Va propun astazi o reteta extrem de simpla si de rapida, care mai are un avantaj suplimentar: preparatul final este surprinzator de gustos. Il puteti servi ca atare, neinsotit, ca gustare la masa de pranz sau ca o cina usoara; pentru ceva mai satios, alaturati calmarilor o garnitura de carbohidrati, preferabil orez sau paste.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute + marinare
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
500 g calmari intregi, curatati, cu tentaculele separate
3 linguri de ulei de masline extra virgin
2 linguri de suc proaspat de lamaie
2 catei de usturoi, pisati
1/2 lingurita de fulgi de ardei iute
2 linguri de vin alb
2 linguri de patrunjel proaspat, tocat
feliute de lamaie, pentru servit

Instructiuni:
Se pregatesc calmarii. Se trage de tentacule, ca sa se elibereze corpul, si se scot maruntaiele. Se taie partea de sub ochi si se arunca. Tentaculele se toaca marunt. Se flexeaza corpul calmarilor, ca sa se scoata cartilajul interior. Se trage de inotatoarele din partea inferioara a corpului si se desprind, impreuna cu pielea subtire. Se arunca. Se curata si se spala bine interiorul calmarilor.
Se sterg apoi de apa cu prosoape de hartie.

Daca aveti calmari marisori, de peste 150g bucata, se traseaza in crucis corpul lor cu taisul cutitului, cu mare atentie, ca sa nu se strapunga. Acest lucru va ajuta la patrunderea marinadei si la fragezirea lor.
Daca aveti calmari mici si cu pereti subtiri, asa cum sunt si ai mei, nu are rost sa incercati asta.

Se combina intr-un castron sucul de lamaie cu sare, fulgi de ardei iute, vin, usturoi si ulei de masline. Se adauga calmarii si tentaculele si se intorc de cateva ori, ca sa se acopere uniform cu marinada. Se lasa la marinat in frigider, timp de 1-2 ore.

Se incinge gratarul la foc mediu. Se face flacara mare si se frig calmarii si tentaculele, cate 2 minute pe fiecare parte. La calmarii mai mari, exteriorul va fi rumenit si crocant, iar interiorul fraged si suculent.

Intre timp se da in clocot marinada si se fierbe molcom 1-2 minute. Se ia de pe foc si se adauga patrunjelul tocat.
Se servesc calmarii si tentaculele cu sos si feliute de lamaie, ornati cu cateva frunze de patrunjel.

Nota:
Imediat ce sunt asezati pe suprafata fierbinte a gratarului, calmarii se contracta puternic si se curbeaza; trebuie, intorsi des, pentru a-si mentine planaritatea. Din acest motiv, ca si din cauza timpului scurt de expunere termica, in general nu se obtin, pregnante, dungile caracteristice de gratar.

Iata si un filmulet ajutator, pentru cei care vor sa vada cum se curata un calmar.

Sfaturi:
V-am povestit acum cateva zile de colaborarea inceputa de mine cu RFamily, unul dintre distribuitorii importanti de peste si fructe de mare de pe piata noastra. Ca urmare a acestei colaborari, voi fi in masura sa va prezint o serie de retete interesante, cu ingrediente deosebite.

Am folosit, deci, calmari congelati de foarte buna calitate, de la RFamily. Se decongeleaza lent, in frigider, timp de 12-24 ore.