Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.

Pieptul de rata este o delicatesa care merge bine cu fructele parfumate si sosurile dulci-picante. In aceasta reteta sunt echilibrate excelent de ananas si de sosul iute, completate de orez si desavarsite de vinul rosu sec, parfumat si fructat.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Preparare: 10 minute
Gatit: 30 minute

Ingrediente:
1 piept de rata
sare
piper negru, proaspat macinat
1 lingurita de amestec chinezesc 5 arome
2 lingurite de faina
60 ml vin rosu
1 lingurita “arde-iute” (sau alt sos picant, la alegerea dvs.)
3 rondele de ananas din cutie, bine scurse (sucul se pastreaza)
1 cana cu orez salbatic amestecat cu orez parboiled
1 lingurita de frunze proaspete de patrunjel, tocate
frunze proaspete de patrunjel, pentru ornat

Instructiuni:
Se incinge cuptorul la 170 °C. Se fierbe orezul in 2 cani de apa cu sare, timp de 16 minute, sau pana ce este facut, iar lichidul a fost absorbit.

Intre timp se curata pieptii de rata de pielea in exces. Se cresteaza oblic pielea cu un cutit ascutit (atentie, taieturile nu trebuie sa ajunga la carne), ca sa se obtina un model de romburi. Se sareaza si se pipereaza pieptii, apoi se freaca bine cu amestecul 5 arome chinezesti.

Se pune o tigaie (preferabil una cu maner de inox, ca sa poata fi folosita si in cuptor) pe foc mediu-mare. Se asaza pieptii pe partea cu piele, in tigaia rece. Se prajesc 6-7 minute, sau pana ce pielea este crocanta si rumenita. Se scurge din tigaie grasimea topita care se strange in exces. Se intorc pieptii pe partea cealalta si se introduc in cuptor, unde se gatesc circa 5-7 minute. Se scot apoi pieptii si se lasa 5 minute la odihna, pe un grilaj metalic asezat deasupra unei farfurii care sa capteze sucurile scurse, acoperiti lejer cu folie de aluminiu. Se taie felii de 2 cm grosime.

Intre timp se sareaza si se pipereaza rondelele de ananas, apoi se rumenesc putin intr-o alta tigaie, folosind 1 lingura de grasime lasata de pieptul de rata.

Se adauga faina in tigaia in care a fost pieptul de rata si se gateste, amestecand constant, pana ce faina se rumeneste. Se adauga vinul, sosul picant, si cateva linguri de sirop de ananas si se amesteca bine, racaind reziduurile caramelizate lasate de carne. Se da in clocot molcom si se fierbe usurel pana ce lichidul se reduce si se ingroasa. Se adauga patrunjelul tocat si se amesteca.
Se servesc feliile de piept pe rondele de ananas prajite, stropite cu sosul fructat, alaturi de orez, ornate cu frunze de patrunjel

Vinul potrivit: Cabernet by ENIRA 2009

WineRo pe FaceBook.

Iata lista magazinelor de unde se pot cumpara vinurile produse si distribuite de WineRo.