Între 1 si 3 martie 2013, la Casa „Mara” din Slanic-Prahova s-a desfasurat un nou eveniment culinar cu tema „Fun & Gril”. Am avut 21 de oaspeti, adulti, copii si adolescenti, iar de data aceasta nu au mai predominat bucurestenii, ci craiovenii, veniti într-un grup mare din acest frumos oras al Olteniei.
Am avut din nou parte de vreme frumoasa, au fost zile cu mult soare si cu temperaturi placute, desi seara a fost destul de racoare. Cele doua gratare OutdoorChef Ascona 570M au duduit din plin, vinul a fost bun, bucatele pasabile si atmosfera relaxata si vesela. Evenimentul s-a bucurat din nou de colaborarea cu Delaco, ale carui excelente branzeturi au facut din nou senzatie (o mentiune speciala a primit crema Saint Agur) si cu Cramele Halewood, care au oferit cateva sticle din gama de vinuri Byzantium: Rosso di valachia, Rose Euxine si Blanc de Transylvanie.
De data aceasta am gatit singur, fara prietenul Costel, retinut de alt angajament, si am avut de gatit, în plus fata de formatul obisnuit al evenimentului, oaspetii craioveni preferand sa vina de vineri seara, o cina si un mic dejun. Am ajuns la Slanic de joi seara, iar începand cu dimineata urmatoarei zile m-am si apucat de pregatiri: am pus la marinat carnea (pui, porc, creveti si vita), am pus la înmuiat în apa rece frigarile de lemn, am pus la infuzat placutele de cedru, am preparat vinegretele si sosurile, am pus la marinat merele, am verificat gratarele, le-am probat, am pus vinul la rece etc.
A urmat apoi gatitul propriu-zis. Dupa ce în decembrie si februarie am gatit bucate romanesti, folosindu-ma doar de ingrediente de sezon, de data aceasta am oferit un meniu combinat mediteranean si asiatic. Îmi era dor de aceste retete si, dupa cum s-au întors farfuriile, oaspetii mei nu au fost dezamagiti.
Meniul a fost acesta:
Vineri seara (cina mediteraneana):
Risotto cu pui picant
Muschiulet de porc cu sos de brandy, smantana si branza cu mucegai, serviti cu cartofi fraged-crocanti, gatiti pe gratar
Selectie de branzeturi fine (Brie, Camembert, Emmentaler, Danish Blue) cu struguri, mere, pere, nuci, miere, dulce-de-iute
Vin alb, rose si rosu
Apa minerala si plata
Cafea
Sambata la pranz (meniu asiatic):
Creveti in cochilie la gratar, cu sos picant de usturoi si salata asiatica
Pho Bo (supa de vita vietnameza cu taitei)
Peste la gratar, gatit pe placute de cedru, servit cu orez
Vin alb, rose si rosu
Apa minerala si plata
Cafea
Sambata seara (cina mixta, mediteraneana-asiatica):
Bruschetta cu pesto, sunca de Praga si rosii
Pui Tandoori cu orez Basmati si salata raita
Mere la gratar cu sos caramel si crema de branza
Vin alb, rose si rosu
Apa minerala si plata
Cafea
Sambata si duminica la micul dejun:
oua fierte
4 feluri de creme de branza
cascavaluri
branza topita
iaurt
salata de rosii, castraveti si miez de lapte
6 feluri de mezeluri
mustar
sos dulce-de-iute
unt
4 feluri de dulceata
cafea
ceai
paine prajita
A fost obositor pentru mine, sambata seara a fost punctul în care am simtit ca ma dor picioarele si spinarea de atata umblat si stat în picioare, aplecat peste masa de lucru si gratare, dar, cand am stiut ca totul se va termina cu bine si am vazut ca cei de la masa sunt multumiti, m-am simtit si eu rasplatit. M-am surprins pe mine însumi, atunci cand priveam masa cea lunga, plina de farfurii, înconjurata de oameni veseli, discutand si mancand cu placere; semanam cu o closca ce îsi urmareste fericita puii piuind veseli si mancand. De ceva vreme am început s-o înteleg pe mama, atunci cand întreaga familie se aduna la masa si cand ne urmarea sa ne vada reactiile: ne place sau nu mancarea? suntem multumiti si relaxati, sau este ceva ce ne framanta?
Cum am gatit în fiecare zi cate 12 ore, nu am avut timp sa fac fotografii. Cele postate astazi se datoreaza în majoritate lui Ovidiu Bataran, venit deja pentru a doua oara la evenimentele culinare de la Slanic. Eu am avut timp sa fac doar cateva fotografii, vineri dimineata, înainte de a ma apuca efectiv de treaba. Astept însa pozele de la craioveni.
Cred ca deja aceste evenimente au intrat pe un fagas clar. Suntem din ce în ce mai bine organizati, am amenajat curtea cu un tarc cu 3 caprite pitice, cu leagane si loc de joaca pentru copii, cu aparate de forta pentru adulti, cu hamac, cu scaune si masute, cu flori si pomi fructiferi, am cumparat treptat cele necesare gatitului (frigidere, gratare si butelii, farfurii, tacamuri, pahare, carafe, castroane de toate felurile, oale, cratite si alte zeci si zeci de ustensile de care ai nevoie atunci cand îti vin zeci de oameni la masa), evenimentele ies bine sau foarte bine de fiecare data, oaspetii pleaca multumiti si, cel mai important lucru, revin la evenimentele urmatoare.
Pentru mine totul este, în mod paradoxal, si relaxant si obositor în acelasi timp. La sfarsitul fiecarei „gratareli” ma simt usurat si multumit; privesc fiecare eveniment ca pe un examen la care trebuie sa iau o nota buna, cat mai sus fata de nota de trecere. Cand totul se termina, rasuflu usurat si simt ca mi-am facut datoria. Am cunoscut multi oameni interesanti si cativa, dar foarte putini, antipatici; am capatat experienta si am început sa ma misc din ce în ce mai bine. Una peste alta îmi place ce fac, cu conditia sa nu o fac zilnic. Sper chiar ca am reusit sa starnesc curiozitatea unora dintre oaspeti si sa-i fac sa se simta atrasi de bucatariile de pe alte meleaguri si de modul inedit în care se gateste pe gratarele OutdoorChef.
Acestea fiind zise, ma voi opri aici. Vreau sa multumesc din nou colaboratorilor deja traditionali ai acestui tip de evenimente, Delaco, Cramele Halewood si campinggrill.ro. Pentru evenimentul din luna aprilie, voi reveni cat de curand cu toate detaliile necesare.