Sambata care a trecut (26.01.2013) am fost amfitrionul si bucatarul-instructor al primului eveniment gastronomic din seria “Drumului Mirodeniilor“, care îsi doreste sa prezinte culturi culinare din locuri a caror istorie a fost puternic influentata de comertul cu mirodenii.
Am spus “eveniment gastronomic”, caci la modul în care am încercat sa definesc “gastronomia” pe acest blog, cred ca evenimentul poate, macar în buna parte, sa poarte în mod meritat aceasta eticheta onoranta.
Prezentarea a constat nu numai dintr-o expunere succinta a istoriei si a influentelor culturale reflectate în cultura locului, dar si din fotografii, filme si muzica, plus un atelier de gatit (aproape întreg meniul a fost preparat în fata oaspetilor si împreuna cu ei). De altfel, aceasta structura si mod de lucru definesc formatul acestui tip de evenimente si vor fi reluate, cu îmbunatatiri sper, si la celelalte editii.
Primul eveniment din seria mirodeniilor a fost dedicat Zanzibarului, arhipelag exotic, a carei cultura culinara este un amestec de influente africane, arabe, indiene, portugheze, britanice si chinezesti, avand ca rezultat o bucatarie extrem de pitoreasca si de interesanta.
Oaspetii au putut gusta si, de asemenea, participa la prepararea urmatoarelor bucate:
Toasturi picante cu creveti
Supa crema de cartofi dulci cu lapte de cocos si mirodenii
Chipsuri picante de cartofi dulci
Peste-papagal gatit în lapte de cocos si curry zanzibarez, servit cu orez
Salata de fructe exotice, cu sirop de cuisoare
Apa plata
Cafea cu cardamom
Suc de mere organic
Cordial de ghimbir
Evenimentul a început la ora 17:00 si a durat ceva mai mult de 3 ore. Pretul a fost 150 lei/persoana.
Am lucrat pentru prima data împreuna cu Rachel Sargent, proprietarul de la London Street Atelier, si am gatit prima data în bucataria de acolo. M-am bucurat, de asemenea, de asistenta amabila oferita de Cristian Gae, cofetarul si bucatarul titular al locului, cu care am colaborat excelent.
Au fost prezenti 12 oaspeti, numar pe care îl consider perfect pentru spatiul din London Street Atelier, ca si pentru bucataria în care se lucreaza. Acest numar permite interactiunea mea cu fiecare dintre cei prezenti, dar si interactiunea în interiorul grupului, un gatit comod, un montaj rapid si îngrijit, ca si crearea si mentinerea naturala a unei atmosfere destinse si relaxate.
Vorbeam în paragraful anterior despre grup. Am avut sansa, relativ rara, a unui grup extrem de omogen ca varsta, educatie si interese, lucru care a avut partea sa de “vina” în realizarea unui eveniment de succes. Toti cei prezenti au fost comunicativi, relaxati, curiosi, dornici sa experimenteze si, lucru destul de important la un eveniment gastronomic, nimeni nu a fost mofturos la mancare.
Desi acum înca judec la cald atat reusitele cat si scaparile evenimentului, pot afirma ca a acesta a fost un succes. Lumea a plecat vesela si încantata, iar micile inadvertente de organizare si de gatit fie au scapat neobservate, fie nu au deranjat prea mult; faptul ca aproape toata lumea a promis ca se va abona si la urmatoarele evenimente din aceasta serie este dovada unei seri reusite.
Înca nu stiu exact în ce sambata a lunii februarie va avea loc urmatorul eveniment al seriei, dar cea de-a doua escala a “Drumului Mirodeniilor” va fi, aproape sigur, Mauritius. Voi reveni cu amanunte imediat ce detaliile de organizare vor fi stabilite.
Îmi cer scuze pentru lipsa fotografiilor, nu am avut cum sa le fac eu însumi, dar astept cateva de la cei din London Street Atelier, ca si de la participanti.
În zilele urmatoare voi posta si cateva dintre retetele prezentate la acest eveniment.