Ieri, în cadrul seriei „Prânzul de duminică”, a avut loc la GUXT un eveniment de împerechere între vinuri şi bucate. Oaspete ne-a fost Robert Marshall, de la Roy & Dâmboviceanu Corcova, unul dintre producătorii mici dar care an de an propune publicului vinuri de foarte bună calitate.


Alături de preparatele gătite la GUXT, vedetele zilei au fost 3 vinuri albe de la Corcova: Muscat Otonel 2013 vinificat în sec, Sauvignon Blanc 2013 şi Chardonnay 2011.

Eu am povestit despre principiile de alăturare a vinurilor cu bucatele, punând accent pe vinurile albe, iar Robert a vorbit despre Roy & Dâmboviceanu Corcova şi despre cele trei vinuri oferite spre degustare.


Parfumatul Muscat Otonel a fost alăturat unei salate mediteraneene, aromele florale ale vinului îmbinându-se armonios cu cele de busuioc şi mentă prezente în farfurie.

Sauvignonul Blanc, preferatul meu, a „funcţionat” excelent cu şalăul gătit cu sos beurre blanc şi servit cu sparanghel. Ultimul pe listă, vinul Chardonnay, mai robust decât predecesoarele sale, a fost servit alături de pui cu sos de tarhon şi piure de cartofi.

Asocierile au fost foarte bune, mai ales că propunerile de preparate culinare au venit de la mine, adică de la cineva care abia adeschis ochii în fascinantul univers al vinurilor. Probabil, asocierea dintre vin şi mâncare devine relativ uşor de făcut dacă nu urmăreşti perfecţiunea şi dacă ştii câteva reguli de bază.

Voi repeta acest gen de evenimente, căci publicul pare receptiv şi interesat în a obţine maximul de la o alăturare de vin cu mâncare. Voi reveni, cât pot de repede, cu un articol care expune succint regulile de bază ale acestor asocieri.

Până atunci, duminica viitoare, vedeta prâmzului va fi sparanghelul.