A fost “Gustari de casa”, octombrie 2012

Acum cateva zile am anuntat evenimentul “Gustari de casa” care dorea sa puna în valoare si sa aduca în atentia publicului produse alimentare preparate în serie mica, dupa metode traditionale, fara aditivi alimentari. El a avut loc ieri, 26 octombrie 2012, la orele 19:00 si s-a bucurat de participarea a peste 40 de oaspeti.
“Luna Cafe & Bistro”, local situat în Bucuresti, str. Viitorului nr. 32, a fost gazda evenimentului. Frumos decorat, cu un aer putin retro, „Luna” s-a potrivit bine cu tema evenimentului.
Cei 42 de pasionati ai gastronomiei care au fost prezenti s-au putut bucura, în cadrul unei mini-degustari, de vinurile Feteasca Neagra Special Reserve si Theia Chardonnay oferite de „Cramele Halewood”. A fost pentru prima data cand am vorbit despre vin, si tot pentru prima data cand am organizat o degustare de vinuri. Chiar daca aceasta a cuprins doar doua etichete, pentru mine a marcat un moment pe care eu îl simt important în devenirea mea ca bucatar si în realizarea dorintei mele de a reusi sa împerechez corect vinurile bune cu mancarea gatita impecabil.
Vinurile, servite alaturi de platouri cu cascaval si boabe de struguri, au fost extrem de apreciate, lucru vazut apoi si în comenzile mesenilor, care au dorit sa le asocieze, ma refer în special la Feteasca Neagra, cu mancarea care a urmat.
Cel de-al doilea moment al serii a fost gustarea constand din mezelurile oferite de „Braicarn Delicatese”, cu care deja colaborez la al doilea eveniment. Acestea, servite cu mustar clasic si iute oferite de Herbson srl., fabricantul marcii „Mustar de Tecuci”.
Cele doua condimente au pus în valoare mezeluri ca pastrama de porc, salam traditional, muschi file si ceafa de porc, produse saramurate la rece, afumate apoi la cald cu fum rezultat din lemn de esenta tare (amestec de fag, stejar si carpen), coapte si, în final, asezonate cu un amestec de boabe de mustar, coriandru si piper macinate, plus ierburi aromate ca cimbru si oregano. Un deliciu.
Desi rareori mananc la propriile mele evenimente, caci de fiecare data ma simt ca în fata unui examen si sunt prea încordat ca sa ma pot bucura de mancare si bautura, de data aceasta am gustat mezelurile si mustarurile, poate fiindca nu erau preparate de mine, asa ca va vorbesc în cunostinta de cauza.
Cel de-al treilea moment al serii a fost prezentarea condimentelor de casa „dulce-de-iute”, preparate chiar de mine si echipa mea. Cred ca a fost a zecea degustare organizata de mine pentru „dulce-de-iute”, dar a fost una mai deosebita. Daca pana acum, la degustari, am asociat „dulce-de-iute” cu mancarea doar în postura de condiment de masa, de data aceasta am gatit cu „dulce-de-iute”. Am conceput preparate simple, rustice si robuste, care sa se potriveasca bine cu tema evenimentului si care sa foloseasca ingrediente de buna calitate.
Merita sa mentionez ca tot „Braicarn Delicatese” a pus la dispozitia mea si carnea, atat cea de pasare cat si cea de porc.
Alaturi de Costel Clipescu, prietenul meu si unul dintre cei mai buni bucatari pe care îi cunosc, „dulce-de-iute” a fost folosit, mai întai, pentru a marina piept de pui, servit apoi cu un amestec de orez parboiled si orez salbatic si însotit de o salata acrisoara de castravete cu morcov.
Cel de-al doilea fel de mancare a constat din pulpe de pui gatite într-un sos de rosii, condimentat cu „dulce-de-iute”, dafin, cuisoare si patrunjel, servite cu rondele de vinete la gratar.
Ultimul fel a constat din muschiulet de porc umplut cu un amestec de ciuperci sotate, „dulce-de-iute” si mozzarella, servit alaturi de cartofi fondanti si stropit din belsug cu un sos pe baza de smantana si branza cu mucegai nobil.
Cele trei preparate au fost alese ca sa puna în valoare versatilitatea condimentului „dulce-de-iute” si capacitatea sa de a asezona echilibrat sosuri si carnuri diferite.
Eu am vorbit destul de mult. Ca de obicei, de altfel. Am prezentat regulile dupa care se desfasoara o degustare, criteriile dupa care se apreciaza vinurile ca si modul lor de asociere cu mancarea. Bineînteles, pe scurt si la un nivel elementar, asa cum îmi permit cunostintele mele actuale.
Pentru marea majoritate a celor prezenti a fost însa o prezentare extrem de folositoare si de placuta, caci am dozat bine cantitatea de informatie oferita.
Am vorbit apoi despre mezeluri si mustar, îmbinand ca de obicei elemente de istorie si etimologie cu utilizari culinare, despre „dulce-de-iute” si filozofia culinara care a facut sa ia nastere, si despre preparatele servite în cel de-al treilea moment al serii.
Din pacate, „Gustari de casa” este singurul eveniment de la care nu am fotografii. Eu nu am avut timp sa fotografiez, caci dupa ce, împreuna cu amicul Costel, am facut aprovizionarea si am gatit timp de vreo 5 ore, a trebuit sa prezint preparatele si sa interactionez cu toti oaspetii mei si nimeni altcineva nu a venit cu un aparat foto.
Desi sunt dezamagit de lipsa fotografiilor, cumva ma bucur ca s-a întamplat asta. Este un semn ca toti au venit foarte relaxati si dornici sa se destinda si sa petreaca o seara frumoasa, care sa prefateze un sfarsit de saptamana reusit.
Desi evenimentul a luat sfarsit în jur de ora 22:00, o parte a mesenilor si-a prelungit prezenta înca doua ore, lucru care arata ca s-au simtit bine si ca „Luna” a reusit sa fie o gazda primitoare si prietenoasa.
Sper ca cei prezenti sa comenteze acest articol si sa-si spuna parerea. Evenimentul a fost o reusita, din punctul meu de vedere, dar nimic nu este perfect, asa ca niste critici ar fi binevenite: ma ajuta sa progresez.

6 comentarii pe “A fost “Gustari de casa”, octombrie 2012

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Asa este, m-am rodat si mi-am luat si un tovaras de „cratita”. Lucrul este mai putin istovitor si mai rapid si am si timpul necesar interactiunii cu oaspetii. 🙂

  1. Corina spune:

    Felicitari pentru inca un eveniment reusit, din cate inteleg.
    Si eu am inceput, destul de timid totusi, sa gatesc cu dulce de iute, desi cel mai des il folosesc asa cum este, pe langa te miri ce.
    Da, este foarte versatil si da o caramelizare deosebita la carnea prajita.

    • Radu Popovici spune:

      @Corina: Este mai comod sa folosesti dulce-de-iute langa ceva gata preparat (carne, legume, orez, paste etc.), dar este un condiment excelent si pentru gatit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.