Un prieten francez, mi-a spus odată că folosirea apei la gătit este semn de sărăcie. Desigur, nu se referea la ocaziile în care se fierb cartofii pentru piure, sau ouăle. El avea în vedere preparara sosurilor, tocanelor şi chiar a supelor.
După cum cred că aţi văzut deja, în multe reţete autorii procedează întocmai ca amicul meu francez: folosesc fond (sau supa concentrata) de pui, bulion de vită, fond de legume, sau fumet de peşte. Mărturisesc că, cel mai adesea, sunt leneş şi, în loc să-mi prepar un fond de casă, îl “croiesc” rapid folosind cubuleţe de concentrat.
Bulion de pui, preparat in casa

Un fond preparat în casă este superior cubuleţelor şi pastelor concentrate, care adesea sunt mult prea asezonate, şi mai ieftin decât supele congelate din supermarket. Această versiune, preparată din resturile rămase de la un pui fript, este destinată celor care nu sunt comozi şi care pun mai mult preţ de calitate. Fondul alb de pui, deschis la culoare si cu gust mai blând, este cel mai folosit. Într-un mod oarecum asemănător, se poate prepara şi bulion de vita, fumet peste sau fond de legume. Voi reveni asupra lor în alte articole.

Bucatarie: romaneasca
Dificultate: usor
Cantitate: 1 litru
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 2 ore 15 minute
 
Ingrediente:
1 carcasă de pui, sau oasele de la 4 bucăţi de pui
1 ceapă, tăiată în sferturi
1 morcov mare, tăiat bucăţi
1 tulpină de ţelină, tăiată bucăţi
2 foi de dafin
8 boabe de piper negru
1/2 linguriţă de sare 

Instructiuni:
Se rupe carcasa de pui, sau oasele, şi se pune într-o oală mare. Se adaugă legumele, foile de dafin, piperul şi sarea. Se toarnă în oală 2 litri de apă rece.

Se dă apa în clocot la foc mare, apoi se micşorează flacăra astfel ca lichidul să fiarbă încet. Se acoperă oala şi se lasă la fiert timp de 2 ore.

Se strecoară supa printr-o sită, într-un castron, aruncând oasele şi legumele. Dacă se foloseşte supa imediat, se culege cu o lingură grăsimea de la suprafaţă. Dacă se răceşte supa mai întâi, se uşurează îndepărtarea grăsimii.

Fondul poate fi păstrat în frigider, în borcane închise ermetic, sau se poate turna în diferite forme de congelator. În acest ultim caz rezistă bine timp de câteva săptămâni.

In aceeasi serie de articole:

More Active Posts: