Daca am tinut eu bine socoteala, seara thailandeza a fost evenimentul cu numarul 20 desfasurat în frumoasa mansarda (suprafata circa 200 mp si înaltime 7 m) din str. Paris nr. 7A, în cladirea care adaposteste sediul principal din Bucuresti al companiei Halewood Romania.
Desi, din motive obiective, nu am investit prea mult timp în promovarea evenimentului, locurile s-au ocupat relativ repede, iar cei 21 de romani si 1 francez prezenti la eveniment nu au avut motive sa regrete cele 3-4 ore petrecute împreuna.
Meniul a cuprins:
Pachetele de omleta umplute cu legume si creveti
Salata de vita cu taietei de orez, legume si susan
Curry de dovleac cu pui si lapte de cocos, servit cu orez
Orezuri lipicioase alb si negru, servite cu fructe exotice si sirop caramel
Vinurile oferite de Halewood Wines au fost:
Prahova Valley Special Reserve Chardonnay
Prahova Valley Special Reserve Pinot Noir
Prahova Valley Special Reserve Tamaioasa Romaneasca
Subiectele abordate de mine au cuprins o scurta istorie a culturii culinare thailandeze, o prezentare succinta a catorva ingrediente exotice, o trecere în revista a bucatariilor regionale thailandeze, cate ceva despre istoria mirodeniilor, despre „istoria comestibila” a omenirii, despre diete, aditivi alimentari, umami, istoria sosului de peste si multe altele.
Nu am cum veni cu impresii noi si proaspete de la cea de-a douazecea editie a unui eveniment. Aproape orice as spune ar însemna sa ma repet: am fost organizator, amfitrion si bucatar, în aceasta ultima postura din nou alaturi de Costel Clipescu, evenimentul a iesit bine, mancarea a placut mult, ingredientele exotice aduse si prezentate de mine au fost curiozitatea serii, vinurile au fost placute si baute, povestile au tinut oaspetii în priza etc.
Au fost si minusuri, bineînteles, unele reparabile, altele nu, caci depind de limitarile intrinseci ale spatiului avut la dispozitie si ale conditiilor de desfasurare.
Ma abtin si sa boscorodesc saracacioasa piata de alimente din Romania, care te obliga la adevarate cascadorii ca sa mentii, cat de cat, specificul unei retete.
Ma voi multumi, deci, doar sa va prezint cateva fotografii cu preparatele culinare, ca încerc sa gasesc solutii pentru ca evenimentele mele sa fie mai bine organizate, mai interactive si mai bine promovate.
Nici n-am spus nici n-am gandit „stridenta”, e foarte posibil sa fi placut combinatiile, asa cum am spus, in acest domeniu discutiile pot fi nesfarsite. Lasand la o parte preconceptia ca nu simt nevoia de vin la astfel de meniu, era vorba ca din ce-am citit (descrierile de pe site Halewood si mai multe recomandari pentru asocierea vinului cu mancarea thai) pare ca ar fi alte vinuri mai potrivite.
Cat priveste explicatiile lungi din prima parte a comentariului tau, credeam ca ma stii mai bine si stii, asa cum stiu si eu, ca explicatiile acelea, desi se refera la mine, nu sunt pentru mine … hahaha … hai c-am complicat-o de tot. Mie mi s-a parut mult mai clar ca e o gluma de inceput dar se pare ca nu din moment ce o iei asa in serios.
@cristi-j: Nu o iau in gluma fiindca nici eu nu sunt multumit in totalitate de modul in care ies aceste evenimente. Se pare ca am atins un „maxim” ce pare de nedepasit din cauza conditiilor obiective… si inca nu am gasit o solutie adecvata.
Chiar daca meniul nu arata in realitate ca in pozele din afis, cred ca ati avut o seara placuta … hahaha
Eu as vrea sa ma refer la ceva care e intr-un fel legat de proprietar (locatie si vinuri)
Daca as merge intr-o tara exotica la o seara romaneasca cu ciorba de burta, fasole cu afumatura, sarmale, mamaliga cu branza sau altele asemenea, mi s-ar parea ciudat sa gasesc acolo sake, lassi, ceai de goji, mescal sau mai stiu eu ce. La fel de ciudata mi se pare prezenta vinului la un meniu thailandez. E o parere personala si stiu ca nu e impartasita de toata lumea.
Trecand de la asta la ceva mai general si o imagine mai larga, s-ar putea purta o discutie despre mancarea thai si vinuri pe mai multe directii.
1.Sunt curios daca aseara vorbind despre meniu si probabil si despre vinuri ai spus cate ceva si despre vinurile thailandeze. Da, se produce vin si in Thailanda. Stiam vag despre asta dar nu mai mult de-atat. Acum am citit mai mult si am aflat ca sunt 3 regiuni, 6 producatori, primele vinuri s-au produs in 1995, se cultiva vreo 15 soiuri cele mai raspandite fiind Chenin Blanc si Malaga Blanc, Shiraz si Pokdum. E o ciudatenie, e fortat, e mai mult vorba de tehnologie decat de natura, gusturile sunt evident diferite.
2.Thailandezii probabil ca mult mai putin dar vesticii au tot incercat sa combine mancarea thai cu vinurile, si in restaurantele din Thailanda (mai turistice sau mai de lux) si mai ales in tari din Europa, America, Australia, in restaurante sau acasa. Mancarea thailandeza nu e usor de asociat cu vinul. Sunt de parere ca nu e o stiinta exacta dar totusi pot exista cateva recomandari, un scurt ghid. Nu are rost sa intru in descrieri si detalii.
3.Chiar daca eu as prefera sa nu alatur un meniu thai cu vinuri inteleg de ce a fost necesar acest lucru. Dar … Din ce am citit, altele sunt soiurile si caracteristicile cautate la o astfel de asociere, si tot din ce am citit (plus partial gustat) cele trei vinuri prezente nu par a fi printre cele mai potrivite. Sunt sigur ca Hallewood are vinuri mai bune/potrivite din acest punct de vedere. Dar pentru ca nu e o stiinta exacta discutiile de acest gen pot fi nesfarsite.
Dar boscorodeste-o, de ce sa te abtii !? hahaha. Oricum, mancarea thailandeza, Thailanda, are multe ingrediente si alimente foarte specifice si diferite de alte locuri, mai ales in retetele traditionale si autentice. E foarte greu sa le gasesti in alta parte, mai ales intr-o tara ca Romania. Si sincer sa fiu nici nu mi-as dori ca multe dintre ele sa le gasesc in Romania, as prefera sa ramana surprize pentru cand mergi acolo si as prefera ca aici sa gasesc macar ingredientele de baza, cele foarte obisnuite, la calitati si preturi corecte. De exemplu, macar sa nu mai alerg dupa ghimbir … hahaha
@cristi-j: Aproape intotdeauna retetele gatite pentru evenimentele sustinute la mansarda sunt preparate pentru prima data cu ocazia respectiva. fara repetitie, fara cosmetizari, foro Photoshop. Pozele din banner sunt strict informative. Pentru mansarda mancarea este gatita in alta parte decat locul in care este servita. Nu fa greseala sa crezi ca 1-2 portii gatite acasa, pe indelete, se pot prezenta si servi ca 20-30 de portii, montate cu limita de timp, sub presiune, si in conditii foarte departate de cele oferite de o bucatarie normala, fara spatiu de montare, cu mijloace reduse la minimum, reincalzite etc.
Chiar arata foarte bine pentru conditiile de lucru.
Sigur, asocierea mancarii asiatice traditionale cu vin este fortata. Insa experimentele au si ele rolul lor si fac o parte din farmecul gastronomiei. Vinurile nu sunt alese de mine, ci de echipa de la Halewood. As fi ales eu altele? Poate, dar asta nu inseamna ca as fi fost mai inspirat. De fapt, desi tie ti se pare o asociere stridenta, mancarea s-a potrivit destul de bine cu aceste vinuri.
Pot sa spun ca asociarea intre sticky rice, mango, caramel si banane cu Tamaioasa Romaneasca a fost chiar inspirata.
Chenin Blanc, ca tot l-ai dat ca exemplu (sau macar cel din Africa de Sud, pe care il cunosc bine), seamana mult cu Chardonnay-ul de la Prahova Valley, iar Pinot Noir este un vin catifelat, care a functionat si el neasteptat de bine cu curry-ul de dovleac.
Sigur, s-ar fi putut incerca si alte asocieri, dar vor mai fi si alte ocazii sa experimentam.