Aceasta reteta are si varianta video.
Serial sponsorizat de Riso Scotti Danubio.

Acest preparat este atat de popular in China, incat bucatarul care este in stare sa-l gateasca perfect este pretuit, indiferent cum gateste celelalte feluri. Va voi prezenta o varianta de orez prajit adaptata dupa una originara din Yangzhou, dar la fel de bine puteti prepara orice alta varianta, folosind ingredientele care va convin.


Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute + inmuiere
Timp de gatit: 6 minute

Ingrediente:
2 linguri ulei de orez (sau de arahide)
2 cepe verzi, tocate
6 creveti cruzi, decorticati si taiati cubulete
2 oua, batute
350 g orez “Riso Scotti” Bob cu Bob Lung, fiert si racit
sare
1/2 lingurita de zahar
piper alb
1 lingura de sos de soia light
1 lingura de sos de stridii
100 g mazare congelata
60 g sunca, taiata cubulete de 5-8 mm
1/4 ardei gras rosu, taiat cubulete
1/4 ardei gras galben, taiat cubulete
3-4 ciuperci shiitake, uscate
1 ceapa verde, taiata bucatele pe diagonala
coriandru (sau patrunjel) proaspat, tocat
coriandru (sau patrunjel) proaspat, pentru servit

Instructiuni:
Se inmoaie ciupercile shiitake in apa clocotita timp de 30 de minute. Se storc bine si se indeparteaza coditele tari. Palariile se toaca cubulete de 5-8 mm.
Mazarea se fierbe in apa clocotita, la foc mediu-iute, timp de 5-10 minute, sau pana cand este frageda. Se scurge bine.
Orezul fiert si racit se afaneaza cu furculita, ca sa se sparga toate aglomerarile. Acest lucru il face mai usor de gatit.

Se incinge uleiul intr-un wok fierbinte. Se adauga ciupercile si se gatesc 1-2 minute. Se adauga ceapa verde tocata si ardeii grasi si se gatesc 1 minut. Se adauga apoi crevetii, si se gatesc la foc iute timp de 10-15 secunde, amestecand constant.

Se adauga oul batut, se amesteca putin, cateva secunde, apoi se adauga orezul. Se amesteca viguros, ca sa se desfaca in graunte individuale si sa se acopere uniform cu ou.

Se adauga mazarea si sunca, se amesteca si se asezoneaza cu sare, zahar, piper alb, sos de soia si sos de stridii. Se micsoreaza flacara putin si se gateste mixtura 1 minut.

Se ia wok-ul de pe foc, se adauga frunzele de coriandru tocate si se amesteca rapid. Se serveste orezul imediat, ornat cu frunze de coriandru si cu bucatele de ceapa verde.