Ai comentarii, ai premii! (1)

Discutam deunăzi cu câţiva prieteni dintre bloggerii culinari. Tema discuţiei era interactivitatea cu publicul pe blogurile noastre si aproape toti ne exprimam uimirea şi, oarecum, îngrijorarea, că cititorii, deşi ne vizitează în mare, nu se implică în conversaţii. Practic, nu interacţionează.

Am avut ocazia să organizez mai multe degustări şi grătăreli şi am avut plăcuta surpriză ca mulţi dintre cei prezenţi să-mi spună că urmăresc aproape zilnic blogul meu şi că au gătit din el nenumărate reţete. Oamenii păreau chiar încântaţi de sursa lor de inspiraţie, adică de munca mea; mulţi m-au felicitat. Cu toate acestea, persoanele respective erau pentru mine erau total necunoscute. Făceau parte din acea mare majoritate „mută” a cititorilor mei.
Există pe blog persoane care comentează în mod regulat. Unii dintre ei aproape la fiecare articol. Numărul lor este foarte mic faţă de numărul celor care intră zilnic pe blog. Când ai câteva mii de cititori zilnic, este ciudat sa vezi că se adună doar 3-4 comentarii, deşi răspund întotdeauna la fiecare dintre ele, tocmai ca cititorul să ştie că i-am citit postarea şi că ceea ce a spus el a fost luat în seamă.
Unii dintre aceşti comentatori au perioade de activitate alternând cu perioade de absenţă totală. Există 1-2 luni când cineva comentează asiduu, apoi dispare pentru 5-6 luni, după care revine… sau nu.
Îmi dau seama că există cititori cărora le este greu să comenteze dacă simt că nu au ceva foarte important de spus. Alţii sunt timizi, unii, probabil, sunt comozi; există, sunt sigur, şi cititori care simt că nu au nimic de spus. Cu toate acestea, pentru cineva care munceşte enorm să ţină în viaţă un blog, fiecare comentariu reprezintă o încurajare, o motivaţie în plus de a continua; chiar şi acele comentarii (foarte numeroase pe toate blogurile) de tipul: „mi-a plăcut reţeta/articolul”, „poza este frumoasă”, „mulţumesc pentru idee” etc. sunt preţuite de mine, căci sunt o dovadă a faptului că cineva este interesat de munca mea.
Desigur, apreciez mai mult comentariile care deschid teme noi de discuţie; nu mă deranjează comentariile critice, dacă sunt expuse pe un ton civilizat, fără injurii şi agresivitate şi, mai ales, argumentate. Am învăţat multe lucruri din câteva comentarii critice, iar cei care îmi descoperă erori, confuzii sau omisiuni în texte nu fac altceva decât să ridice nivelul de calitate al blogului. Le mulţumesc pentru interes si pentru că-şi dau osteneala de a îmbunătăţi lucrurile.
În peste 3 ani de blog cred că am cenzurat doar vreo 20 de comentarii, şi acelea, majoritatea fiindcă erau reclame mascate la alte site-uri, produse sau servicii, şi câteva, puţine de altfel, fiindcă erau agresive, nepoliticoase sau chiar injurioase.
Facebook-ul a înrăutăţit situaţia. Ajung să cred că unii dintre cititori şi-au ieşit din „rol”. Nu mai citesc, sau o fac foarte în diagonală, dau un Like în fugă, sau postează comentarii doar pe Facebook, fiindcă le este mai simplu acolo. Ştiu că toţi avem timpul limitat şi că avem propriile noastre preocupări legate de familie, prieteni, serviciu şi hobby-uri personale şi înţeleg asta mai bine ca oricine, căci sunt şi eu în aceeaşi situaţie. Totuşi…
Totuşi, mă întreb, cum să măresc interactivitatea pe blogul meu? Acest lucru ar folosi tuturor, căci am învăţa mai mult unii de la alţii şi, poate, ajungem să fim prieteni şi în viaţa reală. Cu unii dintre cititorii care au comentat pe blog, am ajuns să vorbesc şi la telefon, sau chiar să ne întâlnim în persoană. Cu câţiva chiar m-am împrietenit. Ultima dată când am analizat cine sunt prietenii şi cunoştinţele cu care comunic cel mai des, am realizat că circa 50% dintre ei au intrat în viaţa mea, într-un fel sau altul, datorită acestui blog.
M-am hotărât, deci, să organizez un concurs. În fiecare lună voi da câte un premiu unuia dintre comentarii, bineînţeles, cu condiţia să fie un comentariu cu sens, legat de articolul sau reţeta unde a fost postat. Ca să fiu bine înţeles, nu trebuie să comentaţi doar la acest post, ci la oricare dintre reţetele sau articolele din blog. Aceste premii vor consta din ustensile de bucătărie, cărţi culinare etc.
masinaPaste1 - Ai comentarii, ai premii! (1) 1 - Retetele lui Radu
Primul premiu pe care îl voi da astfel reprezintă o maşină şi accesoriile sale, marca Royalty Line, pentru prepararea pastelor de casă. Ea va aparţine acelui cititor care postează minim un comentariu la oricare dintre articolele si/sau reţetele de pe blogul meu, începând de astăzi şi până pe data de 15 iunie. Cu cât mai multe comentarii, cu atât mai multe şanse de câştig. Nu mă interesează dacă cel care comentează este blogger culinar, profesionist în domeniul gastronomic sau simplu cetăţean. Toată lumea este bine venită în conversaţie.
Câştigătorul va fi stabilit prin tragere la sorţi şi va primi premiul prin poştă. Singura condiţie este ca adresa de expediere să fie în România. Cititorii din străinătate pot indica o adresă a rudelor sau prietenilor din România, şi vor prelua de acolo premiul.
masinaPaste2 - Ai comentarii, ai premii! (1) 2 - Retetele lui Radu
Desigur, nu am pretenţia să postaţi cine ştie ce comentarii savante, ci doar legate de tema articolului respectiv. Dacă reuşiţi să fiţi interesanţi şi să provocaţi discuţii constructive, cu atât mai bine pentru dvs.
Nu voi accepta comentariile agresive, cele injurioase faţă de mine sau faţă de alţi cititori şi nici pe cele care sunt gratuite, postate doar aşa, ca să conteze la tragerea la sorţi.
Cum voi proceda: voi numerota comentariile postate până la data de 15 iunie, apoi voi extrage prin tragere la sorţi cinci dintre acestea; premiul va fi acordat celui mai interesant comentariu dintre acestea. Veţi avea nevoie şi de şansă, dar şi de un pic de substanţă în comentariu.
Dacă un câştigător nu îşi revendică premiul în maxim 5 zile de la anunţare, îmi rezerv dreptul de a oferi premiul altcuiva, efectuând o nouă tragere la sorţi dintre comentariile postate în perioada alocată concursului respectiv.
Bun… eu am cam terminat ce aveam de spus. Dacă aveţi întrebări, vă stau la dispoziţie şi vă răspund, ca întotdeauna, cu toată plăcerea.
De acum este rândul vostru, aşa că vă aştept comentariile. Baftă!


  1. mas spune:

    …si nici mie nu imi place facebookul, asa cum spui tu , te face sa citesti pe diagonala, e mult mai frumos blogul, mie imi place mult mai mult sa bantui in loc sa accesez o reteta oferita instant..

  2. mas spune:

    Buna ziua,
    Da , cred ca ceva trebuie sa ma incite suficient de mult sa ies din carapacea mea. Ma stiu,, timida”, multi ani am considerat ca e cel mai mare defect al meu,dar acum m-am acceptat deja asa cum sunt pt ca , sa fim seriosi , a fi timid e cred printre cele mai mici defecte. Si ca sa trec direct la subiect, minunatia aia de masina m-a facut azi sa ies din ,, carapace” si sa comentez pt ca mi-o doresc…acest blog il citesc, nu zilnic, pt ca timpul nu mi-o permite , imi doresc la fel ca si Radu sa imi fac propriul meu blog iar scuza cea mai buna e ca nu am timp…nu-i asa ca oamenii gasesc mereu scuze? Adevarul e ca daca iti doresti cu adevarat ceva , nici o scuza nu ar trebui sa stea in calea ta. O zi buna, si bafta tuturor….

    • Radu Popovici spune:

      @mas: Din pacate, concursul la care ai comentat s-a incheiat demult. Deci, nu mai este valabil.
      Vei avea, insa, ocazia, s-o faci la un concurs valabil, foarte curand.

  3. Patricia Iordache spune:

    Spre rusinea mea, fac parte din randul persoanelor care au urmarit blog-ul dumneavoastra insa nu au interactinat in nici un fel 🙁
    Odata cu hotararea mea de a infiinta un blog culinar (mult sub nivelul blog-ului dvs.) – initial pentru cunoscutii care imi cereau mereu retete – am inteles cat de importanta este reactia celor care intra pe blog, dar mai ales a celor care si pregatesc preparatele postate.
    Ma bucur ca ati avut aceasta initiativa si bine ar fi sa se vada o schimbare in randul cititorilor 😉

  4. paula spune:

    Sa fiu cinstita acum este prima oara cind intru aici asta datorita serialelor coreene unde am vazut ca se face foarta multa publicitate bucatariei lor traditionala si am fost curioasa de acel kimiki este adevarat ca am aflat citind pe acest blog lucruri foarte interesante si ma gindeam daca nu va suparati sa imi dati mai multe amanunte dv strict la ce pot gasi si eu in piata produse cit mai asemanatoare celor ce fac aceasta minunata combinatie de i sa dus vestea in lume ca o fi el kimiki dar se aseamana cu varza noastra ce o punem pt iarna dar ei o pregatesc de asa natura ca o pot consuma tot timpul.Sincera sa fiu raspunsul dv ar fi cel mai frumos premiu.Cu mult respect va urez toate cele bune de aici de la Galati de pe malurile Dunarii.

  5. liliana moisan bolbol spune:

    De cand l-am descoperit pe Radu si retetele lui am citit cam tot ce a postat, am savurat virtual retete exotice ( sunt o gurmanda de retete indiene, asiatice, arabe, africane…tot …) si am verificat papilar amestecuri de condimente cand toate ingredientele au fost pe masa. Dar timpul meu e prea scurt si nu am fost in stare decat de un like pe FB sau de un mic coment de un rand mai demult…am inceput chiar un blog , am poze si titlu, logo si tot nu am terminat de scris retete , ca doar tot trebuie sa dau vina pe ceva/cineva, acel cineva este timpul cu care ne/ma luptamlupt zilnic sa il putem intinde cu cite o ora doua pe zi in plus…)))Promit sa comentez mai mult decat sa savurez!!

  6. Corpus Perlucidus spune:

    V-am descoperit blogul cu putin timp in urma, acum 3 saptamani, cand cautam ceva informatii asupra fructelor de mare. Articolul mi s-a parut foarte util si complet, am gasit informatiile necesare usor, iar asta m-a determinat sa citesc mai mult. Asa usor m-am indragostit de-a dreptul de blog, ce imi ofera un real ajutor in pasiunea si dorinta mea de a castiga cat mai multe cunostinte in arta culinara. M-au atras povestile din jurul fotografiilor de pe Papamond, mi-au dat sentimentul ca de acum inainte orice fel de mancare va fi incomplet fara a sti o poveste buna despre reteta sau macar a unuia din condimentele folosite.
    Cu toate ca va apreciez nespus de mult articolele am ales sa nu comentez intrucat nu as fi vrut sa-mi exprim plat gandurile. Senzatia pe care am experimentat-o este similara cu cea a intalnirii artistului preferat: inainte de intalnire ai atat de multe de spus dar in timp ce-ti vezi idolul incremenesti de emotii si abia daca poti schita un zambet.
    Sunt abia la inceput de drum in ale gatitului daca as comenta de fiecare data nu as avea decat cuvinte de lauda si admiratie riscand astfel prin repetarea mesajelor sa para gratuitati.
    Am ales intr-un final sa-mi exprim chiar si asa stangaci gandurile pentru a va face cunoscut ca sunteti intr-adevar apreciat si pentru ca sunt convinsa ca mai sunt persoane ca mine, ce nu comenteaza doar din frica de a nu parea ridicoli.

    • Radu Popovici spune:

      @Corpul Perlucidus: Daca nu ma insel, aveti un blog, asa ca intelegeti bine dorinta mea de interactiune. In plus, prietenii mi-au bagat in cap ideea ca invata de la mine una-alta, asa ca, daca tot este sa fiu uneori dom’ profesor, am nevoie de reactie la lectie. 🙂
      Imi pare bine ca va place blogul si va garantez ca niciodata un comentariu nu a fost altfel decat pretuit de mine, chiar daca nu spunea ceva extrem de relevant… ma rog, cu exceptia acelor comentarii deghizate in reclama la terte parti.

  7. Tataru Ciprian spune:

    am inceput sa urmaresc, sa citesc acest blog acum 1 an si jumate. La vremea respectiva multe dintre intrebarile mele legate de Gastronomie nu aveau un raspuns clar. Am descoperit „Retele lui Radu ” ,retete, sfaturi , prezentari si multe alte informatii corect prezentate si de calitate . Am testat multe dintre retete lui Radu Popovici , am cateva locuri unde mi-am propus sa ajung datorita descrierilor facute : un loc e Barcelona! cand le recomand le spun tuturor un lucru: daca respecti ce spune d-nul Popovici vei sta mult timp in bucatarie! are retete pentru toata lumea !
    legat de orez si paste multe lucruri le-am invatat din materialele prezentate in acest blog!
    NU pot uita reteta de Spezzatino https://www.reteteleluiradu.ro/2011/03/31/spezzatino/. salutari si sper sa ne revedem in Bucuresti !

  8. lenuta spune:

    Da,ai mare dreptate!Una e sa te duci cu un anumit scop si alta e situatia cand mergi cu mai multe dorinte.Eu mi-am cumparat pt.bucatarie un set de 2 tigai cu ceramica de la ei(am nimerit o promotie la „Colruyt”,un fel de depozit cu vanzare cu amanuntul,la 20 Euro)de care sunt foarte multumita,isi merita banii!in schimb am dat-o in bara cu o razatoare multifunctionala.mi-a dat la ea 2 piese la fel (pt.facut chips-uri)iar pt.”juliene” nu; si am observat abia acasa!tot 20 E am dat pe ea,din „bat”cum zic ei(un targ de duminica ce se desfasoara pe malul Meusei).Dar asta e:pierzi,castigi,negutor te numesti! Mi-ar placea sa mai merg dar,sotul si rudele de acolo nu au timp de plimbare,iar singura nu-mi place!am mers singura la muzeu,la acvariu,prin oras,dar atat.Asa cum mergi tu e foarte interesant!Calatorii placute in continuare!

  9. lenuta spune:

    Buna,Radu!dupa cum ti-am spus ieri,eu abia ce ti-am descoperit blogg-ul! Astazi,cautand o reteta cu piept de pui,am gasit articolele despre calatoriile tale in Belgia.Am fost si eu in Belgia(sotul meu lucreaza acolo),prima oara anul trecut in august,iar anul acesta in martie.In ce priveste vremea,tin sa-ti spun ca ai maaaare dreptate,este foarte imprevizibila!in ce priveste aspectul culinar,si aici iti dau dreptate,cu toate ca nu am fost decat o singura data la restaurant(conditia materiala nu ne permite),dar cu toate ca acolo se lua masa doar cu rezervare,pizza cu fructe de mare pe care am servit-o eu nu mi-a placut in mod deosebit.Iti mai dau dreptate si cu berea si ciocolata,patiseria mai putin.In schimb mi-a placut mult bagheta lor cu seminte!intr-adevar berea la ei,chiar si cea mai populara(Jupiler)este exact cum ai descris-o tu(sotul meu este consumator de bere si a laudat-o inca de la inceput).bineinteles ca fara ciocolata si cafea nu ne-am intors niciodata acasa;mai ales anul acesta de Paste am adus oute de ciocolata cu kilogramul!
    In alta ordine de idei,belgienii nu sunt originali in multe privinte!tot ce fac este sa imite,poate si pentru ca au o populatie formata din ffffff multe etnii.Nu exceleaza in nimic;doar au stiut,in trecut,sa profite de pe urma unor evenimente(razboi),al exploratorilor.Este o tara cu oameni primitori,politicosi,cu orase curate(eu am fost in LIEGE);de circulat am circulat doar cu autobusul,si e adevarat ca sunt punctuali,soferii amabili,cu tinute impecabile.cu toate ca eu nu stiu f.bine franceza(doar ce imi aduc aminte de la scoala),dar m-am descurcat si la cumparaturi si cu autobusul.Eu am lucrat ca menajera in Spania si Italia,tari care au fiecare ceva reprezentativ;in schimb nu am auzit si vazut nicaieri mai multe nationalitati adunate la un loc,ca in Belgia! Ar fi multe de comentat dar deja cred ca te-am plictisit! Ai un blogg interesant;o sa mai stau pe aici sa caut un desert cu migdale.Fondul alb de pui l-am facut!ne mai auzim(citim).O zi buna iti doresc!

    • Radu Popovici spune:

      @lenuta: Culinar vorbind, Belgia nu mi-a lasat prea multe amintiri memorabile (carbonade, waterzooi, clatite, stoemp, bere, ciocolata, midii, cartofi prajiti), dar au existat si tari unde am mancat mult mai prost; poate este si chestie de noroc, poate si de pricepere in a descoperi restaurante interesante, cu bucatari buni. Am vizitat vreo 7 orase, daca mai tin bine minte si, in general, mi-a placut acolo. M-as reintoarce, dar as pleca doar dupa ce mi-as face o lista clara cu restaurante alese pe spranceana, cu specialitati traditionale etc. Am cateva carti de retete belgiene si acolo lucrurile par mult mai interesante decat ce am reusit eu sa descopar de unul singur, in acea vizita fulger.

  10. Georgiana spune:

    Dl Radu,
    Aveti cea mai mare dreptate cu aceasta postare. Adica, cel putin in cazul meu, e adevarat. Intru pe acest minunat blog culinar (pe care l-am recomandat tuturor – inclusiv sefului meu) citesc noutatile (intru cam la 2, 3 zile) si incerc si eu retetele (drept sa spun toate iti fac cu ochiul – sunt absolut extraordinare) dar nu am comentat practic niciuna si asa e … o mare greseala din partea mea.
    Va urmaresc de cand cu Brava TV, regret tare ca s-a inchis. Si de atunci intru aici mereu sa vad alte noi retete delicioase postate de dvs. Sunt o mare fana a acestui blog si va doresc in continuare multe realizari si sa ne incantati cu cat mai multe retete delicioase.

    • Radu Popovici spune:

      @Georgiana: Brava TV? Deci stiti blogul inca de la inceputuri. Da, regretabil, acum ar fi fost, probabil, lifer detasat de piata pe domeniul gastronomic. A fost o perioada frumoasa, de care imi este dor.
      Va multumesc ca v-ati luat inima in dinti sa comentati si sper sa nu va para atat de dificila aceasta postura. Cu alte cuvinte, astept ca si pe viitor sa comentati si, de asemenea, vreau sa va aflu parerile despre retetele gatite.

  11. mihaelar63 spune:

    Chiar daca masina – premiu nu o sa-mi revina ma simt o castigatoare . Am aflat multe legate de diferite preparate asiatice . Am colindat papamond-ul si am stat la masa cu stramosii .Calatoria mea printre ,, Retetele lui Radu” nu se termina caci am mullte de descoperit . Doar acum realizez dedicatia ta spre cele culinare , volumul mare de munca si nu pot decat sa te admir !!!

    • Radu Popovici spune:

      @mihaelar63: Ma bucur ca te simti deja o castigatoare. Acesta este cel mai important lucru si este unul dintre cele mai frumoase care s-au spus despre blogul meu. Sper sa ramai alaturi de el cat mai mult timp. 🙂

  12. Carmen spune:

    Radu (suntem, cred, colegi de generatie), am descoperit blogul tau acum aproape doi ani odata cu bucataras.ro. De atunci am fost o vizitatoare si admiratoare, poate nu constanta, dar atenta la articolele si retetele tale. Din cand in cand am postat un comentariu. Cum spunea cineva mai sus, ideea ca poti sa interactionezi cu cineva atat de cunoscut si atat de priceput chiar si virtual intimideaza. De multe ori, dupa ce am citit un articol sau am vazut o reteta pregatita de tine…m-am intrebat…oare ce ar mai fi de spus? Acum drumul este deschis, tu astepti parerile noastre sau ceva ce sa recunoasca munca ta si, da, si premiul este atractiv…poate voi spune parerea mea mai des. Vom vedea ce va fi…Pana atunci, iti urez succes in demersul tau.

    • Radu Popovici spune:

      @Carmen: Ma bucur ca iti plac retetele si articolele. Sunt scrise cu pasiune si cred ca sunt, in general, de calitate buna. Pe de alta parte, nu sunt perfecte, asa ca pot fi completate, corectate sau macar discutate. Nu sunt nici atat de cunoscut si nici atat de priceput incat sa intimidez si nici nu cred ca o persoana competenta ar trebui sa aiba acest efect asupra cititorilor sai.
      Oricum ar fi, imi pare bine ca vei incerca sa comentezi mai des.

  13. sorin spune:

    Culmea e ca abia dupa ce am postat mesajul anterior am remarcat rubrica de intrebari si raspunsuri. Si intru destul de des pe blog… Rusine sa-mi fie 🙂

  14. sorin spune:

    Si eu ma aflu printre cititorii „muti” ai blogului tau. Am gatit mai multe dintre retetele tale, unele dintre ele intrand in meniul lunar al familiei. Sunt retete (un ex. fiind rulourile de vinete cu ricotta) pe care si tatal meu (la 68 ani) a ajuns sa le gateasca cu placere acasa, in provincie, si sa mearga pe la vecine sa le invete el retete de pe net de la Bucuresti… In privinta comentariilor cred ca vei avea o mai buna comunicare daca tu vei provoca/ lansa anumite teme si vei remarca destule persoane care sa-ti raspunda (vezi posturile de la schimbarea lookului blogului). In rest.. ma indoiesc ca multi vor posta ceva de genul „am gatit si eu, e super”. O alta solutie ar fi poate sa ai o rubrica in care noi, cititorii sa-ti punem diverse intrebari si tu sa raspunzi la unele dintre ele…

    • Radu Popovici spune:

      @sorin: Eu cred ca fiecare articol si reteta publicate pot fi teme de discutie.
      Inca din prima zi de viata, blogul a avut o rubrica de intrebari si raspunsuri, care a strans in timp peste 900 de comentarii. Chiar ma mir ca nu ai observat-o.

  15. dana bazso spune:

    Felicitari pentru blog! Imi plac foarte mult retetele dv., am incercat f multe, dar nu le comentez. Va apreciez pt tot ce scrieti pe acest blog, intru f. des pe el si acum v-as ruga sa-mi spuneti de unde pot cumpara si eu o masina de paste precum cea din fotografie. Va multumesc.

    • Radu Popovici spune:

      @dana baszo: Ma bucur ca va place blogul. Acum, ca ati spart gheata, poate va va veni mai usor sa stam de vorba pe viitor. Va pot spune de unde puteti cumpara o masina pentru preparat paste chiar mai buna decat cea din fotografie. Intrati, pentru accesorii de paste, aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.