Va propun astazi o reteta vegetariana, simpla dar plina de savoare. Aceasta gustare se gateste in nordul Indiei; se intalneste desin ofertele vanzatorilor stradali de mancare. “Aloo” inseamna “cartofi”, iar “tikki” inseamna “crochete”.
Exista nenumarate variante ale acestei retete, dar ingredientele de baza sunt cartofii, mirodeniile si ierburile aromate.
Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 20 minute + racire
Timp de gatit: 5 minute
Ingrediente:
500 g cartofi, fierti si facuti piure
100 g mazare (optional)
2 ardei iuti verzi, tocati marunt
2 catei de usturoi, pisati
2 cm bucata de ghimbir, rasa
1/4 legatura de coriandru, tocata marunt
1/4 legatura de menta, tocata marunt
1 1/2 lingurita de seminte de chimion
2 lingurite de boabe de coriandru
2 lingurite de amestec garam masala
1 lingurita de curcuma, macinata
1 lingura de pasta de tamarin
1 lingura de faina de naut (sau faina de grau)
ulei, pentru prajit
Instructiuni:
Se prajesc uscat, fara ulei, semintele de chimion si boabele de coriandru, timp de 30-40 de secunde, sau pana ce incep sa pocneasca si sa miroasa puternic. Se dau deoparte, se lasa sa se raceasca putin si apoi se piseaza fin intr-o piua.
Se desface pasta de tamarin cu putina apa. Se amesteca bine intr-un castron mare toate ingredientele. Se uda mainile cu apa si se modeleaza mixtura sub forma unor bilute de dimensiunea unei nuci. Se preseaza “nucile” cu podul palmei, ca sa se obtina chiftele plate, groase de circa 1,5 cm. Se transfera chiftelele in frigider circa 15-30 de minute.
Intre timp, se incinge uleiul intr-o tigaie mare, la flacara medie-mare. Se adauga ulei pana ce formeaza un strat de circa 4-5 mm grosime. Cand uleiul atinge temperatura optima (verificati adaugand in tigaie un cubulet de paine; ar trebui sa sfaraie imediat si sa se rumeneasca in circa 30 de secunde), se prajesc chiftelele circa 1-2 minute pe fiecare parte, sau pana ce se rumenesc. Se intorc cu atentie, cu o spatula, caci sunt destul de fragile.
Se scot chiftelele pe prosoape de hartie, ca sa se scurga de uleiul in exces. Se servesc cu un sos picant (de obicei un chutney cu menta, tamarin, coriandru, mango etc.), ori cu o salata raita, cu orez fiert sau lipie, sau cum va convine.
Nota:
Cei care persista in a crede ca prajirea este nesanatoasa (daca este executata ca la carte, aceasta operatiune nu are niciun impact negativ; este insa, dupa parerea mea, mai simplu si mai comod sa critici decat sa inveti sa gatesti corect), pot gati aceste chiftele la cuptor, sub grill, unse cu putin ulei.
minunate, daca mai sunt si picante cu atat mai bine, dau un gust aparte si aromat, o delicatesa excelenta si gustoasa 😀
@tanase: Normal ca picante, doar vorbim de mancare indiana. 🙂
Buna,
Cred ca sunt o bunatate!
Bunica mea facea chiftele din cartofi, dar ca desert, dulci. Tare mult imi placeau calde!
@corix: Variantele dulci sunt OK, dupa gustul meu, dar nu ca cele picante. 🙂
Cand vad o lista atat de lunga de mirodenii si ierburi care-mi plac nu pot sa fiu decat incantat … hahaha
Cateva intrebari :
Tu ai folosit mazare, pentru ca nu dai prea multe detalii despre ea, e fiarta sau nu, e intreaga sau nu ?
Chiftelele tale au fost prajite intr-un strat de 4-5 cm ulei ? Pentru ca arata rumenite si chiar un pic arse ca la un strat de 4-5 mm nu cm.
Ce sos e cel din fotografie ?
Eu ma gandesc si la o varianta mai putin vegetariana cu ceva branza inauntru (ca sa se apropie mai mult de crochetele cu care suntem mai obisnuiti)
Pentru mine aceasta gustare a fost facuta cunoscuta de catre McDonalds care serveste un McAloo Tikki Burger in India (tinand cont ca sunt multi vegetarieni pe-acolo) si am vazut asta intr-un documentar … hahaha
@cristi-j: Ai dreptate: mm, nu cm. Iuteala de mana, bat-o vina. 🙂
Mazarea poate fi fiarta sau oparira.
Sosul din fotografie este unul facut de mine la repezeala, ca sa am o pata de culoare in poza: ardei iute, ardei gras, mirodenii, ghimbir, lamaie.
Eu am postat intentionat o varianta vegetariana, tocmai ca sa arat ca nu am nimic contra unui vegetarianism ponderat. Mi s-a reprosat ieri ca as avea ceva cu veganii si vegetarienii…
E prima data cand vad aceasta reteta si imi place mult compozitia. De chiftelele de piure de cartofi cu legume stiam dintr-o carte care propunea reutilizarea preparatelor ramase in frigider 🙂 dar nu are nimic de a face cu reteta ta , o voi testa cu siguranta.
@Sylvia: Chiftele de cartofi se fac de mult timp in toata Europa, dar fara atatea mirodenii. Populare mai ales in vremurile de criza financiara. 🙂