Daca anul trecut, în aceeasi perioada, la primul eveniment culinar de la Casa “Mara” din Slanic-Prahova, am avut parte de nameti de doi metri înaltime si de ninsoare (îmi vine sa apun ca “ningea ca în povesti”, desi nu-mi aduc aminte de vreo poveste de-a noastra în care sa ninga), sambata si duminica 2-3 februarie 2013 vremea a fost placuta, relativ calduroasa pentru aceasta perioada, fara zapada, ba chiar am avut parte si de soare.
A fost cel de-al zecelea eveniment de gatit în aer liber pe care l-am gazduit si va voi spune ca a iesit foarte bine, asa cum ma si asteptam, de fapt. Reusim deja sa ne organizam foarte bine, iar clima ne-a fost aliata. Am avut din nou parte de un grup de oaspeti omogen, persoane cam de aceeasi varsta (25-35 de ani), interesate de gatit, relaxate, optimiste si bine dispuse. Pot spune ca a fost, poate, cel mai “vorbaret” dintre evenimente, caci am povestit continuu si am raspuns la zeci de întrebari legate de modalitatea de a gati unele ingrediente, de retetele din meniu sau de cultura culinara.
Fiindca am adus vorba despre meniu, acesta a fost unul romanesc, aproape traditional. Spun “aproape”, fiindca fiecare preparat a fost gatit putintel altfel, asezonat diferit si, uneori, chiar cu ingrediente un pic diferite fata de original. Îl trec în revista pe scurt:
Sambata la pranz:
– duo de supa crema de cartofi si morcovi, cu topping de bacon crocant
– pui cu smantana si ciuperci, cu sos de hrean si mustar
– prajitura de nuca
– vin spumant Prahova Valley
– vin alb Prahova Valley Chardonnay Special Reserve
Sambata la cina:
– bulz de mamaliga cu umplutura de amestec de branzeturi, unt-gremolata si bacon
– tocana picanta de vita cu cepe mici, gatita în sos de vin rosu, servita cu salata de varza acra cu chimen
– tort de mere
– vin fiert
– tuica fiarta
– vin spumant Prahova Valley
– vin rosu Prahova Valley Feteasca Neagra Special Reserve
Duminica la micul dejun:
– salata de rosii si castraveti cu miez de lapte
– 3 feluri de creme de branzeturi cu verdeturi aromate si mirodenii
– platouri cu branzeturi asortate
– oua
– sosuri condimentate, de casa
– dulceturi de casa
– unt
– cafea
Toate preparatele, inclusiv deserturile, au fost gatite pe gratarele OutdoorChef Ascona 570MX, de la campinggrill.ro, care s-au dovedit înca o data versatile si eficiente. Evenimentul s-a mai bucurat de colaborarea, deja traditionala, cu Delaco, Cramele Halewood si Kotanyi Romania, care au oferit branzeturile, vinurile si mirodeniile.
Urmatorul eveniment va avea loc pe 2-3 martie 2013. Foarte probabil voi schimba meniul de iarna si ma voi gandi la ceva primavaratec, cu arome si gusturi mai usoare si mai proaspete. Voi reveni cu amanunte în timp util.
Multumiri lui Razvan si Camil, pentru ajutorul dat în bucatarie, iar lui Adrian si, din nou, Camil pentru fotografii; eu din pacate am avut atat de multa treaba, încat nu am mai avut cum sa fiu si fotograf. A fost mai bine astfel, caci am putut acorda oaspetilor si gatitului întreaga mea atentie.
🙂
Craiasa Zapezii, Alba ca zapada si ar mai fi cateva din folclorul scandinav. Si cred ca chiar intalnirea dintre Harap-Alb si Gerila se petrece tot iarna.
In orice caz, fulgii de nea dau un farmec aparte sarbatorilor de iarna, si sunt sigur ca despre acest eveniment se va mai povesti. Iar atunci poate vom spune ca “ninge precum sarea spre bucate”.
@Virgiliu: Asta cu sarea mi-a placut.
Eu vorbeam despre povestile de la noi, deci doar Harap Alb ar putea fi inclusa, si intalnirea cu Gerila nu a avut loc iarna, si nici nu ningea. Gerila facea turturi in barba, dar nu cred ca se califica drept “ninsoare ca-n povesti”. 🙂
Am fost asa de ocupati sa mancam ca am uitat sa facem poze. Alta data sa nu ne mai dai de mancare decat dupa ce facem poze… 🙂
Seara, cand mi-am dat seama ca nu am facut poze, era prea tarziu…nu mai era nimic pe masa…
@Cami: Nu-i bai, cele de dimineata au fost foarte bune… cu lumina naturala. 🙂
Felicitari! Numai preparate delicioase si combinatii surprinzatoare! Invitatatii cred ca s-au simtit foarte bine in preajma atator bunatati.
@ophelia1983: Asa mi-au spus, ca s-au simtit excelent. Sper sa-i readuc si la urmatoarele evenimente.
Totul arata delicios, Radu 🙂 Felicitari!
@Sabrina: Multumesc. Pacat ca pozele facute seara nu au iesit mai bine si nu au fost mai multe. 🙂