Ca multe alte retete indiene, si aceasta a fost adoptata de britanici si incorporata gamei de preparate servite in restaurante sau gatite in casa. Acest curry are avantajul ca este foarte simplu, dar si foarte gustos si aromat. Sosul este absolut deosebit si completeaza bine gustul delicios al doradei.


Bucatarie: anglo-indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 persoane
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 30 minute

Ingrediente:
2 dorade maricele, circa 500 g fiecare, curatate de solzi si maruntaie
1 1/2 lingura de curry
200 ml lapte de cocos
100 ml pasta de rosii
100 ml iaurt
100 g fulgi de migdale
sare
piper negru, proaspat macinat

Instructiuni:
Se spala bine pestii, se scurg si se sterg atent prin tamponare cu prosoape de hartie. Se practica, folosind un cutit bine ascutit, cate 4-5 despicaturi oblice, pe fiecare parte a pestilor. Atentie, despicaturile trebuie sa aiba doar 5-7 mm adancime, ele nu trebuie sa strapunga coastele.

Se amesteca intr-un castronel 1/2 lingurita de sare cu 1/2 lingurita de piper negru si 2 lingurite de curry. Se asezoneaza pestii in interior si exterior cu aceasta mixtura, insistand la despicaturi.

Se incinge cuptorul la 200 °C. Se transfera pestii intr-un vas termorezistent, indeajuns de mare incat sa incapa lejer, unul langa celalalt. Se combina intr-un castron laptele de cocos cu iaurt, pasta de rosii, sare piper si restul de curry. Se amesteca bine.

Se toarna mixtura peste pesti. Se completeaza cu apa (sau fond) astfel ca pestii sa fie aproape acoperiti de lichid. Se transfera vasul in cuptorul incins la 200 °C si se gatesc pestii 15 minute.
Se gusta sosul si, daca este cazul, se sareaza si se pipereaza. Se intorc pestii, se presara deasupra lor fulgii de migdale si se continua gatitul alte 15 minute, sau pana cand pestii sunt facuti, iar migdalele rumenite.
Se servesc pestii stropiti din belsug cu sos.

Sfaturi:
Nu va fie teama sa sarati bine, sarea pune in valoare si da adancime gustului rafinat al laptelui de cocos.

Puteti gati in mod similar si pastrav, chefal, caras sau egrefin.

Reteta functioneaza similar si cu bucati de carne de pasare, piepti sau copane.