Astazi va prezint una dintre primele retete gatite de mine pentru acest blog. Are cam 4 ani vechime si, in sfarsit, i-a venit randul. Sper sa va placa.
Balti este un preparat originar din Punjab; termenul denumeste atat un tip de vas cu fund plat, din otel sau fier, cat si un tip de curry care este gatit in acest vas. Multi afirma ca preparatele balti combina condimentele si ingredientele bucatariei din nordul Indiei, cu eficienta bucatariei chineze.

Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute + marinare
Timp de gatit: 26 minute

Ingrediente:
200 ml iaurt
50 g migdale macinate
1 1/2 lingurita de ardei iute uscat, pisat
2 foi de dafin uscate, pisate cat mai fin
1/4 lingurita de cuisoare, macinate
1/2 lingurita de scortisoara, macinata
1 lingurita de amestec garam masala
1 lingurita de cardamom verde, macinat
2 cm bucata de radacina proaspata de ghimbir, data prin razatoare
4 catei de usturoi, pisati
250 g rosii tocate, din cutie
1/2 lingurita de sare
1 kg piept de pui dezosat, fara piele, taiat cubulete
75 g unt
1 lingura de ghee
2 cepe medii, feliate subtire
3-4 fire de coriandru proaspat, tocate
100 ml smantana
frunze de coriandru, pentru ornat
1 ardei iute verde, taiat rondele, pentru ornat
orez basmati fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se pun intr-un castron iaurtul, migdalele macinate, ardeiul iute pisat, foile de dafin, cuisoarele, scortisoara, garam masala, cardamomul, ghimbirul si usturoiul. Se amesteca bine.

Se adauga rosiile tocate si sarea si se amesteca din nou. Se adauga cubuletele de carne si se amesteca. Se acopera castronul si se lasa carnea la marinat minim 1 ora.

Se incing bine untul si ghee-ul intr-un wok, sau tigaie mare. Se adauga ceapa, se sareaza si se gateste 5 minute la foc mic, pana ce se inmoaie si se face translucida.
Se adauga carnea si marinada din castron, se amesteca si se gateste mixtura la foc mediu-iute, circa 20 minute.

Se adauga coriandrul tocat si se amesteca bine. Se adauga smantana si se amesteca 1 minut, pana ce continutul wok-ului este bine incins. Se serveste curry-ul ornat cu frunze de coriandru, rondele de ardei iute si fulgi de migdale, alaturi de orez Basmati fiert.

Alte retete legate de balti:
Balti de creveti cu legume
Pui balti
Balti masala