A fost "Fructe de mare" – aprilie 2013

A luat sfârşit cu (foarte) bine cel de-al şaselea eveniment culinar-cultural din seria celor desfăşurate „La Mansardă”, în frumoasa clădire din str. Paris nr. 7A, unde se află sediul din Bucureşti al companiei Halewood România.
fructeMare01 - A fost "Fructe de mare" - aprilie 2013 1 - Retetele lui Radu

Am încercat să ofer un meniu echilibrat, cu tente mediteraneene şi asiatice, care să cuprindă atât peşti, midii, creveţi, calmari şi caracatiţe, cât şi legume, fructe, cereale, mirodenii, ierburi aromate, condimente şi, nu în ultimul rând, vinuri de bună calitate.
Meniul, vinurile, locul de desfăşurare, preţul şi modul de promovare au făcut o echipă bună, căci am bătut recordul de prezenţă: 34 de oaspeţi s-au delectat cu poveştile mele şi cu bucatele gătite împreună cu prietenul Costel Clipescu.
fructeMare02 - A fost "Fructe de mare" - aprilie 2013 2 - Retetele lui Radu
fructeMare03 - A fost "Fructe de mare" - aprilie 2013 3 - Retetele lui Radu
Iată meniul:
Salată de caracatiţă cu fenicul
Platou mixt de fructe de mare (creveţi, midii, calmari) cu piure de ţelină şi păstârnac
Curry de mahi-mahi, servit cu orez şi legume sotate rapid
Prăjitură cu mousse de ciocolată
fructeMare04 - A fost "Fructe de mare" - aprilie 2013 4 - Retetele lui Radu
fructeMare05 - A fost "Fructe de mare" - aprilie 2013 5 - Retetele lui Radu
Vinurile care au însoţit meniul au fost cele din gama Single Vineyard Selection: Sebeş Alba Sauvignon Blanc 2010, Scurta Viognier Tămâioasă 2011 şi Scurta Pinot Noir Rose 2011.
fructeMare06 - A fost "Fructe de mare" - aprilie 2013 6 - Retetele lui Radu
Modul de servire a fost o combinaţie de meniu rusesc cu bufet suedez, iar bucatele au fost pregătite astfel ca să se poată mânca în mână sau pe măsuţe joase, deci fără să fie nevoie ca mâncarea să fie tăiată cu cuţitul, fără supe sau preparate care să stropească, păteze etc.
fructeMare07 - A fost "Fructe de mare" - aprilie 2013 7 - Retetele lui Radu
De remarcat proporţia, ideală în opinia mea, între numărul celor care au mai participat şi la alte evenimente organizate de mine anterior, adică17 şi numărul celor care au venit pentru prima oară: tot 17.
De remarcat, iarăşi, faptul că pare să ia naştere o tendinţă interesantă: aceea de a face cadou prietenilor, cu ocazia zilei de naştere sau cu alte motive, biletul de participare la astfel de evenimente. Este, cel puţin deocamdată, un cadou deosebit şi foarte abordabil ca preţ.
fructeMare08 - A fost "Fructe de mare" - aprilie 2013 8 - Retetele lui Radu
fructeMare09 - A fost "Fructe de mare" - aprilie 2013 9 - Retetele lui Radu
Părerea mea este că astfel de evenimente au câteva avantaje importante faţă de o ieşire obişnuită la un restaurant:
– bucate deosebite, care nu se prea găsesc în meniul restaurantelor din România, gatite mai bine si mai ingrijit decat in multe alte locuri
– existenţa amfitrionului care prezintă ceea ce se poate mânca sau bea în seara respectivă, vorbeşte despre mâncare, ingrediente şi vinuri, subliniază partea culturală a gătitului şi a mesei în sine etc.
– atmosfera deosebită, cu muzică în surdină, cu conversaţii plăcute, cu posibilitatea de a te mişca şi de a interacţiona cu persoane interesante
– vinurile bune, care, negăsindu-se în supermarketuri, sunt ele în sine un eveniment, mai ales dacă sunt prezentate cum trebuie şi degustate alături de alimentele potrivite; de asemenea, posibilitatea de a le cumpăra pe loc, cu discount mare, este un alt avantaj
– costul abordabil al biletului de participare, care oferă un excelent raport preţ-calitate; toţi cei care mi-au fost oaspeţi au plecat cel puţin mulţumiţi, şi m-aş aventura să spun că marea majoritate a lor a plecat încântată de eveniment
– comeseni de foarte bună calitate, format din oameni educaţi, cu conversaţie interesantă
fructeMare10 - A fost "Fructe de mare" - aprilie 2013 10 - Retetele lui Radu
fructeMare11 - A fost "Fructe de mare" - aprilie 2013 11 - Retetele lui Radu
fructeMare12 - A fost "Fructe de mare" - aprilie 2013 12 - Retetele lui Radu
Există, desigur, şi unele dezavantaje, legate de limitările impuse de un spaţiu care nu este, de fapt, destinat organizării de evenimente, dar cu imaginaţie şi profesionalism, acestea pot fi estompate, evitate sau chiar transformate în opusul lor.
Bineînţeles, cu fiecare eveniment învăţ şi mă perfecţionez şi, încet-încet, iată că încep să-mi formez o echipă, pentru că de la un nivel încolo, este aproape imposibil să mai fii omul-orchestră.
fructeMare13 - A fost "Fructe de mare" - aprilie 2013 13 - Retetele lui Radu
fructeMare14 - A fost "Fructe de mare" - aprilie 2013 14 - Retetele lui Radu
fructeMare15 - A fost "Fructe de mare" - aprilie 2013 15 - Retetele lui Radu
Următorul eveniment de „La Mansardă” se va desfăşura vineri 19 aprilie 2013, orele 19:00 şi va avea ca temă de discuţie mirodeniile, iar meniul va fi extras din bucătăria indoneziană.
Înscrierile, ca de obicei, la radu.popovici[arond]reteteleluiradu.ro.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.