Vineri 9 mai 2014 GUXT a fost din nou plin. Douazeci de persoane au participat la evenimentul de explorari culinare cu tema „Ziua în care vin capsunile”.
Marturisesc ca am ales aceasta tema, împreuna cu Costel Clipescu, cuprinsi de un val de entuziasm. În acea zi era soare afara si respiram un aer de primavara autentica; capsunile proaspete si parfumate ni s-au parut a fi un simbol perfect cea zi.
Am conceput un meniu care, cu exceptia desertului, reprezenta o explorare în lumea capsunilor. Preparate care, din cate stiam noi, nu mai fusesera facute. De altfel, voi prezenta si pe blog foarte rapid retetele.
Meniul a cuprins urmatoarele. Antreul a constat din capsuni feliate foarte subtire (3 mm pentru cei care iubesc exactitatea), presarate cu branza cu mucegai si rucola si stropite cu reductie de otet balsamic si ulei de masline extra virgin spaniol, cu aroma fructata. Putem numi aceste feliute subtiri de capsuni, bineînteles cu ghilimelele de rigoare, „carpaccio” de capsuni.
A urmat o supa adaptata dupa celebrul gazpacho spaniolesc: castraveti, capsuni, ceapa, un pic de usturoi, menta, busuioc, cimbru, ulei de masline extra virgin, mirodenii, otet balsamic.
Apoi, un muschiulet de porc fraged, stropit cu un coulis de capsuni si servit cu piure de telina si cu o mini-salata de fetica si capsuni feliate, iar în final o delicioasa tarta cu capsuni si crema de vanilie.
Preparatele au fost nu doar surprinzatoare pentru cei prezenti, dar si, ca întotdeauna, foarte gustoase, pline de aroma si montate atragator.
Ne-am bucurat si de colaborarea cu Halewood Romania. Ana, someliera acestei companii, a prezentat gama de vinuri „Floarea-Soarelui”: Feteasca Regala Special Reserve (demi-sec), Rosé Special Reserve (demi-sec) si Feteasca Neagra Special Reserve (sec), toate din 2013. Oaspetii de la GUXT au putut degusta, gratuit, aceste vinuri.
S-au mai bucurat de apreciere, dupa masa, la sfarsitul evenimentului, brandy-ul de 10 ani de la Torres si Silvorium de la Zetea, un digestiv surprinzator, preparat din tuica de foarte buna calitate, extract de pruna si miere. Ambele, ca si multe alte delicatese lichide, sunt în meniul de bauturi de la GUXT.
Acum cand scriu aceste randuri la GUXT este agitatie mare. La amiaza avem un alt eveniment, pranzul de duminica; tema este „Food & Wine Pairing. Despre acesta, amanunte maine.