Vinerea care a trecut, 19 aprilie 2013, în locul pe care cu drag îl numesc “La Mansardă”, în clădirea din strada Paris nr. 7A, unde se află sediul din Bucureşti al companiei Halewood România, am susţinut un eveniment culinar dedicat mirodeniilor şi culturii culinare indoneziene.


Pe lunga şi aventuroasa cale pe care mirodeniile călătoreau din Asia către Europa şi Africa, prima escală aleasă de mine a fost Indonezia, locul de origine, printre alte arome, al cuişoarelor, nucşoarei şi macis-ului.

Meniul, gătit alături de prietenul Costel Clipescu şi acompaniat de vinuri albe şi rose oferite de Halewood Romania a cuprins 5 feluri preparate, atât cât s-a putut, cât mai aproape de ceea ce se găteşte în Indonezia. Aproximările la care am apelat s-au datorat lipsei unor ingrediente şi modului în care reacţionează gustul european la gusturi sau arome puternice.

Am avut şi un “consultant”, o persoană care are legături puternice cu Indonezia şi care a avut amabilitatea să-mi pună la dispoziţie câteva obiecte tradiţionale din Sumatra, Java, Kalimantan şi Bali, printre care cele două măşti şi instrumentul muzical din fotografia de mai sus, şi care s-a declarat plăcut surprinsă de gustul şi aromele sosurilor, curry-ului, orezurilor şi a celorlalte preparate.Am gătit cu mult lapte şi miez de nucă de cocos, două feluri de orez, făină de orez, arahide, zahăr de palmier, mulţi ardei iuţi, sosuri de soia indoneziene, mirodenii, fructe de mare, pui şi legume, dar mai ales cu multă plăcere şi cu fiorul celui care găteşte pentru prima dată unele dintre preparate, însoţită de acea curiozitate şi emoţie cu care aştepţi rezultatul final.


Iată meniul:
Crackeri din făină de orez, arahide tocate şi mirodenii, servite cu sos sambal terasi
Chiftele de pui cu nucă de cocos, servite cu sos bumbu kacang şi salată răcoritoare de crudităţi
Calmari marinaţi în kecap manis şi serviţi cu orez galben
Curry de pui cu legume şi lapte de cocos
Prăjitură din sticky rice cu lapte şi miez de nucă de cocos


Mâncarea a fost însoţită de Sauvignon Blanc şi Fetească Albă Vitis Metamorfosis, Single Vineyard Selection Scurta Rose Pinot Noir şi Tămâioasă Românească Prahova Valley.

Ca şi anterioarele 7 evenimente desfăşurate “La Mansardă”, şi acesta s-a bucurat de succes şi de un public generos, curios şi deschis spre comunicare. Am povestit mult despre mirodenii, despre vin, despre Asia, Indonezia, Insulele Molucce, despre modul în care s-a gătit meniul, dar mai ales sosurile şi orezurile, despre istorie, religie şi mâncare. A fost o seară plăcută, petrecută alături de oameni de calitate şi care s-a prelungit până aproape de miezul nopţii.

Urmatorul eveniment “La Mansarda” va fi dedicat bucatarieie vegetariene si se va desfasura pe data de 26 aprilie 2013. Voi reveni cu amanunte.