Aceasta reteta provine din Bengal si poate fi intalnita in mai multe variante, nu doar cu asezonari si consistente diferite, ci si cu moduri de lucru diferite.

Multe dintre retetele de bhaja muger dhal au ca rezultat final un preparat cu mult sos, dar eu am ales o varianta “uscata” si am gatit-o cam ca pe orez, prajind lintea in ulei aromat, in loc sa o frig uscat, fara ulei, inainte de a fi spalata, asa cum propun cele mai multe variante ale retetei.

Acest dhal, sau cum zic britanicii, curry de linte, poate fi mancat de unul singur, ca preparat vegetarian, sau ca garnitura.

Bucatarie: indiana

Dificultate: usor

Cantitate: 4 portii

Timp de preparare: 10 minute

Timp de gatit: 35 minute

Ingrediente:

250 g linte galbena despicata (split yellow lentils)

4-5 linguri de ulei de floarea-soarelui

1 ceapa mare, taiata solzisori

5 cm rulou de scortisoara

6 boabe de cardamom verde, strivite usor

2 frunze proaspete de dafin

2 lingurite de curcuma

2 lingurite de boia dulce

1/2 lingurita de boia iute

1/2 lingurita de seminte de chimion

1 lingurita de boabe de coriandru

sare dupa gust

1 ardei iute verde, taiat fasiute subtiri si scurte, pentru garnisit

Instructiuni:

Se alege cu grija lintea, ca sa nu contina pietricele sau alte impuritati, apoi se spala in cateva ape si se scurge bine.

Se incinge uleiul intr-un wok, sau tigaie mare, si se adauga ceapa. Se sareaza si se gateste la foc mic-mediu timp de 7-8 minute, sau pana ce se rumeneste putin. Se scoate cu o spumiera si se scurge de ulei pe prosoape de hartie.

In uleiul ramas in wok se adauga scortisoara, frunzele de dafin, semintele de chimion si coriandru. Se gatesc la foc mic timp de 30-45 de secunde. Se adauga lintea si se amesteca bine, astfel ca boabele de linte sa se imbrace uniform in uleiul aromat. Se gateste astfel 3-4 minute, amestecand frecvent.

Se adauga curcuma si cele doua feluri de boia, se amesteca si se continua gatitul alte 2-3 minute. Se sareaza si se adauga 120 ml apa calda. Se da in clocot mixtura si se mijoteaza pana ce apa se evapora. Se adauga alta portie de 120 ml apa si se procedeaza identic.

Se adauga 300 ml apa si circa trei sferturi din ceapa. Se acopera wok-ul si se mijoteaza lintea la foc foarte mic, timp de 12-15 minute, sau pana ce este frageda. Boabele de linte trebuie sa se pastreze intregi, ca la un pilaf.

Se serveste preparatul garnisit cu restul de ceapa uscata si cu fasiutele de ardei iute.

Nota:

Ieri am experimentat la GUXT cateva reteta, printre care cea de fata. O veti putea gusta la viitoarele evenimente culinare pe care le voi organiza acolo.

Am folosit frunze de dafin mediteranean in locul celor indiene, deci retetale originale ar putea avea o aroma usor diferita.

Aprope de dafin, am norocul de a avea in curte doi mici dafini. Am zis noroc, fiindca nici nu va puteti inchipui ce diferenta colosala este intre o frunza de dafin proaspata si una uscata. Aroma primei este absolut fermecatoare.