A fost Zanzibar…

Sâmbăta care a trecut (26.01.2013) am fost amfitrionul şi bucătarul-instructor al primului eveniment gastronomic din seria „Drumului Mirodeniilor„, care îşi doreşte să prezinte culturi culinare din locuri a căror istorie a fost puternic influenţată de comerţul cu mirodenii.
Am spus „eveniment gastronomic”, căci la modul în care am încercat să definesc „gastronomia” pe acest blog, cred că evenimentul poate, măcar în bună parte, să poarte în mod meritat această etichetă onorantă.
Prezentarea a constat nu numai dintr-o expunere succintă a istoriei şi a influenţelor culturale reflectate în cultura locului, dar şi din fotografii, filme şi muzică, plus un atelier de gătit (aproape întreg meniul a fost preparat în faţa oaspeţilor şi împreună cu ei). De altfel, această structură şi mod de lucru definesc formatul acestui tip de evenimente şi vor fi reluate, cu îmbunătăţiri sper, şi la celelalte ediţii.

Primul eveniment din seria mirodeniilor a fost dedicat Zanzibarului, arhipelag exotic, a cărei cultură culinară este un amestec de influenţe africane, arabe, indiene, portugheze, britanice şi chinezeşti, având ca rezultat o bucătărie extrem de pitorească şi de interesantă.
Oaspeţii au putut gusta şi, de asemenea, participa la prepararea următoarelor bucate:
Toasturi picante cu creveţi
Supă cremă de cartofi dulci cu lapte de cocos şi mirodenii
Chipsuri picante de cartofi dulci
Peşte-papagal gătit în lapte de cocos şi curry zanzibarez, servit cu orez
Salată de fructe exotice, cu sirop de cuişoare
Apă plată
Cafea cu cardamom
Suc de mere organic
Cordial de ghimbir

Evenimentul a început la ora 17:00 şi a durat ceva mai mult de 3 ore. Preţul a fost 150 lei/persoană.
Am lucrat pentru prima dată împreună cu Rachel Sargent, proprietarul de la London Street Atelier, şi am gătit prima dată în bucătăria de acolo. M-am bucurat, de asemenea, de asistenţa amabilă oferită de Cristian Gae, cofetarul şi bucătarul titular al locului, cu care am colaborat excelent.
Au fost prezenţi 12 oaspeţi, număr pe care îl consider perfect pentru spaţiul din London Street Atelier, ca şi pentru bucătăria în care se lucrează. Acest număr permite interacţiunea mea cu fiecare dintre cei prezenţi, dar şi interacţiunea în interiorul grupului, un gătit comod, un montaj rapid şi îngrijit, ca şi crearea şi menţinerea naturală a unei atmosfere destinse şi relaxate.
Vorbeam în paragraful anterior despre grup. Am avut şansa, relativ rară, a unui grup extrem de omogen ca vârstă, educaţie şi interese, lucru care a avut partea sa de „vină” în realizarea unui eveniment de succes. Toţi cei prezenţi au fost comunicativi, relaxaţi, curioşi, dornici să experimenteze şi, lucru destul de important la un eveniment gastronomic, nimeni nu a fost mofturos la mâncare.
Deşi acum încă judec la cald atât reuşitele cât şi scăpările evenimentului, pot afirma că a acesta a fost un succes. Lumea a plecat veselă şi încântată, iar micile inadvertenţe de organizare şi de gătit fie au scăpat neobservate, fie nu au deranjat prea mult; faptul că aproape toată lumea a promis că se va abona şi la următoarele evenimente din această serie este dovada unei seri reuşite.
Încă nu ştiu exact în ce sâmbătă a lunii februarie va avea loc următorul eveniment al seriei, dar cea de-a doua escală a „Drumului Mirodeniilor” va fi, aproape sigur, Mauritius. Voi reveni cu amănunte imediat ce detaliile de organizare vor fi stabilite.
Îmi cer scuze pentru lipsa fotografiilor, nu am avut cum să le fac eu însumi, dar aştept câteva de la cei din London Street Atelier, ca şi de la participanţi.
În zilele următoare voi posta şi câteva dintre reţetele prezentate la acest eveniment.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.