A fost "Drumul Mirodeniilor: Indonezia", aprilie 2013

Vinerea care a trecut, 19 aprilie 2013, în locul pe care cu drag îl numesc „La Mansarda”, în cladirea din strada Paris nr. 7A, unde se afla sediul din Bucuresti al companiei Halewood Romania, am sustinut un eveniment culinar dedicat mirodeniilor si culturii culinare indoneziene.


Pe lunga si aventuroasa cale pe care mirodeniile calatoreau din Asia catre Europa si Africa, prima escala aleasa de mine a fost Indonezia, locul de origine, printre alte arome, al cuisoarelor, nucsoarei si macis-ului.

Meniul, gatit alaturi de prietenul Costel Clipescu si acompaniat de vinuri albe si rose oferite de Halewood Romania a cuprins 5 feluri preparate, atat cat s-a putut, cat mai aproape de ceea ce se gateste în Indonezia. Aproximarile la care am apelat s-au datorat lipsei unor ingrediente si modului în care reactioneaza gustul european la gusturi sau arome puternice.

Am avut si un „consultant”, o persoana care are legaturi puternice cu Indonezia si care a avut amabilitatea sa-mi puna la dispozitie cateva obiecte traditionale din Sumatra, Java, Kalimantan si Bali, printre care cele doua masti si instrumentul muzical din fotografia de mai sus, si care s-a declarat placut surprinsa de gustul si aromele sosurilor, curry-ului, orezurilor si a celorlalte preparate.



Am gatit cu mult lapte si miez de nuca de cocos, doua feluri de orez, faina de orez, arahide, zahar de palmier, multi ardei iuti, sosuri de soia indoneziene, mirodenii, fructe de mare, pui si legume, dar mai ales cu multa placere si cu fiorul celui care gateste pentru prima data unele dintre preparate, însotita de acea curiozitate si emotie cu care astepti rezultatul final.


Iata meniul:
Crackeri din faina de orez, arahide tocate si mirodenii, servite cu sos sambal terasi
Chiftele de pui cu nuca de cocos, servite cu sos bumbu kacang si salata racoritoare de cruditati
Calmari marinati în kecap manis si serviti cu orez galben
Curry de pui cu legume si lapte de cocos
Prajitura din sticky rice cu lapte si miez de nuca de cocos


Mancarea a fost însotita de Sauvignon Blanc si Feteasca Alba Vitis Metamorfosis, Single Vineyard Selection Scurta Rose Pinot Noir si Tamaioasa Romaneasca Prahova Valley.

Ca si anterioarele 7 evenimente desfasurate „La Mansarda”, si acesta s-a bucurat de succes si de un public generos, curios si deschis spre comunicare. Am povestit mult despre mirodenii, despre vin, despre Asia, Indonezia, Insulele Molucce, despre modul în care s-a gatit meniul, dar mai ales sosurile si orezurile, despre istorie, religie si mancare. A fost o seara placuta, petrecuta alaturi de oameni de calitate si care s-a prelungit pana aproape de miezul noptii.

Urmatorul eveniment „La Mansarda” va fi dedicat bucatarieie vegetariene si se va desfasura pe data de 26 aprilie 2013. Voi reveni cu amanunte.


Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.