Vineri 9 mai 2014 GUXT a fost din nou plin. Douăzeci de persoane au participat la evenimentul de explorări culinare cu tema „Ziua în care vin căpşunile”.

Mărturisesc că am ales această temă, împreună cu Costel Clipescu, cuprinşi de un val de entuziasm. În acea zi era soare afară şi respiram un aer de primăvară autentică; căpşunile proaspete şi parfumate ni s-au părut a fi un simbol perfect cea zi.

Am conceput un meniu care, cu excepţia desertului, reprezenta o explorare în lumea căpşunilor. Preparate care, din câte ştiam noi, nu mai fuseseră făcute. De altfel, voi prezenta şi pe blog foarte rapid reţetele.

Meniul a cuprins următoarele. Antreul a constat din căpşuni feliate foarte subţire (3 mm pentru cei care iubesc exactitatea), presărate cu brânză cu mucegai şi rucola şi stropite cu reducţie de oţet balsamic şi ulei de măsline extra virgin spaniol, cu aromă fructată. Putem numi aceste feliute subţiri de căpşuni, bineînţeles cu ghilimelele de rigoare, „carpaccio” de căpşuni.

A urmat o supă adaptată după celebrul gazpacho spaniolesc: castraveţi, căpşuni, ceapă, un pic de usturoi, mentă, busuioc, cimbru, ulei de măsline extra virgin, mirodenii, oţet balsamic.
Apoi, un muşchiuleţ de porc fraged, stropit cu un coulis de căpşuni şi servit cu piure de ţelină şi cu o mini-salată de fetică şi căpşuni feliate, iar în final o delicioasă tartă cu căpşuni şi cremă de vanilie.

Preparatele au fost nu doar surprinzătoare pentru cei prezenţi, dar şi, ca întotdeauna, foarte gustoase, pline de aromă şi montate atrăgător.

Ne-am bucurat şi de colaborarea cu Halewood România. Ana, someliera acestei companii, a prezentat gama de vinuri „Floarea-Soarelui”: Fetească Regală Special Reserve (demi-sec), Rosé Special Reserve (demi-sec) şi Fetească Neagră Special Reserve (sec), toate din 2013. Oaspeţii de la GUXT au putut degusta, gratuit, aceste vinuri.


S-au mai bucurat de apreciere, după masă, la sfârşitul evenimentului, brandy-ul de 10 ani de la Torres şi Silvorium de la Zetea, un digestiv surprinzător, preparat din ţuică de foarte bună calitate, extract de prună şi miere. Ambele, ca şi multe alte delicatese lichide, sunt în meniul de băuturi de la GUXT.

Acum când scriu aceste rânduri la GUXT este agitaţie mare. La amiază avem un alt eveniment, prânzul de duminică; tema este „Food & Wine Pairing. Despre acesta, amănunte mâine.