Cu ceva timp in urma, am fost cu un amic sa mancam la un restaurant chinezesc. Insotitorul meu era un novice total in ale bucatariei chinezesti, astfel ca citirea meniului a fost pentru el o adevarata surpriza. A dat peste o multime de lucruri noi, iar, cum chinezii stiu ca nimeni altii sa creeze povesti si simboluri in jurul mancarii, denumirile unor retete l-au lasat perplex. Cel mai tare l-a amuzat denumirea „iepure cu urechi-de-lemn”. M-am gandit ca poate nu este singurul care ar reactiona la fel, in definitiv si pe mine m-a amuzat si m-a intrigat cand am dat de ea prima oara, asa ca gasesc oportun sa dau cateva minime explicatii despre un ingredient tipic bucatariei asiatice.

Generalitati
Termenul ciuperci „urechi-de-lemn” denumeste fie doar o varietate de ciuperci, fie este folosit ca termen general pentru a denumi mai multe varietati de ciuperci inrudite.
Toate aceste ciuperci cresc pe lemnul copacilor morti. De obicei, se folosesc uscate si necesita inmuiere in apa inainte de a fi gatite. Nu au un gust deosebit, dar au o textura crocanta, care rezista si dupa gatit, si proprietati medicinale, in special anticoagulante.
Ciuperci urechi-de-lemn
Sunt un ingredient folosit adesea impreuna cu carnea de porc, dar merg foarte bine cu orice fel de carne. Adaugarea lor in supele orientale da acestora un gust asiatic autentic si o textura interesanta. Se poate prepara un sos cremos, alaturandu-le cepei, usturoiului si busuiocului. Sunt de asemenea excelente pentru stir-fry, imbunatatind atat aspectul cat si textura mancarii.
Ciuperci urechi-de-lemn
Ciuperci urechi-de-lemn
Desi ciupercile urechi de lemn sunt adesea confundate cu cele „urechi-norisor”, acestea sunt doar o ruda indepartata a lor. Numele stiintific al ciupercii ureche-de-lemn este Auricularia Polytricha. Mari ca dimensiuni si oarecum tari ca textura, aceste ciuperci nu au gustul delicat al urechilor norisor. Totusi, sunt foarte populare, mai ales in bucataria chinezeasca, si sunt folosite adesea in supe, preparate stir-fry si tocane, fiindca absorb gustul si aroma celorlalte ingrediente din mancare. Se crede de asemenea ca imbunatatesc circulatia sangvina.

Ciupercile urechi-de-lemn se comercializeaza mai ales uscate si se pastreaza in containere inchise ermetic. Inainte de a fi folosite, se inmoaie in apa rece timp de 20-30 de minute. Se clatesc si se scurg, dupa care se indeparteaza capatul tulpinii, acolo unde au fost atasate de lemnul arborelui.

Ciuperci urechea-lui-Iuda
Ciuperca din varietatea Auricularia Auricula-Judae este cunoscuta sub mai multe denumiri, printre care urechea-lui-Iuda, sau urechea-evreului, sunt cele mai raspandite. Ele au forma unei urechi, culoare de la mov la brun inchis sau negru, cu o textura cauciucoasa; cresc cel mai adesea pe scoarta copacilor foarte batrani. Se spune ca Iuda s-a spanzurat de un copac batran, si de aici originea numelui acestor ciuperci.
Aceasta specie este folosita adesea in bucataria asiatica.

Ciuperci urechi-norisor
Ciupercile urechi norisor sunt de culoare gri-bruna si foarte populare in bucataria asiatica.