Altbier – Beri traditionale germane
Altbier este una dintre berile traditionale germane; are culoarea cuprului, este o bere de tip ale, racoritoare, cu aroma preponderenta de hamei, cu un cap de spuma cremos si ferm, corpolenta medie, carbonatare moderata si postgust sec.
Aceasta bere este originara din Rheinland, în nord-vestul Germaniei, langa granita cu Olanda. Cele mai cunoscute altbier provin din Düsseldorf.
În limba germana, „alt” înseamna „batran” sau „vechi”, aluzie la stilul de preparare al berii. Altbier este o ale, asa cum erau toate berile europene înainte de inventarea berilor lager (lucru petrecut în Bavaria, în secolul al XVI-lea). Altbier si-a capatat denumirea doar pe la 1800, cand a început sa fie amenintata de „noua” bere, cea lager, care este acum cea mai populara din lume. Înainte de aceasta, în Düsseldorf, altbier era doar… bier.
Altbier nu este un stil de bere despre care se poate spune ca ar fi aparut la o anumita data. Ea s-a nascut firesc si natural si a evoluat pe parcursul unei perioade de timp enorme. Putini stiu ca Düsseldorf se numara printre cele mai vechi locuri locuite de om de pe pamant. De fapt Neanderthal, locul care a dat numele omului de Neanderthal, este o suburbie a Düsseldorfului, situata la circa 15 km est de centrul orasului. Este imposibil ca omul de Neanderthal sa fi facut vreodata bere, dar succesorii sai, triburile celtice si germanice din neolitic au început sa faca bere din cereale salbatice cel putin acum 3.000 de ani, lucru pe care îl fac de atunci fara întrerupere. Dat fiind ca altbier a evoluat din aceste beri primitive, este posibil sa fie cea mai veche bere din lume care a fost fabricata în mod continuu. Cu adevarat „alt”…
Cu toate posibilele sale radacini stravechi, altbier este considerata o bere moderna si la moda. În orasul vechi din Düsseldorf, Altstadt, care dateaza din secolele XIII-XVII, aproape fiecare casa adaposteste o berarie sau un pub. Sunt peste 200 de astfel de localuri pe o suprafata de 2,5 kmp. Acest oras vechi a avut extraordinara sansa sa scape aproape intact din cel de-al doilea razboi mondial. Astazi, Altstadt este considerat a fi cea mai mare berarie din lume si este locul în care se afla trei dintre cele patru berarii care au definit stilul altbier al zilelor noastre.
La cateva sute de metri una de cealalta se afla „Zum Uerige”, „Im Füchschen” si „Zum Schlüsse”, adica „La batranul carcotas”, „La vulpea mica” si „La cheie”. Cea mai veche berarie care a oferit altbier, „Schumacher”, numita astfel dupa fondatorul ei, Mathias Schumacher, este situata la doar 10 minute de mers pe jos spre est de Altstadt. Ea a fost deschisa la 1838.
Clima din Düsseldorf nu este foarte diferita de cea din Marea Britanie. Rareori este foarte rece sau foarte calda, fiind ideala pentru fabricarea de ale. Altbier este fermentata cu o drojdie speciala, la temperaturi între 13 – 19 °C, dupa care este maturata una sau doua luni, ca un lager, astfel ca aromele de malt si cele de hamei sa se amestece si sa se „rotunjeasca”. Acest procedeu este numit „lagerung” și este aplicat tuturor berilor de tip lager, dar și unora dintre ale; altbier nu este singurul exemplu, am mai vorbit aici pe blog de o alta ale maturata prin acelasi procedeu: Weihenstephaner Vitus, un weizenbock de o calitate exceptionala.
Revenind la drojdiile folosite la prepararea unei Altbier, trebuie spus ca alegerea lor este cruciala. Profilul gustativ al tuturoro berilor de tip ale este foarte puternic influentat de drojdii. Berile britanice capata de la drojdii note complexe si rafinate de fructe, dar în cazul unei altbier acest lucru este tocmai opusul a ceea ce se doreste de fapt. O altbier trebuie sa aiba gustul “curat” al unei Pilsner. Se folosesc drojdii care produc putini esteri (acesti compusi dau aromele de fructe) si care pot fermenta mustul de bere la temperaturi intermediare, situate undeva între cele la care fermenteaza berile ale si lager tipice. Nu rareori acestea sunt un amestec de drojdii folosite la prepararea de beri ale si lager.
Berile din acest stil sunt nefiltrate si adesea sunt “bottle conditioned”, adaugandu-li-se la îmbuteliere o cantitate mica de must nefermentat si de drojdie.
În Germania altbier are o marja de 2-3% din piata, dar în Düsseldorf se spune ca una din doua beri baute este o altbier. Are o concentratie volumica de alcool medie, de 4,9%. În Germania, unde 88,7% dintre berile vandute local sunt de tip lager, altbier, alaturi de Kölsch si familia de beri Weizen este una dintre putinele beri ale locale comercializate. Cu toate acestea, altbier ocupa locul al saselea în clasamentul stilurilor de bere cele mai vandute în Germania.
Altbier nu se fabrica doar în Düsseldorf, ci si în alte orase, ca Oelde, Münster si Steinfurt în Westfalia, Frankfurt în Hesse, Hanover în Saxonia de Jos, Großostheim si Aschaffenburg în Bavaria etc. Cele mai multe dintre aceste beri seamana bine cu varianta produsa în Düsseldorf, dar nu toate.
Beer Judge Certification Program recunoaste doua stiluri distincte de altbier. Varianta din Düsseldorf, adica cea despre care am povestit pana acum, si varianta preparata în nordul Germaniei. De asemenea, berile din Hanovra sunt ceva mai închise la culoare.
Versiunea nordica de altbier are un usor gust de caramel si este mai dulce si mai putin amara decat varianta din Düsseldorf. La varianta nordica se mai nîntalnesc usoare note de paine si biscuiti.
Se mai produc mici cantitati de altbier si în alte locuri decat Germania. De exemplu, pe teritoriul olandez, langa granita cu Germania, ca si în Austria si Elvetia. Odata cu explozia aparitiei microberariilor peste tot în lume, altbier a început sa se fabrice în ultimii ani si în alte tari, în mod special în SUA, Polonia si Cehia.