Category: Bere

Temperaturi de servire a berilor

Aşa cum povesteam anterior în cazul vinurilor, în mod similar, cele mai multe dintre beri au o temperatură ideală de servire. Aceasta variază de la caz la caz, dar datele se pot organiza astfel ca să putem improviza un ghid general.

Sursa foto:  xobniblog.wordpress.com

Sursa foto: xobniblog.wordpress.com


(more…)

Citeste tot

Cum se face berea

Am încercat să găsesc un cuvânt care să traducă termenul englezesc „brewing”, ce denumeşte fabricarea berii. Pentru vinuri există substantivul „vinificare” şi verbul „a vinifica; „berificare” şi „a berifica” nu-mi sună rău deloc, chiar dacă nu există în DEX.

Cum spuneam şi cu alte multe ocazii, nu sunt un profesionist al berii, ci doar un amator pasionat. Nu cred că avem în terminologia de specialitate un „brewing” românesc, aşa că voi folosi „berificare” în loc de „producerea berii”. Este mai scurt şi sună mai nostim. Dacă cineva cunoaşte un alt termen, aflat deja în jargonul de specialitate, voi fi bucuros să renunţ la „berificare”. Până atunci…
(more…)

Citeste tot

ABCD-ul berii (2)

În această a doua parte a articolului dedicat careului de ingrediente ce definesc în principal caracterul unei beri (malţ, hamei, drojdie şi apă) voi descrie pe scurt diferenţele dintre berile de tip ale şi lager, ca şi modul în care contribuie la gustul şi aroma unei beri drojdii şi apa folosite în procesul de “berificare”.
(more…)

Citeste tot

ABCD-ul berii (1)

De ce ABCD-ul berii şi nu un simplu şi familiar ABC? Pentru că marea majoritate a berilor moderne au patru elemente constituente obligatorii: apă, malţ, hamei şi drojdie. Patru, adică A, B, C şi D.
Acest articol nu este unul ştiinţific şi se referă doar la constituenţii berii, nu şi la procesul de fabricare a acesteia. Nu conţine erori, dar a apelat la multe simplificări, aşa că este departe de o lucrare de specialitate.
Beri Weihenstephaner
Conţine exact atâtea informaţii câte am considerat eu că merită să fie cunoscute de un amator pasionat de bere; cinva, sa zicem, asemeni mie.
(more…)

Citeste tot

Chestie de imagine

De foarte multe ori, atunci când invit pe cineva la o degustare de bere, sau la un Beer & Food Pairing, mă lovesc de o anume reacţie. Cei solicitaţi îşi ridică sprâncenele a mirare, ca şi cum nu le-ar veni să creadă. „Cum adică, degustare de bere? Berea e… bere, şi atât; ce ar fi de degustat la ea?” Din partea femeilor, de obicei, mai vine şi o scuză: „Îmi pare rău, mie nu-mi place berea…
Bere - sursa foto: dreamstime.com
Sincer, pot să înţeleg acest răspuns. Cred că şi eu, dacă tot ceea ce aş cunoaşte despre pictură ar fi cea de gang, aş afirma hotărât că nu-mi place pictura.
(more…)

Citeste tot