A fost "Cina lejera cu si pe… canapele", martie 2013

Serile de vineri „La Mansarda”, organizate în colaborare cu Halewood Romania, au încheiat saptamana trecuta evenimentul culinar dedicat canapelelor.

Au fost prezenti 20 de oaspeti, si am avut parte de doua premieri: prima a fost sarbatorirea, ]n mansarda, a primei zile de nastere, cea a lui Valentin, iar cea de-a doua a consemnat prima participare la aceste evenimente a unor cetateni straini: Laura din Peru si Rosi din Spania.

Este cel de-al cincilea eveniment desfasurat „La Mansarda” si cred ca am început sa formez deja un mic public interesat de bucate si vinuri alese, ca si de partea culturala a domeniului culinar.

De fiecare data se aduna 15-25 de persoane, de fiecare data jumatate din cei prezenti facand deja parte dintre oaspetii mei obisnuiti, iar restul venind pentru prima data. Ma bucura faptul ca si acestia din urma revin la evenimentele urmatoare si ca, din cate mi-am dat seama si din cate mi s-a spus, toti cei prezenti se simt excelent si apreciaza atat mancarea si vinurile, cat si serviciile si, nu în ultimul rand, frumoasa si spatioasa mansarda care îi gazduieste.



Desi înrudite cu multe alte tipuri de gustari, ca mezze, zakuski, tapas, amuse bouche, finger food etc., canapelele au cateva caracteristici proprii, astfel ca ele pot face parte din fiecare categorie de gustarele, dar inversul nu este valabil. Ca sa fiu mai clar, o canapea poate fi finger food, dar nu întotdeauna un finger food poate fi o canapea.

Ele gustari mici, portionate la de obicei la o singura înghititura, mai rar la 2-3 înghitituri, structurate astfel: un suport (felii de paine, crackeri, toasturi, foietaje, mini-tarte, vol-au-vent-uri etc.), o pasta (de obicei unt asezonat), ingredientul principal si un topping decorativ. Sunt gustari care trebuie preparate în numar mare, iar montarea lor presupune rabdare, migala si timp.

Meniul evenimentului a cuprins:

– tartine cu ceapa calita, muschiulet de porc si branza Cambozola
– mini tarte cu sparanghel si creveti
– crackers cu crema de avocado, oua de prepelita si icre de Manciuria
– bruschetta cu pesto, prosciutta, rosii si rucola
– oua umplute cu sos tartar, somon afumat si icre negre
– toasturi cu foie gras, trufe si dulce-de-iute
– cosulete de foietaj umplute cu legume, macrou afumat si tapenade
– mini vol-au-vent cu praz, sos alb si pui
– pere posate în vin rosu cu mirodenii, servite cu crema mascarpone si menta
– rulada de ciocolata.

Citeste si articolul →   De GUXTibus (5)

Toate acestea au fost stropite cu vin spumant Rhein Extra Rose si cu vinurile din gama Byzantium, Blanc de Transylvanie, Rose Euxine si Rosso di Valachia.

Pentru mine, aceasta cea de-a cincea editie a cinei de vineri, de „La Mansarda”, a fost, poate, cea mai dificila. Am gatit, împreuna cu Costel Clipescu, 10 preparate diferite, dar la evenimentul propriu-zis am fost singur, prietenul Costel fiind retinut în alta parte.

A trebuit, deci, sa montez în graba preparatele, sa întampin oaspetii, sa fac fotografii, sa vorbesc despre vinuri, canapele, trufe, prosciutto, foie gras si alte subiecte culinare, sa fac conversatie tuturor, sa-i conduc pe cei care veneau sau plecau, sa torn în pahare etc.


Vreau sa ma scuz pentru calitatea fotografiilor, ca si pentru numarul lor, total insuficient, dar un om singur, desi ajutat cu bunavointa de cei din jur, nu face fata la fel de bine ca o echipa deja antrenata si bine sudata.

Am facut eu mai multe fotografii decat am postat pe blog, dar numeroase au iesit neclare, miscate sau prost luminate. Exista, bineînteles, mai multe solutii ca sa îmbunatatesc tot ce poate fi îmbunatatit, dar cum totul este legat de bugetul alocat si de pretul biletului de participare, pe care vreau neaparat sa-l mentin la nivelul actual, solutia de pus în practica trebuie aleasa cu multa grija.

Cred ca, cel putin în privinta fotografiilor, am gasit o rezolvare si o voi verifica înca de la evenimentul viitor.

Simt ca acest gen de evenimente ma face sa progresez ca bucatar; îmi pune nenumarate probleme noi, am ocazia sa gatesc alaturi de un bucatar profesionist exceptional de bun si ma pune în contact cu sute de persoane cu gusturi si preferinte diferite, cu diferite niveluri de educatie culinara si provenind chiar din culturi diferite.

Citeste si articolul →   Salata de fructe cu ghimbir

Fiecare eveniment în parte îmi consuma enorm de mult timp, caci promovarea lui si adunarea participantilor se face, înca, dificil; aceasta activitate ma obliga sa neglijez blogul si, în plus, este extrem de obositoare, atat fizic cat si nervos. Simt, însa, cel putin în acest moment, ca lucrurile trebuie sa mearga înainte si ca sunt deja pe un drum bun si promitator.

Mai am însa nevoie de timp, munca si multa tenacitate ca sa ajung acolo unde îmi doresc. Poate va voi povesti candva cum vad viitorul acestor evenimente; mai astept însa putin, si ca sa îmi dau seama cum si daca lucrurile evolueaza, dar si pentru ama lamuri cum îmi pot organiza mai bine timpul si resursele.

Acestea fiind zise, saptamana aceasta serile „La Mansarda” îsi iau o mica pauza, caci vineri 5 aprilie 2013 sunt la Slanic-Prahova, la „Fun & Grill”, eveniment ajuns si el la cea de-a unsprezecea editie.

Vinerea „La Mansarda” se reia doar în data de 12 aprilie, orele 19:00, propunand o cina cu fructe de mare, la acelasi pret, de 99 lei/ persoana. Voi reveni foarte rapid cu amanunte despre meniu si vinuri.


Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.