A fost "Cină lejeră cu şi pe… canapele", martie 2013

Serile de vineri „La Mansardă”, organizate în colaborare cu Halewood Romania, au încheiat săptămâna trecută evenimentul culinar dedicat canapelelor.

Au fost prezenţi 20 de oaspeţi, şi am avut parte de două premieri: prima a fost sărbătorirea, ]n mansardă, a primei zile de naştere, cea a lui Valentin, iar cea de-a doua a consemnat prima participare la aceste evenimente a unor cetăţeni străini: Laura din Peru şi Rosi din Spania.
canapele01 - A fost "Cină lejeră cu şi pe... canapele", martie 2013 1 - Retetele lui Radu
Este cel de-al cincilea eveniment desfăşurat „La Mansardă” şi cred că am început să formez deja un mic public interesat de bucate şi vinuri alese, ca şi de partea culturală a domeniului culinar.

De fiecare dată se adună 15-25 de persoane, de fiecare dată jumătate din cei prezenţi făcând deja parte dintre oaspeţii mei obişnuiţi, iar restul venind pentru prima dată. Mă bucură faptul că şi aceştia din urmă revin la evenimentele următoare şi că, din câte mi-am dat seama şi din câte mi s-a spus, toţi cei prezenţi se simt excelent şi apreciază atât mâncarea şi vinurile, cât şi serviciile şi, nu în ultimul rând, frumoasa şi spaţioasa mansardă care îi găzduieşte.

canapele02 - A fost "Cină lejeră cu şi pe... canapele", martie 2013 2 - Retetele lui Radu
canapele03 - A fost "Cină lejeră cu şi pe... canapele", martie 2013 3 - Retetele lui Radu
Deşi înrudite cu multe alte tipuri de gustări, ca mezze, zakuski, tapas, amuse bouche, finger food etc., canapelele au câteva caracteristici proprii, astfel că ele pot face parte din fiecare categorie de gustărele, dar inversul nu este valabil. Ca să fiu mai clar, o canapea poate fi finger food, dar nu întotdeauna un finger food poate fi o canapea.

Ele gustări mici, porţionate la de obicei la o singură înghiţitură, mai rar la 2-3 înghiţituri, structurate astfel: un suport (felii de pâine, crackeri, toasturi, foietaje, mini-tarte, vol-au-vent-uri etc.), o pastă (de obicei unt asezonat), ingredientul principal şi un topping decorativ. Sunt gustări care trebuie preparate în număr mare, iar montarea lor presupune răbdare, migală şi timp.
canapele04 - A fost "Cină lejeră cu şi pe... canapele", martie 2013 4 - Retetele lui Radu

Meniul evenimentului a cuprins:

– tartine cu ceapă călită, muşchiuleţ de porc şi brânză Cambozola
– mini tarte cu sparanghel şi creveţi
– crackers cu cremă de avocado, ouă de prepeliţă şi icre de Manciuria
– bruschetta cu pesto, prosciuttă, roşii şi rucola
– ouă umplute cu sos tartar, somon afumat şi icre negre
– toasturi cu foie gras, trufe şi dulce-de-iute
– coşuleţe de foietaj umplute cu legume, macrou afumat şi tapenade
– mini vol-au-vent cu praz, sos alb şi pui
– pere poşate în vin roşu cu mirodenii, servite cu cremă mascarpone şi mentă
– ruladă de ciocolată.

Citeste si articolul →   "Sunday Grilling", 24 martie 2013

Toate acestea au fost stropite cu vin spumant Rhein Extra Rose şi cu vinurile din gama Byzantium, Blanc de Transylvanie, Rose Euxine şi Rosso di Valachia.
canapele05 - A fost "Cină lejeră cu şi pe... canapele", martie 2013 5 - Retetele lui Radu
Pentru mine, această cea de-a cincea ediţie a cinei de vineri, de „La Mansardă”, a fost, poate, cea mai dificilă. Am gătit, împreună cu Costel Clipescu, 10 preparate diferite, dar la evenimentul propriu-zis am fost singur, prietenul Costel fiind reţinut în altă parte.

A trebuit, deci, să montez în grabă preparatele, să întâmpin oaspeţii, să fac fotografii, să vorbesc despre vinuri, canapele, trufe, prosciutto, foie gras şi alte subiecte culinare, să fac conversaţie tuturor, să-i conduc pe cei care veneau sau plecau, să torn în pahare etc.

canapele06 - A fost "Cină lejeră cu şi pe... canapele", martie 2013 6 - Retetele lui Radu
Vreau să mă scuz pentru calitatea fotografiilor, ca şi pentru numărul lor, total insuficient, dar un om singur, deşi ajutat cu bunăvoinţă de cei din jur, nu face faţă la fel de bine ca o echipă deja antrenată şi bine sudată.

Am făcut eu mai multe fotografii decât am postat pe blog, dar numeroase au ieşit neclare, mişcate sau prost luminate. Există, bineînţeles, mai multe soluţii ca să îmbunătăţesc tot ce poate fi îmbunătăţit, dar cum totul este legat de bugetul alocat şi de preţul biletului de participare, pe care vreau neapărat să-l menţin la nivelul actual, soluţia de pus în practică trebuie aleasă cu multă grijă.

Cred că, cel puţin în privinţa fotografiilor, am găsit o rezolvare şi o voi verifica încă de la evenimentul viitor.
canapele07 - A fost "Cină lejeră cu şi pe... canapele", martie 2013 7 - Retetele lui Radu
Simt că acest gen de evenimente mă face să progresez ca bucătar; îmi pune nenumărate probleme noi, am ocazia să gătesc alături de un bucătar profesionist excepţional de bun şi mă pune în contact cu sute de persoane cu gusturi şi preferinţe diferite, cu diferite niveluri de educaţie culinară şi provenind chiar din culturi diferite.

Citeste si articolul →   O săptămână în Zakynthos (5)

Fiecare eveniment în parte îmi consumă enorm de mult timp, căci promovarea lui şi adunarea participanţilor se face, încă, dificil; această activitate mă obligă să neglijez blogul şi, în plus, este extrem de obositoare, atât fizic cât şi nervos. Simt, însă, cel puţin în acest moment, că lucrurile trebuie să meargă înainte şi că sunt deja pe un drum bun şi promiţător.

Mai am însă nevoie de timp, muncă şi multă tenacitate ca să ajung acolo unde îmi doresc. Poate vă voi povesti cândva cum văd viitorul acestor evenimente; mai aştept însă puţin, şi ca să îmi dau seama cum şi dacă lucrurile evoluează, dar şi pentru amă lămuri cum îmi pot organiza mai bine timpul şi resursele.

Acestea fiind zise, săptămâna aceasta serile „La Mansardă” îşi iau o mică pauză, căci vineri 5 aprilie 2013 sunt la Slănic-Prahova, la „Fun & Grill”, eveniment ajuns şi el la cea de-a unsprezecea ediţie.

Vinerea „La Mansardă” se reia doar în data de 12 aprilie, orele 19:00, propunând o cină cu fructe de mare, la acelaşi preţ, de 99 lei/ persoană. Voi reveni foarte rapid cu amănunte despre meniu şi vinuri.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.