Ieri, în cadrul seriei “Pranzul de duminica”, a avut loc la GUXT un eveniment de împerechere între vinuri si bucate. Oaspete ne-a fost Robert Marshall, de la Roy & Damboviceanu Corcova, unul dintre producatorii mici dar care an de an propune publicului vinuri de foarte buna calitate.
Alaturi de preparatele gatite la GUXT, vedetele zilei au fost 3 vinuri albe de la Corcova: Muscat Otonel 2013 vinificat în sec, Sauvignon Blanc 2013 si Chardonnay 2011.
Eu am povestit despre principiile de alaturare a vinurilor cu bucatele, punand accent pe vinurile albe, iar Robert a vorbit despre Roy & Damboviceanu Corcova si despre cele trei vinuri oferite spre degustare.
Parfumatul Muscat Otonel a fost alaturat unei salate mediteraneene, aromele florale ale vinului îmbinandu-se armonios cu cele de busuioc si menta prezente în farfurie.
Sauvignonul Blanc, preferatul meu, a “functionat” excelent cu salaul gatit cu sos beurre blanc si servit cu sparanghel. Ultimul pe lista, vinul Chardonnay, mai robust decat predecesoarele sale, a fost servit alaturi de pui cu sos de tarhon si piure de cartofi.
Asocierile au fost foarte bune, mai ales ca propunerile de preparate culinare au venit de la mine, adica de la cineva care abia adeschis ochii în fascinantul univers al vinurilor. Probabil, asocierea dintre vin si mancare devine relativ usor de facut daca nu urmaresti perfectiunea si daca stii cateva reguli de baza.
Voi repeta acest gen de evenimente, caci publicul pare receptiv si interesat în a obtine maximul de la o alaturare de vin cu mancare. Voi reveni, cat pot de repede, cu un articol care expune succint regulile de baza ale acestor asocieri.
Pana atunci, duminica viitoare, vedeta pramzului va fi sparanghelul.