A fost "Good Taste of Bucharest 2012"

Sâmbătă şi duminică 13-14 octombrie 2012 am fost la târgul/expoziţie “Good Taste of Bucharest 2012” de la World Trade Plazza. M-aş fi dus oricum, căci un loc unde se adună câţiva producători şi importatori de delicatese, de la ciocolată, cafea şi uleiuri presate la rece până la vinuri, fructe de mare şi condimente, are pentru mine o atracţie irezistibilă.


Un motiv suplimentar al prezenţei mele a fost demonstraţia culinară pe care am fost solicitat s-o susţin; nu este prima dată când mi se solicită acest lucru, şi sper că nici ultima, dar a fost prima dată când numele meu s-a aflat pe afişul manifestării, şi încă într-o companie selectă, alături de deja bine-cunoscutul David Contant şi de prietenul meu, somelier, bucătar şi importator de ustensile şi ingrediente culinare de excelentă calitate, Răzvan Cruceanu (Fusion Technique), despre al cărui site, ft-shop.ro am vorbit adesea pe acest blog.





Nu vreau să vă plictisesc cu multă vorbărie, şi fiindcă am convingerea că vorba multă nu duce nicăieri, dar şi fiindcă, emoţionat fiind pentru faptul că urma să gătesc după un bucătar francez, care a lucrat în restaurante cu stele Michelin, am perceput totul în fugă şi dezordonat. Am vorbit acolo cu mulţi oameni, am văzut produse de mare calitate, dar am reţinut prea puţine nume de companii sau persoane.




Aş vrea să amintesc de “Artesana”, cărei îi mulţumesc pentru Parmesanul cu care mi-am dichisit risotto-ul (au nişte brânzeturi foarte interesante), lui Răzvan Avram şi Anei Maria Nazarie, care m-au încălzit cu vinurile lor greceşti şi spaniole, celor de la Vam Foss, pentru discuţia plăcută şi pentru excelentul ulei de măsline, celor de la Lovewine pentru conversaţie, simpaticei doamne care a creat Muştarul de Tecuci şi, bineînţeles, celor de la Fusion Technique, al căror stand a expus, ca de fiecare dată, câteva lucruri de deosebită calitate. Precis am uitat pe cineva, aşa că sper ca omisiunea să-mi fie iertată.



Un ultim lucru: am gătit un risotto, servit alături de pui marinat în “dulce-de-iute” şi rumenit la foc iute, ca temperatura să caramelizeze “învelişul” de condiment şi gnocchi cu ciuperci şi sos de smântână, aromatizaţi cu trufe.



În încheiere, mulţumesc mult prietenei Geta Cipăianu pentru fotografiile în care apar eu.


6 comentarii pe “A fost "Good Taste of Bucharest 2012"

  1. nea'Mielu spune:

    super, vesti bune.. succes maxim cu dulce-de-iute!

    mamaliga cu sampanie, de mare angajament! 🙂 🙂 🙂 asta reteta fusion adevarata, bucatarie franco-romana!

    eu personal nu imi bat capul cu montajul, dar am observat ca tendintele de „plating” ori merg catre chestii prea elaborate si te trezesti in fata cu lucruri pe care nu stii de unde sa le apuci, si uneori nici nu te prea prinzi ce sunt, ori catre pointilism (asa ii zic eu acelui stil in care o boaba de mazare e inconjurata agresiv de vreo 5 picaturi de sos).. mie mi se pare de bun simt regula aia cu decorul, adica in farfurie nu se pune ce nu se mananca (exceptie carcasele de fructe de mare si oasele, fireste) si regula KISS – keep it stupid simple. cel putin asta functioneaza pentru mine.
    sigur ca, in simplitatea lor, lucrurile trebuiesc infatisate cat mai apetisant, dar din fotografiile tale n-as zice ca ai vreo deficienta in a monta papita pe farfurii.

    • Radu Popovici spune:

      @nea’Mielu: Poate tu n-ai zice, dar mai este inca mult pana departe. Si asta fara ca eu sa agreez in vreun fel „pointilismul”, sau alimentele catarate unele peste altele, manjiturile de sos si alte traznai ca spume, bilute si arabescuri cu diferite reductii.

  2. nea'Mielu spune:

    si despre dulce-de-iute nu ne spui nimic? te-au invitat doar sa gatesti sau ai prezentat si produsele tale?
    felicitari pentru prezenta, in orice caz! francezul ce a gatit? s-a justificat teama? 😛

    • Radu Popovici spune:

      @nea’Mielu: Ce sa mai spun despre dulce-de-iute? Are un site dedicat, am facut zeci de degustari etc. Noutatea este ca umblu acum sa-l omologhez si sa organizez o micro-productie cu care s aintru in magazinele de delicatese si la restaurante.
      David gateste foarte bine si, desi pare un pic arogant la prima vedere, este un tip foarte OK. A gatit o supa-crema de dovleac cu trufe, mamaliga cu sampanie, smantana dulce si trufe si o omleta cu trufe. De asta din urma nu sunt prea sigur, caci nu am fost de fata cand a facut-o. A stat mult la stand, vreo 3-4 ore, caci a preparat un fond de pui (din care am folosit si eu la risotto) si asa se face ca am intrat si eu la gatit mai tarziu decat era prevazut.
      Nu a fost vorba de teama, chiar deloc, mai ales ca eram foarte sigur pe ce gateam; din fericire pentru mine conditiile nu au permis vreun montaj sofisticat, capitol unde ma simt clar deficitar, cel putin deocamdata.

  3. cristi-j spune:

    E greu sa nu-ti placa astfel de targuri.
    Ai gatit in ambele zile ?
    Ce apare in poza dintre ciocolata si vinuri ? Par a fi ceva deserturi dar ce anume ?

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Asa este, cam greu sa-ti displaca chestiile astea.
      Am gatit doar in cea de-a doua zi, care mi s-a parut si a avea mai multi vizitatori.
      In fotografie sunt prajituri siriene, era acolo un stand care arata de-a dreptul fabulos, al restaurantului Al Melook Sweets. Nu le am eu cu dulciurile, mai ales cu cele levantine, care mi se par prea dulci, dar o sa fac o vizita la acest restaurant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.