Category: Culinaria

Retete concepute sau adaptate, gatite, fotografiate si filmate de Radu Popovici.

Ceviche de sepie in stil asiatic

Ceviche este preparat din peste sau fructe de mare crude, marinate in sucuri de citrice si asezonate in principal cu ardei iuti, la care se pot adauga ceapa verde, sare, coriandru. Ceviche se poate servi alaturi de paine, cartofi dulci, salata verde, porumb, avocado, orez, banane plantain etc.
Ceviche de sepie in stil asiatic
De retinut ca pestele si fructele de mare trebuie sa fie foarte proaspete, caci prepararea ceviche-ului nu implica tratament termic. Lipsa de prospetime implica un mare risc de toxiinfectie alimentara.
(more…)

Citeste tot

Korma de berbecut cu migdale

Korma de berbecut cu migdale

La Bistro GUXT ne-a fost mare dor de o korma. Necazul cu un meniu a la carte este ca, la un moment dat, incep sa-ti lipseasca anumite gusturi sau preparate. Pur si simplu aveam pofta de ceva aromat si picant, la care sa folosim eficient si niste bucati de muschiulet de berbecut care nu se pretau sa fie gatite intregi.
Korma de berbecut cu migdale
Am oferit aceasta korma ca specialitate a zilei celor care ne-au trecut pragul in ultimele zile.
(more…)

Citeste tot

Tartar de ton cu avocado

Tartar de ton cu avocado

Iata o reteta foarte simpla de tartar de ton, gandita sa pastreze cat mai bine gustul natural al pestelui, gatita si servita la Bistro GUXT. Alegeti cu grija tonul, caci trebuie sa fie foarte proaspat. Bazati-va in special pe mirosul fileului (trebuie sa miroasa mai mult a apa de mare decat a peste) si pe culoarea sa, care trebuie sa fie vibranta si rosie, fara pete, decolorari sau nuante neplacute albiciopase, gri sau verzui.
Tartar de ton cu avocado
Marturisesc ca nu ma omor deloc dupa avocado; imi displace profund textura sa, pe care o gasesc sapunoasa si nici gustul nu mi se pare mai mult decat tolerabil. Cu toate acestea, in reteta de fata joaca un rol secundar, dar important: leaga bine amestecul datorita texturii si preia frumos aromele celorlalte ingrediente.
(more…)

Citeste tot

Bak kwa

Unele dintre cele mai gustoase, surprinzatoare si interesante alimente pe care le cunoastem au luat nastere din dorinta de a conserva, fie pe vreme de iarna fie in perioade de lipsuri, resursele comestibile animale si vegetale. Gama lor este foarte larga, de la unt si branza la pastrama si de la gemuri si compoturi la… sushi. Imaginatia de care au dat dovada stramosii nostri, lipsiti de binefacerile refrigerarii, mi se pare uneori incredibila.
Produsul descris astazi este gustos, surprinzator, interesant si exotic. Stiu, pastrama, jambonul afumat, carnatii, slanina ai altele asemenea modalitati de a conserva carnea sunt delicioase si familiare, dar, poate doar ca variatie, merita incercata si bak kwa. Macar o data…
Bak kwa
“Bak kwa”, sau “rougan”, cum mai este numit uneori, este rezultatul unei metode vechi de sute de ani de a conserva carnea de porc, oaie sau vita. Un fel de ruda asiatica a carnii uscate numite “jerky”: totusi, diferita de acesta si, dupa parerea mea, mult mai gustoasa si beneficiind de o textura mai agreabila.
(more…)

Citeste tot

Cerkez Tavugu – Pui cerchez cu nuci

Cerchezii sunt reprezentantii unui popor caucazian, locuind astazi in Rusia si Turcia. Sunt un popor vechi, unii istorici afirmand chiar ca sunt cea mai veche populatie din Caucaz, influentand dezvoltarea celorlalte culturi ulterioare din zona. Desi s-au facut incercari de a-i crestina pe la inceputul secolului al V-lea, cerchezii au preferat, in mare parte, sa ramana pagani si o mie de ani mai tarziu au trecut la islamismul de tip sunnit.
Cerkez Tavugu - Pui cerchez cu nuci
Uneori domnii cerchezi mai sunt numiti si circazieni, iar doamnele circaziene, iar in Evul Mediu erau vestite pentru frumusetea lor. Nu stiu cum sunt circazienele de astazi, eu am fost atras de reteta puiului cerchez, sau circazian, daca preferati, din care se obtine un preparat care este nu doar interesant, ci si gustos. Acest preparat a fost adoptat si in cultura culinara turceasca, de unde l-am preluat.
(more…)

Citeste tot