A fost „Cină thailandeză”, ianuarie 2014

Dacă am ţinut eu bine socoteala, seara thailandeză a fost evenimentul cu numărul 20 desfăşurat în frumoasa mansardă (suprafaţă circa 200 mp şi înălţime 7 m) din str. Paris nr. 7A, în clădirea care adăposteşte sediul principal din Bucureşti al companiei Halewood Romania.
thailanda01 - A fost „Cină thailandeză”, ianuarie 2014 1 - Retetele lui Radu

Deşi, din motive obiective, nu am investit prea mult timp în promovarea evenimentului, locurile s-au ocupat relativ repede, iar cei 21 de români şi 1 francez prezenţi la eveniment nu au avut motive să regrete cele 3-4 ore petrecute împreună.
Meniul a cuprins:
Pacheţele de omletă umplute cu legume şi creveţi
Salata de vită cu tăieţei de orez, legume şi susan
Curry de dovleac cu pui şi lapte de cocos, servit cu orez
Orezuri lipicioase alb şi negru, servite cu fructe exotice şi sirop caramel
thailanda02 - A fost „Cină thailandeză”, ianuarie 2014 2 - Retetele lui Radu
Vinurile oferite de Halewood Wines au fost:
Prahova Valley Special Reserve Chardonnay
Prahova Valley Special Reserve Pinot Noir
Prahova Valley Special Reserve Tămâioasă Românească
Subiectele abordate de mine au cuprins o scurtă istorie a culturii culinare thailandeze, o prezentare succintă a câtorva ingrediente exotice, o trecere în revistă a bucătăriilor regionale thailandeze, câte ceva despre istoria mirodeniilor, despre „istoria comestibilă” a omenirii, despre diete, aditivi alimentari, umami, istoria sosului de peşte şi multe altele.
thailanda03 - A fost „Cină thailandeză”, ianuarie 2014 3 - Retetele lui Radu
Nu am cum veni cu impresii noi şi proaspete de la cea de-a douăzecea ediţie a unui eveniment. Aproape orice aş spune ar însemna să mă repet: am fost organizator, amfitrion şi bucătar, în această ultimă postură din nou alături de Costel Clipescu, evenimentul a ieşit bine, mâncarea a plăcut mult, ingredientele exotice aduse şi prezentate de mine au fost curiozitatea serii, vinurile au fost plăcute şi băute, poveştile au ţinut oaspeţii în priză etc.
Au fost şi minusuri, bineînţeles, unele reparabile, altele nu, căci depind de limitările intrinseci ale spaţiului avut la dispoziţie şi ale condiţiilor de desfăşurare.
thailanda04 - A fost „Cină thailandeză”, ianuarie 2014 4 - Retetele lui Radu
Mă abţin şi să boscorodesc sărăcăcioasa piaţă de alimente din România, care te obligă la adevărate cascadorii ca să menţii, cât de cât, specificul unei reţete.
Mă voi mulţumi, deci, doar să vă prezint câteva fotografii cu preparatele culinare, că încerc să găsesc soluţii pentru ca evenimentele mele să fie mai bine organizate, mai interactive şi mai bine promovate.


4 comentarii pe “A fost „Cină thailandeză”, ianuarie 2014

  1. cristi-j spune:

    Nici n-am spus nici n-am gandit „stridenta”, e foarte posibil sa fi placut combinatiile, asa cum am spus, in acest domeniu discutiile pot fi nesfarsite. Lasand la o parte preconceptia ca nu simt nevoia de vin la astfel de meniu, era vorba ca din ce-am citit (descrierile de pe site Halewood si mai multe recomandari pentru asocierea vinului cu mancarea thai) pare ca ar fi alte vinuri mai potrivite.

    Cat priveste explicatiile lungi din prima parte a comentariului tau, credeam ca ma stii mai bine si stii, asa cum stiu si eu, ca explicatiile acelea, desi se refera la mine, nu sunt pentru mine … hahaha … hai c-am complicat-o de tot. Mie mi s-a parut mult mai clar ca e o gluma de inceput dar se pare ca nu din moment ce o iei asa in serios.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Nu o iau in gluma fiindca nici eu nu sunt multumit in totalitate de modul in care ies aceste evenimente. Se pare ca am atins un „maxim” ce pare de nedepasit din cauza conditiilor obiective… si inca nu am gasit o solutie adecvata.

  2. cristi-j spune:

    Chiar daca meniul nu arata in realitate ca in pozele din afis, cred ca ati avut o seara placuta … hahaha

    Eu as vrea sa ma refer la ceva care e intr-un fel legat de proprietar (locatie si vinuri)
    Daca as merge intr-o tara exotica la o seara romaneasca cu ciorba de burta, fasole cu afumatura, sarmale, mamaliga cu branza sau altele asemenea, mi s-ar parea ciudat sa gasesc acolo sake, lassi, ceai de goji, mescal sau mai stiu eu ce. La fel de ciudata mi se pare prezenta vinului la un meniu thailandez. E o parere personala si stiu ca nu e impartasita de toata lumea.

    Trecand de la asta la ceva mai general si o imagine mai larga, s-ar putea purta o discutie despre mancarea thai si vinuri pe mai multe directii.
    1.Sunt curios daca aseara vorbind despre meniu si probabil si despre vinuri ai spus cate ceva si despre vinurile thailandeze. Da, se produce vin si in Thailanda. Stiam vag despre asta dar nu mai mult de-atat. Acum am citit mai mult si am aflat ca sunt 3 regiuni, 6 producatori, primele vinuri s-au produs in 1995, se cultiva vreo 15 soiuri cele mai raspandite fiind Chenin Blanc si Malaga Blanc, Shiraz si Pokdum. E o ciudatenie, e fortat, e mai mult vorba de tehnologie decat de natura, gusturile sunt evident diferite.
    2.Thailandezii probabil ca mult mai putin dar vesticii au tot incercat sa combine mancarea thai cu vinurile, si in restaurantele din Thailanda (mai turistice sau mai de lux) si mai ales in tari din Europa, America, Australia, in restaurante sau acasa. Mancarea thailandeza nu e usor de asociat cu vinul. Sunt de parere ca nu e o stiinta exacta dar totusi pot exista cateva recomandari, un scurt ghid. Nu are rost sa intru in descrieri si detalii.
    3.Chiar daca eu as prefera sa nu alatur un meniu thai cu vinuri inteleg de ce a fost necesar acest lucru. Dar … Din ce am citit, altele sunt soiurile si caracteristicile cautate la o astfel de asociere, si tot din ce am citit (plus partial gustat) cele trei vinuri prezente nu par a fi printre cele mai potrivite. Sunt sigur ca Hallewood are vinuri mai bune/potrivite din acest punct de vedere. Dar pentru ca nu e o stiinta exacta discutiile de acest gen pot fi nesfarsite.

    Dar boscorodeste-o, de ce sa te abtii !? hahaha. Oricum, mancarea thailandeza, Thailanda, are multe ingrediente si alimente foarte specifice si diferite de alte locuri, mai ales in retetele traditionale si autentice. E foarte greu sa le gasesti in alta parte, mai ales intr-o tara ca Romania. Si sincer sa fiu nici nu mi-as dori ca multe dintre ele sa le gasesc in Romania, as prefera sa ramana surprize pentru cand mergi acolo si as prefera ca aici sa gasesc macar ingredientele de baza, cele foarte obisnuite, la calitati si preturi corecte. De exemplu, macar sa nu mai alerg dupa ghimbir … hahaha

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Aproape intotdeauna retetele gatite pentru evenimentele sustinute la mansarda sunt preparate pentru prima data cu ocazia respectiva. fara repetitie, fara cosmetizari, foro Photoshop. Pozele din banner sunt strict informative. Pentru mansarda mancarea este gatita in alta parte decat locul in care este servita. Nu fa greseala sa crezi ca 1-2 portii gatite acasa, pe indelete, se pot prezenta si servi ca 20-30 de portii, montate cu limita de timp, sub presiune, si in conditii foarte departate de cele oferite de o bucatarie normala, fara spatiu de montare, cu mijloace reduse la minimum, reincalzite etc.
      Chiar arata foarte bine pentru conditiile de lucru.

      Sigur, asocierea mancarii asiatice traditionale cu vin este fortata. Insa experimentele au si ele rolul lor si fac o parte din farmecul gastronomiei. Vinurile nu sunt alese de mine, ci de echipa de la Halewood. As fi ales eu altele? Poate, dar asta nu inseamna ca as fi fost mai inspirat. De fapt, desi tie ti se pare o asociere stridenta, mancarea s-a potrivit destul de bine cu aceste vinuri.
      Pot sa spun ca asociarea intre sticky rice, mango, caramel si banane cu Tamaioasa Romaneasca a fost chiar inspirata.
      Chenin Blanc, ca tot l-ai dat ca exemplu (sau macar cel din Africa de Sud, pe care il cunosc bine), seamana mult cu Chardonnay-ul de la Prahova Valley, iar Pinot Noir este un vin catifelat, care a functionat si el neasteptat de bine cu curry-ul de dovleac.

      Sigur, s-ar fi putut incerca si alte asocieri, dar vor mai fi si alte ocazii sa experimentam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.