Frigarui de fructe cu sos de smantana

Prin noiembrie, am fost contactat pentru a deveni unul dintre bloggerii care ar fi urmat sa promoveze în Romania gratarele OutdoorChef. Urma sa primesc un gratar (mi s-a oferit sa aleg între mai multe tipuri, cu gaz, electrice sau cu carbuni, fiecare tip fabricat la randul sau în mai multe variante constructive, de la cele simple la unele incredibil de complexe.

Am fost de asemenea invitat sa asist la o demonstratie ce urma sa fie facuta la Bucuresti de doi campioni mondiali. Poate va mai amintiti articolul care relata acest eveniment.

Promisesem ca ma duc, asa ca, desi nu aveam niciun chef în acea zi (primisem o veste tare proasta si eram într-o dispozitie mizerabila), am fost prezent la demonstratie si la convorbirea fata în fata cu patronul companiei care este distribuitor exclusiv în Romania. Marturisesc ca ma dusesem chitit sa refuz aceasta colaborare, mai ales ca, din nou trebuie sa fiu sincer, competentele mele în materie de “gratareala” tindeau catre zero.
Numai ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ. În primul rand, mi-a placut foarte mult persoana cu care am vorbit; distribuirea gratarelor OutdoorChef este, în mod clar o afacere, dar dincolo de logica omului de afaceri, am simtit la persoana din fata mea o mare pasiune pentru ceea ce face. Nu doar pasiune, ci si bun simt si echilibru.
Argumentul hotarator a fost însa demonstratia celor doi campioni mondiali. Aceste doua lucruri m-au “întors” din drum. Pur si simplu am fost entuziasmat de demonstratie si, desi vedeam pentru prima data aceste gratare, am simtit ca pot gati la ele.
Asa se face ca în urma cu cateva saptamani am devenit în mod oficial unul dintre cei trei ambasadori în Romania ai gratarelor OutdoorChef. Cu alte cuvinte, cum îmi place mie sa glumesc, am intrat în diplomatia culinara. Sunt acum proprietarul unui minunat gratar cu gaz Ascona 570MX.
As fi putut sa aleg varianta electrica, sau pe cea cu carbuni, dar aceasta, cu gaz mi s-a parut a fi cea mai comoda, din punctul meu de vedere. Desi se poate gati cu el si în interior, adica în bucataria proprie, sau, cu atat mai mult, pe balcom saiu veranda, OutdoorChef Ascona 570 MX este destinat totusi gatitului în aer liber. Asa ca l-am transportat la Slanic Prahova, unde de foarte putin timp sunt “apropitar” cu acte în regula al unei case cu o curte maricica si mi-am facut acolo sediul pentru “gratareala”.

Aceste ultime zile am fost sa fac botezul focului, adica sa gatesc pentru prima data cu noul meu gratar. De fapt, îi fac o nedreptate daca îl numesc astfel, caci actioneaza nu doar ca gratar, ci si ca aragaz, cuptor si afumatoare.

Se poate gati pe el orice, de la risotto si paella, pana la pizze si tarte cu fructe, trecand prin fripturi, terine, stir-fry-uri, rulade, frigarui si multe altele. Are o constructie foarte inteligenta si poate fi dotat cu o (mare)serie de accesorii diferite, de la solutii de curatat si întretinere, pana la termometru, clesti si spatule, fara a lasa de-o parte un numar uimitor de tavi, tigai si wok-uri diferite.
Am, deci, în fata mea un adevarat univers uimitor pe care abia astept sa-l descopar.


Deci, de joi pana duminica. am gatit la Ascona 570 MX pentru 10 persoane, un grup împreuna cu care am sarbatorit ziua de nastere a unui prieten. Am început cu lucruri mai simple, asa, ca la început, dar am încercat si cateva chestii mai deosebite. A fost vant puternic si frig, am stat cate 8 ore în picioare, afara, gatind, si am fost ajutat la tocat si spalat de cateva doamne foarte îndatoritoare si recunoscatoare ca altcineva se chinuie cu
maldarele de fripturi, frigarui, carne tocata, peste, legume, fructe etc.
Ca o paranteza, acest gratar poate hrani lejer 20-30 de persoane, daca alegi retetele portivite; gratarele propriu-zise se gatesc foarte rapid.


Fotografiile reprezint[ primele mele încercari (între timp am devenit un pic mai rutinat si am deja pentru dvs. vreo doua surprize pentru articolele viitoare, dar mai am înca multe lucruri de descoperit si de învatat, caci acest gratar are multe de oferit) si chiar reteta unui desert delicios, încropit în cateva minute din ceea ce am avut la îndemana. Nu a iesit el, ca aspect, cum mi l-as fi dorit, dar stiu unde nu am lucrat bine si poate fi corectat foarte usor. Vreau însa sa va dau reteta, caci îl puteti încerca si dvs. acasa. Iata reteta :
Frigarui de fructe cu sos de smantana
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 6 minute
Ingrediente:
2 mere, taiate în 6 felii si curatate de cotoare
2 banane, taiate bucati de 2-3 cm lungime
2 mango, taiate cubulete de 1-2 cm
4-5 linguri de zahar brun
coaja rasa si sucul de la 1 lamaie
12 nuci verzi, din dulceata
200 ml smantana
2 lingurite de ulei brun de susan
2-3 linguri de seminte de susan
60 ml sirop de la dulceata de nuci verzi
1 lingura cu amestec de mirodenii pudra (anason stelat, scortisoara, cardamom, ghimbir, nucsoara, cuisoare)

Instructiuni:
Amestecati cu zahar si suc de lamaie merele, bananele si mango si lasati-le sa stea astfel cateva minute.
Între timp preparati sosul amestecand smantana cu sirop de dulceata, ulei de susan, coaja rasa de lamaie si mirodenii.
Înfigeti, alternandu-le, fructele în 12 frigari. Încingeti gratarul (eu am folosit plita de fonta “Plancha“); dvs. puteti folosi acasa un gratar de fonta. Frigeti frigaruile, la foc iute, cate 1-2 minute pe fiecare parte, rotindu-le ca sa se rumeneasca uniform.
Serviti-le alaturi de sos, presarate cu seminte de susan.
Sfaturi:
Taiati bucatelele de fruct egale, ca sa obtineti un contact uniform cu plita; fructele mele au fost taiate la repezeala si au iesit inegale, lucru care nu a „priit” frigaruilor.
Cand alegeti fructele, luati în calcul si cateva capsuni, taiate în jumatate daca sunt mari, ca sa obtineti un plus de culoare.
Închideti frigaruile cu bucati de mar sau mango, nu cu banane, caci acestea sunt moi si aluneca usor de pe frigare.
Daca nu aveti dulceata de nuci verzi, renuntati la ele. Folositi la sos orice alt sirop de dulceata.
Mai luati în calcul si cateva frunze de menta, pentru decor.
Cam atat am avut de povestit astazi. Sunt entuziasmat, fara exagerare, de gratarul meu si, nu uitati, va astept la primul eveniment din “Marea Gratareala”.


15 comentarii pe “Frigarui de fructe cu sos de smantana

  1. Viviana spune:

    Felicitari pentru achizitie!…mai ales ca peste putin timp o sa ma bucur si eu de nebuniile astea delicioase si apropo de desert, chiar ma gandeam ca lipsea din meniul de la „gratareala” si ma gandeam ca poate o sa improvizam ceva la fata locului!

    • Radu Popovici spune:

      @Corina: Nu gresesti. A fost un desert delicios. Lucrat mai cu grija poate deveni preferatul musafirilor. In plus, ii distreaza pe copii. 🙂

  2. memphis spune:

    Radu ai facut foarte bine ca ai acceptat aceasta colaborare. Gratarele outdoorchef sunt aici in Germania extrem de bine apreciate. Am avut ocazia sa vad la lucru unul dintre ele si poate face chestii deosebite, dupa cum ai remarcat si tu. ma bucur ca esti entuziasmat de Ascona, chiar ai de ce. Felicitari si bafta la gratarit!

    • Radu Popovici spune:

      @memphis: Ma bucura ca spui asta. Simt si eu ca acest gratar este deosebit. 🙂 A fost o placere sa gatesc la el, desi am stat 8 ore in picioare si am avut de infruntat frigul si vantul. Mi-a oferit o mare satisfactie sa vad 10 oameni indestulati si mancand cu placere.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.