A fost "Fun & Grill" – aprilie 2013

Cred că cineva, acolo sus, este mare amator de gatit în aer liber. Altfel nu-mi pot explica evoluţia vremii din acest week-end şi, implicit, din timpul evenimentului „Fun & Grill” de la Casa „Mara”, din Slănic-Prahova, din data de 6-7 aprilie 2013, desfăşurat în colaborare cu Halewood Romania, Delaco şi campinggrill.ro.
FunGrillAprilie01 - A fost "Fun & Grill" - aprilie 2013 1 - Retetele lui Radu

Ca de obicei, ajung la Slănic cu o zi înainte de eveniment. Este ziua în care fac aprovizionarea (cu excepţia verdeţurilor şi a unor fructe şi legume, care se cumpără sâmbătă dimineaţă), în care aranjez totul în frigidere, în care marinez carnea pentru mesele de a doua zi, prepar în avans unele sosuri etc.
Am sosit la Slănic pe o vreme mizerabilă. Ploua molcom şi rece şi deja mă gândeam cu tristeţe la ce urma să se întâmple a doua zi.
FunGrillAprilie02 - A fost "Fun & Grill" - aprilie 2013 2 - Retetele lui Radu
Când găteşti în aer liber, ca oaspeţii să se simtă bine ai nevoie de câteva elemente obligatorii: vreme frumoasă, vinuri bune, bucate pasabile şi companie plăcută. Vinuri bune aveam de la halewood Romania, cele din gama Byzantium (Blanc de Transylvanie, Rose Euxine şi Rosso di Valachia), iar o parte din bucate nu aveau cum să nu fie bune, dat fiind că Delaco mă ajuta cu o selecţie impresionantă de brânzeturi, creme şi unt de foarte bună calitate; vremea nu depindea de mine şi, în ce priveşte compania, fiecare trebuie să-şi aducă la eveniment partenerul sau prietenii preferaţi, aşa că, astfel privind lucrurile, sarcina mea este destul de uşoară: trebuia doar să gătesc decent.
Nu este greu, mai ales dacă ai la îndemână, ca mine, două grătare Aascona 570MX, de la campinggrill.ro, adică două utilaje foarte versatile, de fapt mini-bucătării portabile. Veţi vedea mai jos, citind meniul, că aproape nimic din ce am gătit nu este specific grătarelor cu care suntem obişnuiţi.
FunGrillAprilie03 - A fost "Fun & Grill" - aprilie 2013 3 - Retetele lui Radu
Pe de altă parte, acoperind unul dintre cele patru elemente obligatorii, vremea este răspunzătoare de cel puţin 25% din calitatea evenimentului. Ce-i drept, am soluţii la îndemână: există acolo o sală de mese mare, deci oricând se poate mânca în interior. Nimic nu se compară însă cu o masă în aer liber, în bătaia unui soare blând şi alintător, exact în perioada când tânjeşti după el, cu mult dor, după o iarnă şi o primăvară nu tocmai prietenoase.
FunGrillAprilie04 - A fost "Fun & Grill" - aprilie 2013 4 - Retetele lui Radu
Eram, deci, destul de îngrijorat, ba chiar supărat, căci de fiecare dată în acest sezon am avut parte, la eveniment, de timp frumos şi călduros. Îmi părea rău că, aşa cum stăteau lucrurile vineri seară, tradiţia avea să se rupă; şi asta tocmai în luna aprilie, după ce se păstrase în luni mult mai „grele”, ca decembrie, februarie şi chiar martie.
FunGrillAprilie05 - A fost "Fun & Grill" - aprilie 2013 5 - Retetele lui Radu
M-am trezit sâmbătă foarte devreme, cred că înainte de ora şase. Afară era frig, iar cerul înnorat. După vreo două ore însă, cerul se înseninase, iar moralul meu la fel. Deja apucasem să-mi beau cafeaua şi mă apucasem de treabă. Luat cu pregătirile,am fost luat prin surprindere de soare. Cerul devenise albastru şi pur, iar soarele inundase curtea. Vremea a fost splendidă s-mbătă, chiar dacă după-amiază au trecut pe lângă noi, cam în goană, nişte nori negri, de furtună. Nu ştiu care le era destinaţia, dar m-am bucurat că nu ne-au băgat în seamă.
Atât despre vreme, căci duminică dimineaţă a redevenit rece şi ploioasă; deja nu mai avea importanţă, însă. Binele fusese făcut.
FunGrillAprilie06 - A fost "Fun & Grill" - aprilie 2013 6 - Retetele lui Radu
Am avut de data aceasta 20 de oaspeţi, toţi bucureşteni, dintre care 20 de copii; trei ca vârstă, ceilalţi doar ca stare de spirit liberă şi relaxată. Meniul ales de mine a avut mare succes, nu numai fiindcă a fost bine gătit, ci şi fiindcă, cel puţin pentru marea majoritate a celor prezenţi, a fost şi surprinzător. Poate că nu este inutil să-l prezint pe scurt.
Sâmbătă la prânz:
Rulouri de praz cu bacon, gratinate cu sos Mornay
Pui cu sos sicilian şi gnocchi
Selecţie de brânzeturi fine cu mere şi crackers
Pentru copii, pe care nimeni nu areuşit să-i convingă vreodată că brânzeturile cu fructe pot fi desert, am încropit rapid nişte mere coapte şi caramelizate, servite cu sos de fructe şi brânzeturi, cu care am reuşit să mi-i fac prieteni.
Sâmbătă seară:
Cartofi Hasselback, gătiţi cu usturoi, unt şi rozmatin, serviţi cu un sos de brâmză cu mucegai
Somon marinat, făcut pe grătar si servit cu piureuri de ţelină şi morcovi şi cu salată verde
Pere poşate în vin roşu, servite cu cremă mascarpone şi sirop
Duminică dimineaţă:
Mezeluri diverse
Brânzeturi diverse (altele decât cele de la masa de prânz de sâmbătă)
Creme de brânză
Salată de roşii şi castraveţi cu seminţe şi miez de lapte
Dulceţuri
Unt
Ouă fierte
Sosuri picante
Cafea
Ceai
FunGrillAprilie07 - A fost "Fun & Grill" - aprilie 2013 7 - Retetele lui Radu
Deşi am gătit din nou singur, am reuşit să fac şi câteva fotografii. Ca de obicei, aştept poze şi de la participanţi şi sper ca acestea să sosească în timp util. Cred că a fost un eveniment foarte reuşit: vremea a fost minunată, vinurile bune şi servite cum trebuie, bucatele mult mai mult decât pasabile, iar compania absolut deosebită. Am cunoscut din nou oameni interesanţi şi plăcuţi, inteligenţi şi optimişti. În viaţa de zi cu zi întâlnesc, uneori, persoane mai puţin plăcute, needucate, vulgare şi chiar nesimţite, dar la evenimente am avut aproape 100% parte doar de oameni deosebiţi. O astfel de proporţie mă face să mă gândesc cu optimism la timpurile şi ţara în care trăim.
FunGrillAprilie08 - A fost "Fun & Grill" - aprilie 2013 8 - Retetele lui Radu
În primul week-end al lunii mai este Paştele, aşa că luăm o pauză la Slănic. la sfârşitul lunii mai se va desfăşura la Casa „Mara” un eveniment mai deosebit, să-i zicem de tip „corporate”, deşi termenul nu este tocmai corect. Evenimentele pentru public se vor relua în luna iunie, în primul sfârşit de săptămână, adică pe 1-2 iunie 2013. Este Ziua Copilului, aşa că părinţii au şansa de a le face un cadou deosebit, căci o curte spaţioasă, plină de flori, cu locuri de joacă şi câteva căpriţe pitice, poate fi un mic paradis pentru toate vârstele.
În final, mulţumiri colaboratorilor noştri: Delaco, Halewood Romania şi campinggrill.ro. Sper ca împreună să ducem la bun sfârşit multe alte evenimente de calitate pentru oameni de calitate.


2 comentarii pe “A fost "Fun & Grill" – aprilie 2013

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.