Altbier – Beri tradiţionale germane

Altbier este una dintre berile tradiţionale germane; are culoarea cuprului, este o bere de tip ale, răcoritoare, cu aromă preponderentă de hamei, cu un cap de spumă cremos şi ferm, corpolenţă medie, carbonatare moderată şi postgust sec.
Această bere este originară din Rheinland, în nord-vestul Germaniei, lângă graniţa cu Olanda. Cele mai cunoscute altbier provin din Düsseldorf.

altbier - sursa foto: allesgerman.com

altbier – sursa foto: allesgerman.com


În limba germană, „alt” înseamnă „bătrân” sau „vechi”, aluzie la stilul de preparare al berii. Altbier este o ale, aşa cum erau toate berile europene înainte de inventarea berilor lager (lucru petrecut în Bavaria, în secolul al XVI-lea). Altbier şi-a căpătat denumirea doar pe la 1800, când a început să fie ameninţată de „noua” bere, cea lager, care este acum cea mai populară din lume. Înainte de aceasta, în Düsseldorf, altbier era doar… bier.

Altbier nu este un stil de bere despre care se poate spune că ar fi apărut la o anumită dată. Ea s-a născut firesc şi natural şi a evoluat pe parcursul unei perioade de timp enorme. Puţini ştiu că Düsseldorf se numără printre cele mai vechi locuri locuite de om de pe pământ. De fapt Neanderthal, locul care a dat numele omului de Neanderthal, este o suburbie a Düsseldorfului, situată la circa 15 km est de centrul oraşului. Este imposibil ca omul de Neanderthal să fi făcut vreodată bere, dar succesorii săi, triburile celtice şi germanice din neolitic au început să facă bere din cereale sălbatice cel puţin acum 3.000 de ani, lucru pe care îl fac de atunci fără întrerupere. Dat fiind că altbier a evoluat din aceste beri primitive, este posibil să fie cea mai veche bere din lume care a fost fabricată în mod continuu. Cu adevărat „alt”…

Cu toate posibilele sale rădăcini străvechi, altbier este considerată o bere modernă şi la modă. În oraşul vechi din Düsseldorf, Altstadt, care datează din secolele XIII-XVII, aproape fiecare casă adăposteşte o berărie sau un pub. Sunt peste 200 de astfel de localuri pe o suprafaţă de 2,5 kmp. Acest oraş vechi a avut extraordinara şansă să scape aproape intact din cel de-al doilea război mondial. Astăzi, Altstadt este considerat a fi cea mai mare berărie din lume şi este locul în care se află trei dintre cele patru berării care au definit stilul altbier al zilelor noastre.
La câteva sute de metri una de cealaltă se află „Zum Uerige”, „Im Füchschen” şi „Zum Schlüsse”, adică „La bătrânul cârcotaş”, „La vulpea mică” şi „La cheie”. Cea mai veche berărie care a oferit altbier, „Schumacher”, numită astfel după fondatorul ei, Mathias Schumacher, este situată la doar 10 minute de mers pe jos spre est de Altstadt. Ea a fost deschisă la 1838.

Clima din Düsseldorf nu este foarte diferită de cea din Marea Britanie. Rareori este foarte rece sau foarte caldă, fiind ideală pentru fabricarea de ale. Altbier este fermentată cu o drojdie specială, la temperaturi între 13 – 19 °C, după care este maturată una sau două luni, ca un lager, astfel ca aromele de malţ şi cele de hamei să se amestece şi să se „rotunjească”. Acest procedeu este numit „lagerung” și este aplicat tuturor berilor de tip lager, dar și unora dintre ale; altbier nu este singurul exemplu, am mai vorbit aici pe blog de o altă ale maturată prin acelaşi procedeu: Weihenstephaner Vitus, un weizenbock de o calitate excepţională.
Revenind la drojdiile folosite la prepararea unei Altbier, trebuie spus că alegerea lor este crucială. Profilul gustativ al tuturoro berilor de tip ale este foarte puternic influenţat de drojdii. Berile britanice capătă de la drojdii note complexe şi rafinate de fructe, dar în cazul unei altbier acest lucru este tocmai opusul a ceea ce se doreşte de fapt. O altbier trebuie să aibă gustul “curat” al unei Pilsner. Se folosesc drojdii care produc puţini esteri (aceşti compuşi dau aromele de fructe) şi care pot fermenta mustul de bere la temperaturi intermediare, situate undeva între cele la care fermentează berile ale şi lager tipice. Nu rareori acestea sunt un amestec de drojdii folosite la prepararea de beri ale şi lager.
Berile din acest stil sunt nefiltrate şi adesea sunt “bottle conditioned”, adăugându-li-se la îmbuteliere o cantitate mică de must nefermentat şi de drojdie.

În Germania altbier are o marjă de 2-3% din piaţă, dar în Düsseldorf se spune că una din două beri băute este o altbier. Are o concentraţie volumică de alcool medie, de 4,9%. În Germania, unde 88,7% dintre berile vândute local sunt de tip lager, altbier, alături de Kölsch şi familia de beri Weizen este una dintre puţinele beri ale locale comercializate. Cu toate acestea, altbier ocupă locul al şaselea în clasamentul stilurilor de bere cele mai vândute în Germania.

Altbier nu se fabrică doar în Düsseldorf, ci şi în alte oraşe, ca Oelde, Münster şi Steinfurt în Westfalia, Frankfurt în Hesse, Hanover în Saxonia de Jos, Großostheim şi Aschaffenburg în Bavaria etc. Cele mai multe dintre aceste beri seamănă bine cu varianta produsă în Düsseldorf, dar nu toate.

Beer Judge Certification Program recunoaşte două stiluri distincte de altbier. Varianta din Düsseldorf, adică cea despre care am povestit până acum, şi varianta preparată în nordul Germaniei. De asemenea, berile din Hanovra sunt ceva mai închise la culoare.

Versiunea nordică de altbier are un uşor gust de caramel şi este mai dulce şi mai puţin amară decât varianta din Düsseldorf. La varianta nordică se mai nîntâlnesc uşoare note de pâine şi biscuiţi.
Se mai produc mici cantităţi de altbier şi în alte locuri decât Germania. De exemplu, pe teritoriul olandez, lângă graniţa cu Germania, ca şi în Austria şi Elveţia. Odată cu explozia apariţiei microberăriilor peste tot în lume, altbier a început să se fabrice în ultimii ani şi în alte ţări, în mod special în SUA, Polonia şi Cehia.

Sumar articol
Berile stil
Titlu articol
Berile stil
Descriere
Altbier este una dintre berile tradiţionale germane; are culoarea cuprului, este o bere de tip ale, răcoritoare, cu aromă preponderentă de hamei, cu un cap de spumă cremos şi ferm, corpolenţă medie, carbonatare moderată şi postgust sec.
Autor