Va propun astazi o reteta vegetariana, simpla dar plina de savoare. Aceasta gustare se gateste in nordul Indiei; se intalneste desin ofertele vanzatorilor stradali de mancare. “Aloo” inseamna “cartofi”, iar “tikki” inseamna “crochete”.
Exista nenumarate variante ale acestei retete, dar ingredientele de baza sunt cartofii, mirodeniile si ierburile aromate.


Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 20 minute + racire
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
500 g cartofi, fierti si facuti piure
100 g mazare (optional)
2 ardei iuti verzi, tocati marunt
2 catei de usturoi, pisati
2 cm bucata de ghimbir, rasa
1/4 legatura de coriandru, tocata marunt
1/4 legatura de menta, tocata marunt
1 1/2 lingurita de seminte de chimion
2 lingurite de boabe de coriandru
2 lingurite de amestec garam masala
1 lingurita de curcuma, macinata
1 lingura de pasta de tamarin
1 lingura de faina de naut (sau faina de grau)
ulei, pentru prajit

Instructiuni:
Se prajesc uscat, fara ulei, semintele de chimion si boabele de coriandru, timp de 30-40 de secunde, sau pana ce incep sa pocneasca si sa miroasa puternic. Se dau deoparte, se lasa sa se raceasca putin si apoi se piseaza fin intr-o piua.

Se desface pasta de tamarin cu putina apa. Se amesteca bine intr-un castron mare toate ingredientele. Se uda mainile cu apa si se modeleaza mixtura sub forma unor bilute de dimensiunea unei nuci. Se preseaza “nucile” cu podul palmei, ca sa se obtina chiftele plate, groase de circa 1,5 cm. Se transfera chiftelele in frigider circa 15-30 de minute.

Intre timp, se incinge uleiul intr-o tigaie mare, la flacara medie-mare. Se adauga ulei pana ce formeaza un strat de circa 4-5 mm grosime. Cand uleiul atinge temperatura optima (verificati adaugand in tigaie un cubulet de paine; ar trebui sa sfaraie imediat si sa se rumeneasca in circa 30 de secunde), se prajesc chiftelele circa 1-2 minute pe fiecare parte, sau pana ce se rumenesc. Se intorc cu atentie, cu o spatula, caci sunt destul de fragile.

Se scot chiftelele pe prosoape de hartie, ca sa se scurga de uleiul in exces. Se servesc cu un sos picant (de obicei un chutney cu menta, tamarin, coriandru, mango etc.), ori cu o salata raita, cu orez fiert sau lipie, sau cum va convine.

Nota:
Cei care persista in a crede ca prajirea este nesanatoasa (daca este executata ca la carte, aceasta operatiune nu are niciun impact negativ; este insa, dupa parerea mea, mai simplu si mai comod sa critici decat sa inveti sa gatesti corect), pot gati aceste chiftele la cuptor, sub grill, unse cu putin ulei.