Korma (sau kormaa, qorma, khorma, kurma) denumeste un tip de curry originar din Asia Centrala, la care carnea si/sau legumele sunt fierte molcom intr-un sos condimentat, pe baza de iaurt, smantana sau lapte de cocos, ingrosat cu o pasta de alune, nuci sau seminte.
Korma de pui cu ciuperci si ceapa verde
Sper ca lista de ingrediente sa nu va sperie. Pare mai lunga decat este, de fapt; reteta este si ea lunga, dar foarte usor de dus la capat, iar gustul preparatului este divin.

Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 50 minute + odihna

Ingrediente:
250 g piept de pui dezosat, fara piele, taiat cubulete
150 g ciuperci proaspete (eu am folosit galbiori)
150 g mazare congelata
4 cepe verzi, taiate bucatele
1 ardei iute rosu, curatat de seminte si tocat marunt
30 g migdale crude, curatate de coaja
15 g alune caju crude
2 linguri de seminte de susan
3 linguri de fulgi de ceapa
3 linguri de ulei de floarea-soarelui
2 lingurite de seminte de coriandru
1 lingurita de seminte de chimion
1/2 lingurita de seminte de fenicul
1/2 lingurita de seminte de mustar
1/2 lingurita de seminte de cardamom (curatate de pastaie)
2 bucati de macis (coaja de nucsoara uscata)
2 lingurite de curcuma, macinata
2 lingurite de boia dulce
1/2 lingurita de boia iute, sau dupa gustul dvs.
1 lingurita de garam masala
2-3 foi de dafin
2 lingurite de usturoi ras
2 lingurite de ghimbir ras
sare
200 g iaurt gros
4 linguri pasta de rosii
fulgi de migdale, pentru garnnisit (optional)
orez Basmati fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se rumenesc putin la tigaie, fara ulei, fulgii de ceapa, la foc mediu. Se ia tigaia de pe foc si se lasa fulgii sa se raceasca putin.

Se fierb 15-20 de minute migdalele impreuna cu alunele caju si semintele de susan, la foc molcom. Se scurge apa, iar solidele se transfera intr-un procesor. Se adauga fulgii de ceapa si cateva linguri de iaurt si se proceseaza pana ce se obtine o pasta cat mai omogena.

Intre timp se prajesc uscat intr-o craticioara, fara ulei, timp de 40 de secunde (sau pana ce incep sa miroasa si sa pocneasca), jumatate din semintele de chimion si coriandru. Se lasa putin sa se raceasca, apoi se piseaza fin intr-o piua.

Se incinge uleiul intr-un wok, sau cratita. Se adauga restul de seminte de coriandru si de chimion, semintele de fenicul si cele de mustar, macisul, foile de dafin si semintele de cardamom. Se prajesc aceste mirodenii circa jumatate de minut, sau pana ce semintele incep sa sfaraie si sa pocneasca.

Se adauga ghimbirul si usturoiul ras si trei sferturi din ardeiul iute tocat. Se adauga cubuletele de carne, se sareaza, si se amesteca bine. Se mareste putin flacara si se gateste carnea pana ce incepe sa devina aurie.

Se adauga pasta de rosii si se amesteca. Se gateste 1 minut. Se adauga pasta de migdale, coriandrul si chimionul pisate, pudra de curcuma, boiaua dulce si cea iute. Se amesteca si se gateste mixtura circa 5 minute.

Se adauga iaurtul, se amesteca si se gateste totul circa 10 minute, sau pana ce uleiul incepe sa se separe la marginile wokului. Se adauga ciupercile si mazarea. Daca este nevoie, se completeaza sosul cu apa. Se amesteca totul bine si se da in clocot. Se face flacara mica, se acopera vasul si se gateste kormaua 10 minute, sau pana ce carnea, ciupercile si mazarea sunt facute si fragede. Daca folositi mazare proaspata, o puteti adauga la 5 minute dupa ce ati adaugat ciupercile.
Cu 2-3 minute inainte de a opri flacara, se adauga garam masala si se amesteca bine.

Se ia wok-ul de pe foc. Se adauga ceapa verde si se amesteca. Se acopera wok-ul si se lasa sa stea 5-10 minute, ca aromele sa se amestece. Se serveste kormaua calda, garnisita cu fulgi de migdale (eu am mai folosit fasiute de ceapa verde si de ardei iute), alaturi de orez Basmati fiert.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Korma de pui cu ciuperci si ceapa verde
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare:
Voturi:
2.51star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)