Orezul, portocalele si migdalele sunt trei dintre ingredientele care fac fala bucatariei spaniole. Coincidenta sau nu, toate trei au fost aduse in Spania de arabi, si toate trei sunt foarte populare in intreaga Mediterana. Va propun, deci, o salata satioasa, dar usoara, plina de gust, aroma si culoare si, foarte important, usor si rapid de preparat.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 12 minute plus odihna

Ingrediente:
2 portocale mari
1/2 cana cu orez cu bob lung
1 cana cu apa
1 lingurita de mustar
1/2 lingurita de zahar
3 linguri de ulei de masline extra virgin
1 lingura de otet alb de buna calitate
250 g piept de pui gatit, taiat cubulete
2 cepe verzi, tocate
35 g migdale crude
sare
piper negru, proaspat macinat
rondele de portocala, taiate in 8 parti, pentru ornat
frunze mixte de salata

Instructiuni:
Se oparesc migdalele 1 minut in apa clocotita, apoi se racoresc cu apa foarte rece. Se scurg si se curata de coji. Jumatate din ele se piseaza grosier, restul se pune deoparte.

Se curata de coaja o portocala, cu grija pentru a nu prelua si membrana alba de sub stratul portocaliu. Se pune coaja intr-o craticioara si se adauga apa, orez si putina sare. Se da mixtura in clocot, apoi se micsoreaza flacara la minim, se acopera craticioara si se fierbe orezul 12 minute, sau pana cand este fraged, iar apa a fost absorbita. Se stinge flacara si se lasa orezul acoperit, alte 5-10 minute. Se arunca apoi cojile de portocala si se afaneaza orezul cu o furculita.

Intre timp se decojesc portocalele, curatand cu grija si membrana alba. Se taie printre membrane, desprinzand segmentele si indepartand samburii. Se face acest lucru deasupra unui vas care capteaza sucul scurs.

Se amesteca sucul de portocale cu mustar, zahar, sare, piper, otet si ulei. Se gusta sosul si se potriveste de zahar, sare si piper.

Se transfera orezul intr-un castron si se lasa sa se raceasca. Se adauga jumatate din sos si se amesteca. Se lasa sa se raceasca total.
Se adauga cubuletele de carne, ceapa verde, alunele pisate si feliutele de portocala si se amesteca. Se serveste preparatul pe un pat de frunze mixte de salata si se orneaza cu migdale intregi si feliute de portocala.

Sfaturi:
Atentie cum alegeti portocalele. Ale mele au fost cam uscate si cam necolorate. Am dat insa de o portocala foarte suculenta si cu miezul foarte colorat, cu care am mai reperat situatia.