Cea de-a patra editie a evenimentului Grill Champions Tour s-a desfasurat pentru întaia data în afara Bucurestiului. Organizat, ca întotdeauna, de Grill Society, aceasta editie s-a bucurat de sprijinul companiilor Delaco, Corcova Roy & Damboviceanu, campinggrill.ro si al hotelului Reghina Blue, din Timisoara.
A fost un adevarat Winter Grilling, caci sambata, 8 decembrie 2012, a nins abundent. Daca nu ar fi fost si vant, as fi putut spune ca a nins ca în povesti. Acest lucru a îngreunat adunarea oaspetilor, dar a si dat evenimentului o autentica nota de iarna.
Sarcina mea de amfitrion si prezentator a fost nu doar placuta ci si usoara. Am stat la adapost, în interior, cu un pahar de vin în mana, prezentand evenimentul, protagonistii si colaboratorii si discutand cu cei prezenti.
Greul a fost dus de cei doi campioni ai grill-urilor, Camillo Tomanek si Marco Greulich. Am gatit si eu în aceasta vara, pe calduri infernale si în plin soare, de asemenea în februarie, în frig si ninsoare, asa ca stiu bine ce efort au depus cei doi invitati de onoare ai evenimentului.
Cu toate conditiile grele, bucatele au iesit exceptional, dovedind înca o data nu doar buna alegere a celor doi campioni ai grill-ingului, ci si calitatea si versatilitatea grill-urilor Big Green Egg si a celor de la OutdoorChef. Nu este la îndemana gratarelor obisnuite din curtile noastre ca, pe viscol, frig si ninsoare, sa-ti ofere posibilitatea de a gati un asemenea meniu, atat de variat.
As vrea sa fac o scurta trecere în revista a acestuia: curcan gatit întreg, înfipt într-o cutie de bere, gatit la foc lent, timp de cateva ore, exceptional de fraged si de gustos, aromatizat cu aburii berii; aripioare de pui asezonate cu amestecul “Pig Wing” al lui Marco Greulich; chiftele învelite în bacon, servite cu un sos picant; muschiulet de porc aromatizat cu cimbru, învelit în bacon si servit cu sosul meu, “dulce-de-iute”, care s-a bucurat de un succes enorm; piept de rata gatit pe placa de cedru înmuiata în vin rosu; ciuperci umplute cu branza Bergader de la Delaco; terina umpluta cu branza Bergader de la Delaco; mere coapte cu fulgi de migdale. Toate delicioase, gatite corect si prezentate apetisant.
Bucatele au fost stropite cu vinurile oferite de Corcova: Muscat Ottonel vinificat în sec, asamblaj de Chardonnay si Muscat Ottonel, un asamblaj de Cabernet Sauvignon si Merlot, Pinot Noir, Feteasca Neagra, Syrah, toate prezentate si servite de reprezentantul firmei Corcova Roy & Damboviceanu, Robert Marshall, un englez care vorbeste bine romaneste si care este îndragostit de tara noastra unde, deja, a “bifat” cel de-al cincilea an de prezenta.
Cred ca evenimentul a iesit foarte bine, iar vremea burzuluita a adaugat o nota de spectaculozitate. Puteti vedea din fotografii cat de interesanta si chiar frumoasa a fost atmosfera.
Manifestul promovat de campinggrill.ro, cel al unei noi culturi a gatitului în aer liber, cu bucate de calitate, deosebite si mult mai variate decat obisnuitele cefe de porc si mititei, asociate cu vinuri bune si cu meseni interesanti, pasionati de mancare, curiosi si dornici sa-si împartaseasca experientele pare sa prinda. Campinggrill.ro poate pune la dispozitia pasionatilor de gratar si grilling nu doar echipamentele, dar si o gama larga de accesorii, sosuri si amestecuri de mirodenii, retete si toate informatiile necesare.
M-am bucurat mult de reîntalnirea cu Marco si Camillo, doua persoane extrem de simpatice, optimiste si tonice, dar si de cea cu Diana si Cristian Borod, cel pe care îl cunoasteti ca Bucatar Maniac, ca si de faptul ca am putut întalni, în sfarsit, în carne si oase cativa prieteni de pe FaceBook. Salutari Liana si Daiana!
Nu stiu deocamdata unde va avea loc urmatoarea editie a Grill Champions Tour, cea de primavara, dar voi fi neaparat prezent, caci de fiecare data (la Timisoara a fost cea de-a treia editie la care am participat) am plecat de la acest eveniment încantat si optimist.
Nota:
Multumiri lui Victor Arsene, pentru excelentele sale fotografii.
Cred si eu ca esti obosit daca drumul la Timisoara dus-intors a fost facut cu masina.
Inteleg ideea cu sticla/cutia cu lichid care ajuta la o gatire mai uniforma, eram curios daca cineva poate sesiza diferenta la gust, mai ales daca nu stie cum a fost gatit.
@cristi-j: In principiu, este vorba si despre aburii emanati de bautura. Un alt punct demn de luat in seama este si posibila combinare intre bere si sucurile lasate de pasare. Poate iesi un sos delicios. Desi nu am gustat curcanul in speta, am avut oczazia sa gatesc astfel pui intregi. Carnea capata indiscutabil aroma, desi nu toti care o gusta, fara sa stie cum este gatita, pot ghici berea.
Pe vremuri, cand nu stiam de rotisor, gateam puiul infipt pe sticla de bere! O sticla de bere golita putin, cat sa nu dea pe afara, puiul uns cu toate cele, infipt pe sticla ca pe o tepusa, totul pe o tava cu un deget de apa, sa prinda zemurile de pe pui.
Probabil e mai praxtic pe cutie, fiindca iesirea aburilor e mai in interiorul puiului, cutia fiind mai scurta.
@Corina: Era o cutie mai marisoara, de 1 litru, dar vorbim, totusi, despre un curcan.
Cu ce ai ajuns acolo si de ce ai plecat asa dimineata devreme ?
Impresii despre oras ? (sau din cauza vremii n-ai apucat sa iesi din hotel ?)
Detalii despre metoda curcanului infipt in cutia de bere. Bere folosita in diferite moduri la mancare s-a mai auzit dar aromatizat cu aburi de bere parca n-am mai auzit. Se simte ceva daca nu stii cum a fost gatit ?
Nu stiu daca ai avut ocazia sa remarci dar poate ma poti ajuta. Am vazut poze in care cei doi apar cu manusi si fara. Cateva detalii ? Cand si de ce le-au folosit, cate perechi au schimbat … etc
Parca relatarea ta suna prea sec si formal, poate ar fi fost mai nimerite cateva detalii si impresii mai personale.
@nea mielu : Am aflat si eu cu ocazia asta ca pig wing e pe de o parte o “taietura”, o bucata din partea de jos a piciorului porcului, o chestie mai recenta, iar pe de alta parte, fara legatura, un amestec de mirodenii, un “rub” cu aroma de bacon folosit in special la aripioare de pui (de unde ii vine si numele) si inventat si comercializat de Marco Greulich.
@cristi-j: Am ajuns vineri cu o masina si am plecat duminica dimineata, cu aceeasi masina. Nu am apucat sa vad aproape nimic din oras, din pacate. Ar trebui sa revin si sa stau cateva zile; poate la vara.
Nu am apucat sa gust curcanul, s-a mancat extrem de repede; bine, nici nu sunt eu vreun mancacios sau pofticios iar cand am treaba, indiferent ca gatesc sau doar vorbesc, nu am chef de mancare sau bautura.
Nu am numarat perechile de manusi. Le folosesc atunci cand ating cu mana mancarea.
Impresii mai personale? Ce sa mai spun despre gratare si evenimente cu gratare cand am vorbit despre ele de atatea ori si cand am sustinut si eu o sumedenie de astfel de evenimente? Simt deja ca ma repet. Sau poate sunt doar cam obosit. Sau ambele. 🙂
lista aia de preparate la gratar este intr-adevar de zile mari. cu binecuvantarea matale mi-am notat doua-trei idei care sunt mai mult decat demne de luat in seama…
si ca de obicei, o nedumerire: ce va sa zica.. pig wing? ca suna misto de tot! 😀
@nea’Mielu: Este denumirea comerciala a amestecului. Merge bine cu pui si porc, de unde “aripioara de porc”. 🙂
Din postarile organizatorilor am vazut ca este un eveniment la care se participa pe baza de invitatie. Crezi ca o astfel de invitatie ar putea fi un premiu care sa-i motiveze pe participantii la concursuri?
@Cami: Nu prea i-a motivat decat pe localnici.