Alb pe negru

In Spania aceasta reteta se gateste in timpul sarbatorii “Moyos e Cristianos” (adica mauri si crestini) care comemoreaza recucerirea Spaniei de sub stapanirea maura.
alb si negru1 - Alb pe negru 1 - Retetele lui Radu
Preparatul este foarte colorat si decorativ, gustos si foarte satios; contine combinatia de orez cu fasole si citrice (adica proteine, carbohidrati cu amidon, fibre, vitamine si minerale), care il echilibreaza nutritional.

Bucatarie: spaniola
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit:90 de minute

Ingrediente:
250 g fasole neagra, inmuiata peste noapte si apoi scursa bine
1 ceapa alba mica, taiata in sferturi
1 tulpina de telina, taiata buci
2 catei de usturoi, zdrobiti cu lama cutitului
2 foi de dafin
2 lingurite de boia iute
1 lingurita de seminte de chimen, macinate
2 linguri de ulei de masline extra virgin
1 1/2 portocala, sucul de la
200 g orez cu bob lung
sare
2 oua fierte tari, taiate in sferturi
1 ceapa mica rosie, taiata rondele
1 portocala, taiata rondele
frunze proaspete de patrunjel, tocate

Instructiuni:
Se pune intr-o oala fasolea si se adauga ceapa alba, telina, usturoi, dafin si 1,5 litri apa. Se da lichidul in clocot si se fierb ingredientele la foc iute circa 10 minute, apoi se micsoreaza flacara si se fierb la foc mic circa 1 ora, completand daca apa scade prea mult.
Cand fasolea este aproape frageda, se scurge, aruncand restul legumelor. Se transfera fasolea intr-o oala curata.

Se amesteca uleiul cu boia si chimen, se adauga sucul de portocale si se toarna totul peste fasole.

Se da mixtura in clocot la foc foarte mic, se acopera si se fierbe 10-15 minute, pana ce fasolea este complet frageda. Se ia oala de pe foc si se lasa fasolea sa stea 15 minute, in lichid. Se sareaza.

Citeste si articolul →   Jeera Murgh – Pui cu chimion

Intre timp se pune orezul intr-o oala cu 1 lingurita de sare, se adauga 400 ml apa si se da in clocot. Se micsoreaza flacara, ca lichidul doar sa bolboroseasca putin. Se acopera oala si se fierbe orezul 12 minute. Se ia apoi de pe foc si se lasa sa stea, acoperit, circa 10 minute.

Se transfera orezul intr-un castron uns cu putin unt. Se preseaza ca sa se elimine golurile si se las asa se raceasca 10 minute.
Se rastoarna orezul pe un platou si se asaza fasolea in jurul sau. Se orneaza cu patrunjel, feliute de ou, rondele de ceapa si de portocala.

6 comentarii pe “Alb pe negru

    • Radu Popovici spune:

      @Sylvia: Da, este interesanta si plina de culoare. daca as reface reteta, as interveni cu ceva ardei iute, ca s-o fac mai picanta, asa cum imi place mie. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.