Pesto misto
Aparitia leurdei mi-a dat ghes catre diverse experimente, unul dintre ele fiind prepararea unui sos pesto in care am vrut sa strang mai multe arome. Desi ma temeam un pic ca va avea o “personalitate multipla”, am obtinut in final un sos exceptional, cu o vibranta culoare verde si proaspata, si care mi-a umplut bucataria de aroma. Ce sa mai zic de gust… incercati-l singuri!

L-am numit “pesto misto”, adica, in mintea mea, pesto mixt sau amestecat, fiinca am folosit nu doar mai multe feluri de verdeturi proaspete, ci si mai multe feluri de seminte. Ma felicit pentru ideea de a adauga si un pic de ardei iute verde: un mic accent picant ridica semnificativ gustul sosului.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 200 ml
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 0

Ingrediente:
60 g amestec de verdeţuri (oregano, cimbru, pătrunjel, leurdă, busuioc, marar)
2 linguri seminţe de pin
12 nuci
1 ardei iute verde mic, tocat grosier
60 g branza Parmesan, proaspat rasa
60 ml ulei de măsline extra virgin, sau cat este nevoie
sare

Instructiuni:
Se piseaza intr-o piua nuca si semintele de pin cu sare, pana se omogenizeaza. Se adauga apoi ardeiul iute, verdeturile si branza Parmesan si se piseaza cu grija, pana ce se obtine o pasta groasa si omogena. Se adauga uleiul si se amesteca bine, pana ce sosul capata consistenta dorita.

Sfaturi:
Dintre verdeturi, leurda trebuie sa predomine, pentru a da sosului aroma putin usturoiata. Daca leurda este in cantitate mica, sau nu este disponibila, inlocuiti-o cu oricare dintre ierburile listate si adaugati 2 catei de usturoi rasi.

Daca nu aveti chef sa pisati cateva minute bune, folositi un blender. Iese foarte bine si asa, desi verdeturile pisate parca sunt mai aromate, iar culoarea parca este mai vibranta.

Pastrati pesto-ul in frigider, intr-un recipient care se inchide ermetic. Poate rezista astfel cateva zile. Folositi-l la preparate pe baza de paste, gnocchi, pui, peste, fructe de mare, legume.