A luat sfarsit cu (foarte) bine cel de-al saselea eveniment culinar-cultural din seria celor desfasurate “La Mansarda”, în frumoasa cladire din str. Paris nr. 7A, unde se afla sediul din Bucuresti al companiei Halewood Romania.
Am încercat sa ofer un meniu echilibrat, cu tente mediteraneene si asiatice, care sa cuprinda atat pesti, midii, creveti, calmari si caracatite, cat si legume, fructe, cereale, mirodenii, ierburi aromate, condimente si, nu în ultimul rand, vinuri de buna calitate.
Meniul, vinurile, locul de desfasurare, pretul si modul de promovare au facut o echipa buna, caci am batut recordul de prezenta: 34 de oaspeti s-au delectat cu povestile mele si cu bucatele gatite împreuna cu prietenul Costel Clipescu.
Iata meniul:
Salata de caracatita cu fenicul
Platou mixt de fructe de mare (creveti, midii, calmari) cu piure de telina si pastarnac
Curry de mahi-mahi, servit cu orez si legume sotate rapid
Prajitura cu mousse de ciocolata
Vinurile care au însotit meniul au fost cele din gama Single Vineyard Selection: Sebes Alba Sauvignon Blanc 2010, Scurta Viognier Tamaioasa 2011 si Scurta Pinot Noir Rose 2011.
Modul de servire a fost o combinatie de meniu rusesc cu bufet suedez, iar bucatele au fost pregatite astfel ca sa se poata manca în mana sau pe masute joase, deci fara sa fie nevoie ca mancarea sa fie taiata cu cutitul, fara supe sau preparate care sa stropeasca, pateze etc.
De remarcat proportia, ideala în opinia mea, între numarul celor care au mai participat si la alte evenimente organizate de mine anterior, adica17 si numarul celor care au venit pentru prima oara: tot 17.
De remarcat, iarasi, faptul ca pare sa ia nastere o tendinta interesanta: aceea de a face cadou prietenilor, cu ocazia zilei de nastere sau cu alte motive, biletul de participare la astfel de evenimente. Este, cel putin deocamdata, un cadou deosebit si foarte abordabil ca pret.
Parerea mea este ca astfel de evenimente au cateva avantaje importante fata de o iesire obisnuita la un restaurant:
– bucate deosebite, care nu se prea gasesc în meniul restaurantelor din Romania, gatite mai bine si mai ingrijit decat in multe alte locuri
– existenta amfitrionului care prezinta ceea ce se poate manca sau bea în seara respectiva, vorbeste despre mancare, ingrediente si vinuri, subliniaza partea culturala a gatitului si a mesei în sine etc.
– atmosfera deosebita, cu muzica în surdina, cu conversatii placute, cu posibilitatea de a te misca si de a interactiona cu persoane interesante
– vinurile bune, care, negasindu-se în supermarketuri, sunt ele în sine un eveniment, mai ales daca sunt prezentate cum trebuie si degustate alaturi de alimentele potrivite; de asemenea, posibilitatea de a le cumpara pe loc, cu discount mare, este un alt avantaj
– costul abordabil al biletului de participare, care ofera un excelent raport pret-calitate; toti cei care mi-au fost oaspeti au plecat cel putin multumiti, si m-as aventura sa spun ca marea majoritate a lor a plecat încantata de eveniment
– comeseni de foarte buna calitate, format din oameni educati, cu conversatie interesanta
Exista, desigur, si unele dezavantaje, legate de limitarile impuse de un spatiu care nu este, de fapt, destinat organizarii de evenimente, dar cu imaginatie si profesionalism, acestea pot fi estompate, evitate sau chiar transformate în opusul lor.
Bineînteles, cu fiecare eveniment învat si ma perfectionez si, încet-încet, iata ca încep sa-mi formez o echipa, pentru ca de la un nivel încolo, este aproape imposibil sa mai fii omul-orchestra.
Urmatorul eveniment de “La Mansarda” se va desfasura vineri 19 aprilie 2013, orele 19:00 si va avea ca tema de discutie mirodeniile, iar meniul va fi extras din bucataria indoneziana.
Înscrierile, ca de obicei, la radu.popovici[arond]reteteleluiradu.ro.