7 arome romanesti – amestec de tip pasta

În articolul anterior am descris considerentele pe baza carora am abordat crearea unui amestec de condimente folositor în bucataria romaneasca, asa ca nu voi mai reveni la ele.
Bineînteles, spre deosebire de amestecurile de condimente de tip pudra, care folosesc ingrediente uscate (boabe, seminte, frunze uscate etc.), amestecurile de tip pasta sunt orientate si spre condimente vegetale proaspete, care sa ofere combinatiei „umezeala” necesara legarii ingredientelor.

Iata reteta de baza care, ca si în cazul variantei pudra a amestecului, poate suferi diferite modificari functie de tipul de carne cu care este asociat si de preferintele fiecarui bucatar.
Ingrediente:
2 catei de usturoi, tocati
1/2 ardei iute rosu, curatat de seminte si vinisoare si tocat
1 lingurita de pasta de mustar
1/2 lingurita de miere
1/2 lingurita de sare
1 lingura de mieji de seminte de floarea-soarelui, prajiti si sarati
1 lingura de verdeata proaspata

Instructiuni:
Se piseaza semintele de floarea-soarelui într-o piua. Se adauga sare, usturoi si ardei iute si se continua pana se obtine o pasta omogena.
Se adauga frunzele de verdeata tocate si se continua pana ce amestecul este foarte omogen.
Se combina mustarul cu miere pana se omogenizeaza.
Se adauga aceasta mixtura la combinatia de condimente si se amesteca bine.
Depozitati pasta de condimente în recipiente bine închise, în frigider. Turnati deasupra ei un strat subtire de ulei de floarea-soarelui, ca sa o protejati de oxidare. Ar trebui sa-si pastreze calitatile timp de 1-2 saptamani.

Sfaturi:
În loc de miere se poate folosi si zahar, dar mierea are avantajul de a “lega” mai bine ingredientele si de a oferi o consistenta lipicioasa, care faciliteaza contactul dintre carne/legume si pasta de condimente.

Semintele de floarea-soarelui au rol de îngrosator si de a da adancime gustului. Ele adauga un accent extrem de interesant de gust “de nuca” si o aroma de alune care completeaza si echilibreaza bine restul miresmelor.

Puteti obtine o alta culoare folosind ardei iute verde, sau galben, în locul celui rosu. Bineînteles, se schimba putin si gustul si aroma (ardeiul iute verde are o aroma mai proaspata si o iuteala mai lipsita de subtilitate).

Pentru un plus de culoare puteti adauga la reteta de baza si 1-2 lingurite de boia dulce. Folositi boia de buna calitate si veti obtine si un plus de aroma afumat-fructata.

În loc de mustar puteti folosi si otet (sau otet aromat cu verdeturi) amestecat eventual cu putin ulei de floarea-soarelui.
7 arome romanesti - pasta
Apreciere:
Pasta are o culoare foarte frumoasa si o textura destul de omogena (textura depinde în buna masura de cat timp alocati pisarii ingredientelor solide). Aroma si gustul sunt echilibrate si extrem de tentante.
Gustul este o combinatie de dulce-sarat-acrisor-picant, mai puternic si chiar mai placut, în opinia mea, decat cel al variantei de 7 arome romanesti pudra, iar aroma este usor picanta si usturoiata.

Citeste si articolul →   Porc cu sos de menta

Variante:
Ca si în cazul amestecului 7 arome romanesti de tip pudra, jongland putin cu verdeata aromata se pot obtine variatiuni care se potrivesc mai bine cu un anumit fel de carne. Iata cateva propuneri pe care va rog sa le luati doar ca puncte de pornire; sunteti liberi sa asociati carnii ce verdeata va convine cel mai mult.
Pui – busuioc, patrunjel, marar, tarhon
Peste si fructe de mare – menta, busuioc, marar, patrunjel
Porc – oregano, maghiran, salvie, cimbru, rozmarin
Vita – cimbru, maghiran, oregano
Miel – rozmarin, cimbru, tarhon
Berbecut – oregano, rozmarin
Vanat – cimbru, rozmarin, salvie

Accente de gust/aroma:
Ca sa adaptati reteta de baza a pastei de condimente cu gustul propriu, puteti obtine diferite accente de gust / aroma adaugand la reteta urmatoarele cantitati:
Pentru un accent dulce: 1/2 lingurita de miere
Pentru un accent dulce-amarui: 1/2 lingurita de miere si 1/2 lingurita de scortisoara
Pentru un accent dulce-acrisor: 1/2 lingurita de miere si 2 lingurite de suc de lamaie
Pentru un accent dulce-acrisor-fructat: 1/2 lingurita de miere si 1 lingura de suc de portocala
Pentru un accent dulce-iute: 1/2 lingurita de miere si 1/2 ardei iute proaspat, tocat
Pentru un accent iute: 1/2 ardei iute proaspat, tocat si 1-2 catei de usturoi, tocati
Pentru un accent sarat: 1/2 lingurita de sare
Pentru un accent acrisor: 2 lingurite de suc de lamaie, sau de otet (ori otet aromat cu verdeturi)
Pentru un accent acrisor-iute: 2 lingurite de suc de lamaie si 1/2 ardei iute proaspat, tocat

Bineînteles, accentele sugerate de mine se pot obtine si cu alte ingrediente; de pilda, ardeiul iute se poate înlocui cu boia iute (acest lucru pastreaza oarecum iuteala, dar schimba aroma si culoarea).

Utilizare:
Am folosit varianta de baza a pastei, adaugand un accent iute. Am dublat deci cantitatea de ardei iute si cea de usturoi. Cei care nu sunt mari amatori de usturoi pot lasa acest surplus deoparte, limitandu-se la a adauga retetei de baza înca jumatate de ardei iute. Am preparat deci pasta ca mai sus, folosind urmatoarele ingrediente:
4 catei de usturoi, tocati
1 ardei iute rosu, curatat de seminte si vinisoare si tocat
1 lingurita de pasta de mustar
1/2 lingurita de miere
1/2 lingurita de sare
1 lingura de mieji de seminte de floarea-soarelui, prajiti si sarati
1 lingura de cimbru, proaspat

Citeste si articolul →   Creveti cu usturoi, gatiti in aburi

Ingrediente:
4 cotlete de porc (circa 400 g în total), dezosate, taiate cubulete
2-4 lingurite de amestec de condimente
2-3 lingurite de ulei de floarea-soarelui
cateva frunze proaspete de cimbru, pentru ornat

Instuctiuni:
Se spala cotletele, se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie.
Se încinge uleiul într-o tigaie. Se adauga 1 lingura din pasta de condimente si se prajeste la foc mic-mediu timp de 1 minut, sau pana ce începe sa-si dezvolte aroma.
Se adauga cubuletele de carne si se amesteca bine ca sa se acopere cu mixtura de condimente. Se mareste flacara si se soteaza cateva minute, pana ce sunt facute si rumenite dupa preferinta.
Gustul si aroma sunt cu adevarat exceptionale si va rog sa nu ma credeti pe cuvant: puneti mana si încercati!
7 arome romanesti - pasta
Sfaturi:
Folositi 1-2 lingurite de pasta pentru o portie de carne. Eu am experimentat cu cantitati între 1/2 lingurita si 2 lingurite. 1/2 lingurita este, dupa mine, prea putin, apelati la aceasta cantitate doar daca sunteti extrem de precauti cu condimentele. Cei carora le place gustul iute pot apela, cred eu, chiar la 2 1/2 – 3 lingurite per portie.

Pasta poate fi folosita si la marinarea carnii. O preparati dupa cum vreti, apoi o amestecati cu carnea taiata cubulete. O lasati la marinat cateva ore (cel mai bine peste noapte) în frigider, apoi o sotati în putin ulei bine încins.

O alta modalitate de a gati cu aceasta pasta este sa adaugati cantitatea dorita în sosul unei tocane, sau chiar într-o ciorba picanta, si sa fierbeti încetisor lichidul timp de 3-4 minute, amestecand ca pasta sa se incorporeze uniform în lichid.

  1. Dorel spune:

    Azi a fost rindul acestui amestec.Am folosit varianta pt pui cu busuioc, patrunjel, marar, tarhon.Am facut doua gratare pe care le-am tinut la marinat cu pasta de dimineata pina acum seara si am facut si cubulete prajite in putin ulei in care am prajit pasta.A doua varianta a fost mai aprecata de sotie.
    Se simte f bine aroma verdeturilor.Data viitoare o sa folosesc mai mult ardei iute pt ca imi place putin mai picanta
    Partea cea mai frumoasa e ca plecind de la reteta de baza se pot face multe variante in functie de preferinte.

    • Radu Popovici spune:

      @Dorel: Amestecul meu este doar un punct de plecare, ca toate amestecurile de fapt. In India, tara care foloseste in bucatarie cele mai multe amestecuri de mirodenii, fiecare dintre ele are zeci de variante diferite.

  2. alinutzika spune:

    mancarea condimentata cum trebuie e de 10 ori mai buna decat simplu, cu sare si piper, cum obisnuim noi romanii. Cum eu sunt adepta schimbarilor, sigur o incerc si pe asta.

  3. Yoyo spune:

    Excelent articol si excelenta idee. felicitari maxime pentru creativitate, imaginatie si putere de munca! Voi adopta aceasta pasta si o voi incerca si eu.

  4. Jack Copuzeanu spune:

    La lista verdeturilor cred ca poate fi adaugat busuiocul si salvia , maruntite bine. Se pot compune multe variatiuni – important este compozitorul principal , Dl. Radu , care merita toata admiratia noastra , cea a amatorilor.

  5. balauru spune:

    Io zic s-o lasi “7 arome romanesti”. Poate suna aiurea pentru ureche, dar … sa n-o dam in “chivas”, asta referitor la un articol anterior postat de tine.

Dă-i un răspuns lui Radu Popovici Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.