Va propun o reteta interesanta, originara din Pakistan si nordul Indiei. Dupa cum vedeti, se folosesc multe condimente, ceea ce face ca preparatul sa fie exceptional de aromat. In plus este absolut delicios, garantez pentru asta.
Curry de pui cu linte galbena

Bucatarie: pakistaneza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 27 minute

Ingrediente:
200 g piept de pui, taiat cubulete
2-3 linguri de ghee
1/4 lingurita de asafoetida
1/2 lingurita de seminte de chimion
1/2 lingurita de boabe de piper negru
1/2 lingurita de seminte de mustar
1 lingurita de boabe de coriandru
5 cm baton scortisoara
4 ardei iuti rosii, uscati
1 ceapa, tocata
6 frunze de curry uscate
4 catei de usturoi, tocati
2 cm bucata de ghimbir, tocata
75 g linte galbena, sparta
sare
1 lingurita de curcuma
400 g rosii tocate, din cutie
2 linguri de pasta de rosii
4 linguri de iaurt
1 lingurita de garam masala
4 linguri de coriandru (sau patrunjel) proaspat, tocat

Instructiuni:
Se amesteca 1 lingura de apa cu praful de curcuma pana se omogenizeaza. Se alege si se spala bine lintea, apoi se scurge. Se umple cu apa o cratita medie. Se adauga lintea, sare si mixtura de curcuma. Se da lichidul in clocot si se fierbe lintea 8-10 minute, pana ce este frageda, dar isi pastreaza inca forma.

Intre timp se prepara un “baghar” (ulei aromat – vezi aici pentru detalii). Se incinge ghee-ul intr-un wok sau tigaie mare si adanca, la foc mediu. Se adauga asafoetida si se amesteca 30 de secunde, apoi se adauga scortisoara, piperul, chimionul, coriandrul, mustarul si ardeii iuti. Se prajesc condimentele 30 de secunde, pana ce incep sa sfaraie si sa miroasa puternic.

Se micsoreaza flacara si se adauga ceapa si frunzele de curry. Se amesteca si se gatesc 3-4 minute, pana ce ceapa se face translucida. Se adauga usutroiul si ghimbirul, se amesteca si se continua 1 minut.

Se adauga carnea, se sareaza si se gateste 3 minute, pana ce isi schimba culoarea si incepe sa se rumeneasca. Se adauga rosiile, pasta de rosii si iaurtul, se amesteca, se da mixtura in clocot, se acopera vasul, se face focul mic de tot si se gateste carnea 7 minute, sau pana ce este facuta.

Se adauga lintea, garam masala si coriandrul si se amesteca bine. Se gateste mixtura 2 minute.
Se serveste preparatul ornat cu frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), alaturi de papadums, paratha sau orez fiert.

Sfaturi:
Linte galbena sparta, ghee, asafoetida, chimion, frunze uscate de curry si garam masala se gasesc in Bucuresti la Bacania Veche, Ki-Life si poate si in alte parti.

Daca nu aveti ghee, folositi un amestec de unt si ulei rafinat de floarea-soarelui.