Astazi va prezint o reteta foarte simpla si rapida, gustoasa, cu ingrediente care se gasesc foarte usor. Stiu ca v-am chinuit adesea cu tot felul de ingrediente exotice, dar de data aceasta toate sunt accesibile.


Ingrediente:
8 fileuri de cambula cu piele, circa 650 g in total
120 g cascaval “Sofia” de la Delaco, ras
2-3 felii de paine veche de 1-2 zile
5-6 linguri de ulei de masline extra virgin
3 cartofi, feliati la 1 cm grosime
sare
piper negru, proaspat macinat
1 lingurita de boia, dulce sau iute, dupa preferinta dvs.
1 bucata de ardei gras sau iute, tocata marunt, pentru ornat (optional)
patrunjel proaspat, tocat, pentru servit

Instructiuni:
Se incinge grill-ul din cuptor. Se rupe paine bucatele si se proceseaza cu un blender, pana se obtin firimituri de finete medie. Se combina firimiturile cu jumatate din cascavalul ras, sare, boia, piper si 2-3 linguri de ulei de masline. Se preseaza fileurile in aceasta mixtura, pe partea fara piele, astfel ca sa se acopere uniform.

Se ung feliile de cartofi cu ulei si se asezoneaza cu sare, piper si boia. Se gatesc pe gratar, la foc mediu, timp de 3-4 minute pe fiecare parte, sau pana ce sunt facute.

Intre timp se asterne o tava cu folie de aluminiu. Se asaza fileurile in tava, pe partea cu piele, iar tava se transfera in cuptor, la circa 15 cm distanta de grill. Se gatesc fileurile 3-5 minute, sau functie de grosimea lor, pana ce sunt facute, iar crusta este rumenita si crocanta.
Se servesc fileurile alaturi de cartofi, presarati cu cascaval ras si patrunjel tocat marunt si ornati cu tocatura fina de ardei, daca doriti un accent colorat.

Sfaturi:
Crusta de cascaval trebuie sa fie crocanta si rumenita, oferint un contrast de texturi placut, prin alaturarea cu fileurile fragede de peste. Eu am folosit fileuri de cambula, fiindca, desi nu gatesc asa ceva prima data, sunt curios inca sa le incerc.
Nu pot sa spun ca m-au impresionat ca gust sau textura, dar sunt OK. Bineinteles, puteti folosi si fileurile altor pesti, asa ca puteti alege ceva care vi se potriveste mai bine.