Iata ca s-a încheiat si cea de-a saptea editie a concursului „Ai comentarii, ai premii!”. Premiul constand dintr-un termometru pentru cuptor si gratar, oferit de campinggrill.ro, revine cititorului Cami.
Felicitari, Cami si, te rog, contacteaza-ma pe adresa de e-mail radu.popovici[arond]reteteleluiradu.ro si da-mi coordonatele locului unde doresti ca premiul sa-ti fie expediat. Sper ca acest accesoriu sa-ti placa si sa-ti foloseasca.
Din pacate, aceasta cea de-a saptea editie a concursului a fost si ultima. Experimentul meu, acela de a “mitui” cititorii (cum mi-a spus un prieten) ca sa interactioneze mai mult pe blog a fost un insucces. Nu numai ca nu se comenteaza mai mult, desi în primele saptamani de experiment numarul comentariilor crescuse aproape spectaculos, dar în ultimele doua luni am impresia ca se comenteaza chiar mai rar decat înainte. Ma vad silit sa opresc acest proiect si sa-mi recunosc esecul.
Sunt dezamagit, dar probabil “vina” este la mine; cred ca genul de articole publicate de mine, chiar si de retete, nu este unul care sa incite la comentarii… si nici la vreo reactie în general. Recunosc ca îmi place traficul si “palavrageala” cu cititorii, dar îmi place si mai mult sa gatesc si sa scriu ceea ce este pe gustul meu, asa ca în aceasta privinta nu am de gand sa schimb nimic.
Le multumesc celor, nu multi la numar, care mi-au fost alaturi în acesti aproape 4 ani de blogareala si care au comentat constant, indiferent de prezenta sau lipsa “mitei” oferite prin premii. Sper sa fim împreuna si în continuare si sper ca acest blog sa progreseze si el impreuna cu voi.
Ca de obicei, felicitari castigatorului. Din punctul meu de vedere premiile aduc bucurie. In primul rand celui/ celei care il primeste. Banuiesc ca aduce bucurie si celui/ celei care daruieste. Eu una sunt foarte bucuroasa cand am ce si cui darui ceva.
Iar darurile pot fi de infinite feluri. Un „dar” este si acest blog. De cand l-am descoperit, eu nu am pierdut o iota, chiar daca nu am putut sa-l citesc zilnic intotdeauna. Si este singurul pe care eu il urmaresc cu placere si interes in totalitate (bineinteles ca mai accesez, din cand in cand, si altele). Am incercat retete din acest blog; au fost noutati care au placut copiilor mei, prietenelor. Am o prietena la care sunt invitata ,din cand in cand, sa prepar fructe de mare; eu le gatesc, ea ma ajuta si amandoua mancam. Banuiesti dupa ale cui retete?. Multumesc
@Mirela Stanescu: Asa este, premiile aduc bucurie si cand le daruiesti, mai ales ca hazardul a vrut ca aproape toate sa parvina unor cititori nu doar dedicati acestui blog, ci si care sunt interesati de gatit, de noutati, de discutii.
Un blog nu poate fi un dar decat daca cineva vrea sa-l primeasca. Ma bucur ca tu ai vrut sa primesti si ai avut nevoie de ceea ce am putut eu oferi.
Eu am inceput sa gatesc anul acesta. Am vrut ceva diferit de ceeace se gateste in mod „traditional”.
Primul hop il reprezinta numarul mare de ingrediente care nu sint folosite in mod curent in bucataria noastra si pe care nu le gasesti decit in orasele mari(si nici acolo pe toate). E un aspect care descurajeaza oamenii sa mai caute retete pe acest blog.
Nu ma pricep la bloguri si de aceea am o intrebare: ce este mai importat numarul de comentarii sau numarul vizitatorilor care fac efectiv retetele?
Eu sint un vizitator care a invatat multe de pe acest blog si de aceea iti multumesc pentru efortul depus. Am facut pina acum 16 retete diferite .
@Dorel: Adevarat, acest blog este, mai curand, unul de nisa. Se adreseaza celor care vor sa gateasca si altceva decat bucataria de la mama de acasa. In ce priveste numarul mare de ingrediente netraditional romanesti, el est enormal peste tot in restul lumii civilizate. Marea lor majoritate se gaseste in supermarketuri. Cum este posibil ca si astazi sa fiu intrebat de bucuresteni de unde se cumpara sos de soia, cand este prezent in absolut toate super si hipermarketurile?
Ce este mai important pentru un blog? Ceea ce este mai important pentru cel care il scrie. Eu imi doresc ca cititorii sa reia retetele, dar imi place s-o si stiu si sa le aflu parerile.
Ma bucur ca ai incercat 16 retete, sper sa nu te opresti aici. 🙂
Chiar daca nu am comentat prea mult, si chiar daca nu am castigat nimic, continui sa imi fac vizita aproape zilnica pe blogul tau, te-am urmarit inca de cand lucrai la BRAVA TV, de fapt acolo te-am vazut prima oara, te-am apreciat si am continuat sa te urmaresc si dupa ce acest post s-a desfiintat, si sunt sigur ca blogul va merge inainte, si vor mai exista comentarii si critici, nu neaparat in ordinea asta.
Acum hai sa nu transformam cuvintele tale in ceva trist, sunt sigur ca reteta de maine va fi mai buna ca precedenta, si cred ca concursul cu premii ar trebui sa continue, dar mi-ar place sa pui intrebari de cultura culinara sau generala, sa fie totusi ceva care sa te faca sa simti ca meriti acel premiu.
Multa bafta in continuare si succese!
@Emil40: Din experienta mea, cu cat dai publicului mai mult de lucru, cu atat se implica mai putin; inclusiv, sau mai ales, in cazul concursurilor. Daca cer comentarii ca raspuns la o anumita intrebare, voi nobtine un zero barat. Hai sa o lasam asa, fara vreo obligatie de nicio parte. Comenteaza cine vrea, daca vrea, cand vrea etc.
Poate s-ar fi putut continua concursul inca o etapa ca sa prinda craciunul. Ma gandesc ca in acesta perioada lumea cauta mai mult retete mai deosebite pentru mesele speciale de sarbatori si deci intra mai multi pe blog si poate se prind sa lase un comentariu. Dar la nivel general ai dreptate, ai incercat, a trecut destul timp, a mers la inceput iar apoi n-a mai avut nici un efect asa ca era momentul sa renunti/schimbi. Si sunt de acord si cu parerile de mai sus care spun ca interactiunea reala la evenimente si intalniri face mai mult decat premiile.
Si daca vrei neaparat comentarii, ia scrie un (anumit tip de) articol despre Top Chef si o sa vezi cate comentarii se strang… hahaha
@cristi-j: Am vazut si eu ca daca postez un articol mai „de scandal”, care poate starni controverse intr-un plan foarte accesibil, atunci comentariile se inmultesc. 🙂
Felicitari castigatoarei!
Acest termomentru este un accesoriu binevenit. O sa am grija ca pe durata sarbatorilor de iarna sa nu se odihneasca de loc pentru ca am o vacanta de doua saptamani si e un sezon care ma provoaca la gatit. Multumesc Radu si pacat ca se termina concursul. Eu cred ca ar fi bine sa mai organizezi concursuri, eventual in alte formate. Deja in comentariile postate au aparut sugestii. Este greu sa provoci cititorii sa comenteze in mod constant. Eu am inceput sa comentez acum aproape un an desi urmaresc zilnic blogul de cativa ani. Probabil ca nici acum nu as fi comentat daca nu ne-am fi intalnit la evenimentele pe care le organizezi. Atunci am inteles ca opiniile cititorilor sunt importante pentru tine. Cu toate acestea inca nu comentez zilnic desi nu ratez nici un articol postat. Evenimentele ”Fun&Grill” au inceput sa capete notorietate, asa ca pot fi asociate cu ceva concursuri, asa cum recomanda nea’ Mielu. Daca te intalnesti cu cititorii, o discutie fata in fata poate sa ”sparga gheata” la comentarii mai repede decat un concurs cu premii. Am fost foarte placut surprins de evolutia formatului de la ”Fun&Grill”. Sunt convins ca poti sa faci ceva similar si cu comentariile.
Radu, eu sunt unul dintre cei care iti citesc fiecare post, prin reader. Cred ca am cel putin 20 de retete printate ca sa le testez si inca vreo 3 deja testate. Am incercat sa comentez la primul concurs, pentru ca intr-adevar chiar aveam ceva de spus. Si acum, daca as crede ca ceva nu e cum trebuie sau daca as imbunatati retetea sau as avea vreo intrebare, as comenta.
Faptul ca nu se comenteaza nu inseamna ca nu esti citit si aprceiat!
Si apropo de manual, eu deja de vreo 2-3 saptamani ma intreb cand o sa scoti prima ta carte in domeniu. Mi-am dat seama ca, daca nu ar fi la un pret la care sunt aduse/traduse cartile de bucate din afara, sigur as cumpara daca ai scoate una 🙂
@Ionut: Nu este vorba despre ne-apreciere, ci doar despre implicare.
Chestia cu cartea este discutabila. Costa o gramada de bani (alimente, tipar etc.) si nu cred ca intereseaza mai mult de cateva persoane; poate cateva zeci. Sunt extrem de sceptic in privinta ei.
Te urmaresc zilnic, Radu. Cred ca trebuie sa dai atentie traficului de pe blog, nu neaparat comentariilor. Ii dau dreptate lui nea’Mielu. Ce as putea spune? Sa scot onomatopee? Wow, mmmmm, yammy? Nu am timp, sunt ocupat cu stergerea tastaturii… pentru ca-mi ploua din gura cand ma uit pe blog. Incanta-ne in continuare!
@Nelu_A: Cum zici tu. 🙂
Multumim pentru munca depusa. Aveti parte de tot respectul. Speram ca blogul sa mearga inainte chiar si fara „mita”. Cine a gasit ceva interesant si demn de luat in seama [si chiar de pus in practica] aici, va intra atata timp cat acest „loc” va exista. E absolut corect sa faceti ceva asa cum va place si e frumos atunci cand altora le place asa cum e. Eu nu consider ca trebuie sa considerati aceasta stare un esec. Bafta multa tuturor si inca odata, domnule Radu, multumesc.
@Iulian: Este un esec fiindca aveam alte asteptari. Faptul ca aveam asteptari gresite poate fi, doar prin el insusi, un esec. 🙂
daca lumea nu comenteaza inseamna ca retetele-s scrise foarte bine, cu toate lamuririle necesare. ca sa inciti la comentarii trebuie fie sa spui enormitati care sa genereze imboldul de a da replica, fie sa intrebi ceva, fie sa superi foarte tare pe cineva, fie sa scrii ceva foarte funny..
la o reteta, mai ales la una asa bine scrisa incat are si note de subsol in care afli de unde cumperi ingredientul cutare, ce naiba sa comentezi? a, yummi, o fac si eu, si atat.
mai bine ai face alt concurs, in care un cititor sa fie invitat la cate unul din evenimentele organizate de tine, sa se infrupte din retele cele pe care nu are coraj sa le faca, zic.
in orice caz, multumiri inca o data pentru premiu, ca si eu am fost unul din laureati, felicitari castigatorului acestei editii si stai linistit, ca ori cu, ori fara mituiala, de comentat tot o sa te comentam, daca ne dai motive 😛
@nea’Mielu: Probabil ar trebui sa scriu manuale, daca totul este atat de clar incat nu necesita si nu starneste comentarii. 🙂