Discutam deunazi cu cativa prieteni dintre bloggerii culinari. Tema discutiei era interactivitatea cu publicul pe blogurile noastre si aproape toti ne exprimam uimirea si, oarecum, îngrijorarea, ca cititorii, desi ne viziteaza în mare, nu se implica în conversatii. Practic, nu interactioneaza.
Am avut ocazia sa organizez mai multe degustari si gratareli si am avut placuta surpriza ca multi dintre cei prezenti sa-mi spuna ca urmaresc aproape zilnic blogul meu si ca au gatit din el nenumarate retete. Oamenii pareau chiar încantati de sursa lor de inspiratie, adica de munca mea; multi m-au felicitat. Cu toate acestea, persoanele respective erau pentru mine erau total necunoscute. Faceau parte din acea mare majoritate „muta” a cititorilor mei.
Exista pe blog persoane care comenteaza în mod regulat. Unii dintre ei aproape la fiecare articol. Numarul lor este foarte mic fata de numarul celor care intra zilnic pe blog. Cand ai cateva mii de cititori zilnic, este ciudat sa vezi ca se aduna doar 3-4 comentarii, desi raspund întotdeauna la fiecare dintre ele, tocmai ca cititorul sa stie ca i-am citit postarea si ca ceea ce a spus el a fost luat în seama.
Unii dintre acesti comentatori au perioade de activitate alternand cu perioade de absenta totala. Exista 1-2 luni cand cineva comenteaza asiduu, apoi dispare pentru 5-6 luni, dupa care revine… sau nu.
Îmi dau seama ca exista cititori carora le este greu sa comenteze daca simt ca nu au ceva foarte important de spus. Altii sunt timizi, unii, probabil, sunt comozi; exista, sunt sigur, si cititori care simt ca nu au nimic de spus. Cu toate acestea, pentru cineva care munceste enorm sa tina în viata un blog, fiecare comentariu reprezinta o încurajare, o motivatie în plus de a continua; chiar si acele comentarii (foarte numeroase pe toate blogurile) de tipul: „mi-a placut reteta/articolul”, „poza este frumoasa”, „multumesc pentru idee” etc. sunt pretuite de mine, caci sunt o dovada a faptului ca cineva este interesat de munca mea.
Desigur, apreciez mai mult comentariile care deschid teme noi de discutie; nu ma deranjeaza comentariile critice, daca sunt expuse pe un ton civilizat, fara injurii si agresivitate si, mai ales, argumentate. Am învatat multe lucruri din cateva comentarii critice, iar cei care îmi descopera erori, confuzii sau omisiuni în texte nu fac altceva decat sa ridice nivelul de calitate al blogului. Le multumesc pentru interes si pentru ca-si dau osteneala de a îmbunatati lucrurile.
În peste 3 ani de blog cred ca am cenzurat doar vreo 20 de comentarii, si acelea, majoritatea fiindca erau reclame mascate la alte site-uri, produse sau servicii, si cateva, putine de altfel, fiindca erau agresive, nepoliticoase sau chiar injurioase.
Facebook-ul a înrautatit situatia. Ajung sa cred ca unii dintre cititori si-au iesit din „rol”. Nu mai citesc, sau o fac foarte în diagonala, dau un Like în fuga, sau posteaza comentarii doar pe Facebook, fiindca le este mai simplu acolo. Ştiu ca toti avem timpul limitat si ca avem propriile noastre preocupari legate de familie, prieteni, serviciu si hobby-uri personale si înteleg asta mai bine ca oricine, caci sunt si eu în aceeasi situatie. Totusi…
Totusi, ma întreb, cum sa maresc interactivitatea pe blogul meu? Acest lucru ar folosi tuturor, caci am învata mai mult unii de la altii si, poate, ajungem sa fim prieteni si în viata reala. Cu unii dintre cititorii care au comentat pe blog, am ajuns sa vorbesc si la telefon, sau chiar sa ne întalnim în persoana. Cu cativa chiar m-am împrietenit. Ultima data cand am analizat cine sunt prietenii si cunostintele cu care comunic cel mai des, am realizat ca circa 50% dintre ei au intrat în viata mea, într-un fel sau altul, datorita acestui blog.
M-am hotarat, deci, sa organizez un concurs. În fiecare luna voi da cate un premiu unuia dintre comentarii, bineînteles, cu conditia sa fie un comentariu cu sens, legat de articolul sau reteta unde a fost postat. Ca sa fiu bine înteles, nu trebuie sa comentati doar la acest post, ci la oricare dintre retetele sau articolele din blog. Aceste premii vor consta din ustensile de bucatarie, carti culinare etc.
Primul premiu pe care îl voi da astfel reprezinta o masina si accesoriile sale, marca Royalty Line, pentru prepararea pastelor de casa. Ea va apartine acelui cititor care posteaza minim un comentariu la oricare dintre articolele si/sau retetele de pe blogul meu, începand de astazi si pana pe data de 15 iunie. Cu cat mai multe comentarii, cu atat mai multe sanse de castig. Nu ma intereseaza daca cel care comenteaza este blogger culinar, profesionist în domeniul gastronomic sau simplu cetatean. Toata lumea este bine venita în conversatie.
Castigatorul va fi stabilit prin tragere la sorti si va primi premiul prin posta. Singura conditie este ca adresa de expediere sa fie în Romania. Cititorii din strainatate pot indica o adresa a rudelor sau prietenilor din Romania, si vor prelua de acolo premiul.
Desigur, nu am pretentia sa postati cine stie ce comentarii savante, ci doar legate de tema articolului respectiv. Daca reusiti sa fiti interesanti si sa provocati discutii constructive, cu atat mai bine pentru dvs.
Nu voi accepta comentariile agresive, cele injurioase fata de mine sau fata de alti cititori si nici pe cele care sunt gratuite, postate doar asa, ca sa conteze la tragerea la sorti.
Cum voi proceda: voi numerota comentariile postate pana la data de 15 iunie, apoi voi extrage prin tragere la sorti cinci dintre acestea; premiul va fi acordat celui mai interesant comentariu dintre acestea. Veti avea nevoie si de sansa, dar si de un pic de substanta în comentariu.
Daca un castigator nu îsi revendica premiul în maxim 5 zile de la anuntare, îmi rezerv dreptul de a oferi premiul altcuiva, efectuand o noua tragere la sorti dintre comentariile postate în perioada alocata concursului respectiv.
Bun… eu am cam terminat ce aveam de spus. Daca aveti întrebari, va stau la dispozitie si va raspund, ca întotdeauna, cu toata placerea.
De acum este randul vostru, asa ca va astept comentariile. Bafta!
Wow, super concurs! Multumim!