Vineri seară s-a încheiat ultimul episod din acest an al seriei de evenimente culinare „La Mansardă”, desfăşurate în superbul sediu din Bucureşti al companiei Halewood, situat în str. Paris la nr. 7A. Tema a fost Crăciunul, cu istoria sa şi cu preparate tradiţionale din alte culturi culinare: franceză, galeză, engleză, italiană.


Deşi „Avanpremiera la Crăciun”, desfăşurată în seara de 6 decembrie, a avut o concurenţă puternică în Moş Nicolae, la eveniment au fost prezente 25 de persoane adulte plus, premieră pentru serile de “La Mansardă”, o fetiţă de numai 4 ani, cuminte şi drăgălaşă. AM fost pregătiţi cu brăduţi împodobiţi şi colinde internaţionale, aşa că atmosfera a fost plăcută şi relaxantă.

Meniul, gătit împreună cu excelentul bucătar Costel Clipescu, tovarăşul meu de peripeţii culinare din ultima vreme, s-a bucurat de succes.

Primul fel a constat dintr-o gustare, compusă din trei preparate: cremă de brânză cu cepşoară (chives) şi piper alb, stropită cu ulei trufat şi servită în coşuleţe din foi de plăcintă, tarte cu praz şi bacon şi mousse din ficăţei de pui, cu unt şi grăsime de raţă, asezonată cu trufe şi nucşoară, servită cu dulceaţă de ceapă roşie şi piper roz.


Felul principal l-a constituit pulpa de raţă preparată în propria grăsime (confit), servită alături de o garnitură de varză roşie, gătită cu oţet balsamic şi ceapă roşie, şi de cartofii Duchesse, preparaţi din piure cu unt, ouă şi Parmesan, rumeniţi la cuptor.

Punctul final a fost dat de desertul în stil englezesc, un chec „umed” plin de fructe uscate (stafide, merişoare, cireşe, caise, prune etc.), nuci şi migdale.

Bucatele au fost însoţite de vinurile oferite de Halewood: Halewood Special Reserve Fetească neagră, Halewood Special Reserve Fetească Regală şi Prahova Valley Special Reserve Tămâioasă Românească.

Pe lângă confit-ul de raţă, vedetele serii au fost trufele şi, cu ajutorul prietenului Radu Rughiniş, am reuşit să ofer spre vânzare, la preţuri foarte convenabile, o serie de produse aromatizate cu trufe negre şi albe: unt trufat, ulei aromatizat cu trufe albe, salsa de trufe, amestec de hribi cu trufe, în ulei, Parmesan cu trufe, lamele de trufe etc.

Mulţumesc tuturor care au fost alături de mine în această serie de evenimente din 2013 şi sunt recunoscător companiei Halewood pentru constanta şi amabila disponibilitate de a sprijini fiecare eveniment şi de a promova vinul, văzut ca un companion al bucatelor de calitate. Mulţumiri speciale simpaticului şi competentului Costel Clipescu, de a cărui experienţă şi competenţă am profitat şi eu, nu numai oaspeţii mei.

Acestea fiind zise, profit de această avanpremieră la Crăciun ca să vă urez ca adevăratul Crăciun să vă aducă bucurii şi o masă îmbelşugată.