Category: Vinuri

Din secretele vinului (8)

Vin bun, vin prost

Toată lumea ştie că vinurile sunt de calităţi variabile. Unele sunt excepţionale, altele groaznice; unele sunt decente, mergând bine cu mâncarea, altele sunt mai mult de atât, meritând să fie degustate separat, pe îndelete. Probabil că niciun alt produs alimentar (cel puţin nu îmi vine mie în minte vreunul) nu este atât de mult pus sub „lupa” consumatorului, iar termeni ca „vin prost” sau „vin bun” sunt extrem de des întâlniţi în discuţii.

Sursa foto: secondopinion-tv.org

Sursa foto: secondopinion-tv.org


(more…)

Citeste tot

Din secretele vinului (7)

Despre taninuri

Taninurile sunt un component esenţial al vinului, în special al celui roşu. Ele sunt responsabile pentru acea senzaţie astringentă, de gură uscată, întâlnită în cazul vinurilor roşii, care pune probleme atunci când acestea sunt băute alături de anumite tipuri de preparate culinare.

Sursa foto: www.thedrinkfactory.com

Sursa foto: www.thedrinkfactory.com


(more…)

Citeste tot

Din secretele vinului (6) – Despre corpolenţă

Corpolenţa vinului este una dintre cele mai importante caracteristici de care trebuie să ţinem seamă atunci când suntem implicaţi într-o degustare, sau într-o împerechere de vinuri cu mâncarea potrivită. Corpolenţa joacă, de asemenea, un important rol în definirea preferinţelor personale legate de vinuri.

Sursa foto: www.dreamstime.com

Sursa foto: www.dreamstime.com


(more…)

Citeste tot

Din secretele vinului (5) – Din nou despre aciditate

Aciditatea este o trăsătură definitorie a vinului. Acizii din vin dau acestuia un gust acrişor, care oferă o senzaţie gustativă asemănătoare celor date de merele Granny Smith sau de grapefruituri.
Aciditatea are o importanţă vitală pentru vin, permiţându-i să îmbătrânească cu graţie şi oferindu-i posibilitatea de a se împerechea minunat cu mâncarea.

Sursa foto: www.foodnavigator-asia.com

Sursa foto: www.foodnavigator-asia.com


(more…)

Citeste tot

Din secretele vinului (4) – Aciditatea

Acizii sunt un component important al vinului, alături de dulceaţă, tanini şi alcool. Dacă un vin are o aciditate scăzută, va avea un gust „plat” şi neinteresant. Dacă aciditatea este, însă, prea mare, va avea un gust prea acrişor si astringent. Oenologul este cel care trebuie să manipuleze aciditatea naturală a strugurelui astfel încât să obţină vinuri echilibrate, interesante, gustoase.
(more…)

Citeste tot