A fost „O cină de toamnă”, noiembrie 2013

Această toamnă frumoasă ne oferă ultimele sale zile. Până astăzi a fost superbă, cu multe zile însorite şi calde. Noi ne-am luat rămas bun de la ea vineri, 8 noiembrie 2013, chiar de ziua sfinţilor Mihail şi Gavril, în cadrul unei cine de toamnă.
CinaToamna01 - A fost „O cină de toamnă”, noiembrie 2013 1 - Retetele lui Radu

Evenimentul a avut loc în sediul din Bucureşti al companiei Halewood Romania, în superba mansardă a imobilului din str. Paris nr. 7A, iar oaspeţii au avut ocazia să deguste câteva preparate gătite cu ingrediente specifice toamnei:
Supă cremă de dovleac cu usturoi şi mirodenii, cu topping crocant de bacon şi seminţe prăjite de dovleac
File de şalău cu piure de ţelină şi sos picant de lămâie
Muşchiuleţ de porc cu chutney de gutui şi orez Basmati
Tartă de mere răsturnată, cu stafide, mirodenii şi frişcă
CinaToamna02 - A fost „O cină de toamnă”, noiembrie 2013 2 - Retetele lui Radu
Din nou meniul a fost gătit, în bucătăria mea studiou, de mine şi Costel Clipescu, pentru ca apoi, în str. Paris, preparatele să fie montate de Costel, în timp ce eu mă aflam în postura de amfitrion.
Bucatele au fost stropite cu două vinuri de bună calitate, ambele produse în ediţie limitată de Halewood România: Rhea Viognier 2011 şi Kronos Pinot Noir 2010. Am avut ocazia să le degust şi în trecut. Rhea a evoluat foarte frumos şi promite să progreseze în viitorul apropiat; abia aştept să mă reîntâlnesc cu el după câteva luni. Kronos aproape a ajuns la maturitate, dar cred că încă nu şi-a spus ultimul cuvânt. Reîntâlnirea cu aceste vinuri mi-a făcut mare plăcere.
CinaToamna03 - A fost „O cină de toamnă”, noiembrie 2013 3 - Retetele lui Radu
Au fost prezenţi 23 de oaspeţi şi am avut plăcerea de a-l avea printre noi şi pe dl. Dan Muntean, directorul Halewood România. Nu am mai fost, deci, singurul care să vorbească asistenţei despre gastronomie, despre istoria ingredientelor, etimologie şi modul în care se „asortează” bucatele cu vinurile.
O altă surpriză a fost prezenţa printre invitaţi a unor cetăţeni străini, din Elveţia Peru şi Grecia, cu toţii „gourmet” din pasiune şi buni vorbitori de limbă română.
Un element mai deosebit a fost prezenţa, încă din faza pregătirilor meniului a unui cunoscut blogger culinar, Bucătarul Vesel, alias Daniel Platon, care, înarmat cu aparatul său foto, a ţinut să realizeze la faţa locului un „making of”. Ca atare, pe moment puteţi privi puţinele fotografii făcute de mine cu preparatele; restul imaginilor sper să-mi parvină cât mai repede, aşa cum mi-a promis, de la Daniel.
CinaToamna04 - A fost „O cină de toamnă”, noiembrie 2013 4 - Retetele lui Radu
Încă o dată, evenimentul nu a fost perfect şi sper să nu atingem niciodată perfecţinuea, nu de alta dar trebuie să avem permanent dorinţa de a ne auto-depăşi. Mai sunt unele lucrui de reglat şi unele limitări peste care nu putem trece deocamdată (principala fiind aceea că bucatele se gătesc în altă parte şi se servesc după câteva ore, reîncălzite; cu toate măsurile de precauţie pe care le putem lua, unele preparate culinare pierd un pic din calitate în acest interval de aşteptare), dar evenimentul a ieşit, din nou, foarte bine.
Următoarea cină „La Mansardă” se va desfăşura pe vineri 22 noiembrie 2013, la orele 19:00, iar tema ei va fi anunţată din timp.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.