Dacă am ţinut eu bine socoteala, seara thailandeză a fost evenimentul cu numărul 20 desfăşurat în frumoasa mansardă (suprafaţă circa 200 mp şi înălţime 7 m) din str. Paris nr. 7A, în clădirea care adăposteşte sediul principal din Bucureşti al companiei Halewood Romania.


Deşi, din motive obiective, nu am investit prea mult timp în promovarea evenimentului, locurile s-au ocupat relativ repede, iar cei 21 de români şi 1 francez prezenţi la eveniment nu au avut motive să regrete cele 3-4 ore petrecute împreună.

Meniul a cuprins:
Pacheţele de omletă umplute cu legume şi creveţi
Salata de vită cu tăieţei de orez, legume şi susan
Curry de dovleac cu pui şi lapte de cocos, servit cu orez
Orezuri lipicioase alb şi negru, servite cu fructe exotice şi sirop caramel

Vinurile oferite de Halewood Wines au fost:
Prahova Valley Special Reserve Chardonnay
Prahova Valley Special Reserve Pinot Noir
Prahova Valley Special Reserve Tămâioasă Românească

Subiectele abordate de mine au cuprins o scurtă istorie a culturii culinare thailandeze, o prezentare succintă a câtorva ingrediente exotice, o trecere în revistă a bucătăriilor regionale thailandeze, câte ceva despre istoria mirodeniilor, despre „istoria comestibilă” a omenirii, despre diete, aditivi alimentari, umami, istoria sosului de peşte şi multe altele.

Nu am cum veni cu impresii noi şi proaspete de la cea de-a douăzecea ediţie a unui eveniment. Aproape orice aş spune ar însemna să mă repet: am fost organizator, amfitrion şi bucătar, în această ultimă postură din nou alături de Costel Clipescu, evenimentul a ieşit bine, mâncarea a plăcut mult, ingredientele exotice aduse şi prezentate de mine au fost curiozitatea serii, vinurile au fost plăcute şi băute, poveştile au ţinut oaspeţii în priză etc.
Au fost şi minusuri, bineînţeles, unele reparabile, altele nu, căci depind de limitările intrinseci ale spaţiului avut la dispoziţie şi ale condiţiilor de desfăşurare.

Mă abţin şi să boscorodesc sărăcăcioasa piaţă de alimente din România, care te obligă la adevărate cascadorii ca să menţii, cât de cât, specificul unei reţete.
Mă voi mulţumi, deci, doar să vă prezint câteva fotografii cu preparatele culinare, că încerc să găsesc soluţii pentru ca evenimentele mele să fie mai bine organizate, mai interactive şi mai bine promovate.