Ce poti face cu un subsol compus din trei incaperi, una de 16 mp si alte doua de cate 6-7 mp? Cate nu poti face, asa-i? Ei bine, eu mi-am facut bucatarie, camara si depozit.
Tanjeam de mult sa am un mini-studio culinar, unde sa pot face fotografii, sa pot filma si, mai ales, sa pot gati. Vroiam sa scap de fire intinse prin bucatarie, de prelungitoare si triplu-stechere si de lumini improvizate, agatate de hota sau prinse de blatul mesei. Acum am o bucatarie bine dotaa, casnica, in care ma simt bine si care incepe sa capete un aere cald si primitor.

Vroiam sa scap de ingramadeala din camara, unde pe fiecare raft erau stivuite cutii si pungi, si ingramadite sticlute si borcanele. Ce sa mai spun de oale, tigai, gratare, cratiti, capace, site, borcane, platouri, funduri de tocat si multe alte ustensile. Era un chin sa scotocesc printre ele ca sa scot o tava de copt de o anumita dimensiune sau tuciul pentru mamaliga.
Cred ca multi dintre dvs. ma intelegeti. Aceasta lipsa de spatiu a devenit cronica, mai ales pentru cei care locuiesc la bloc. Eu inca am fost rasfatat de soarta, caci bucataria “titulara” are si ea vreo 16 mp, ce-i drept, aproape jumatate ocupati de o masa cu doua banchete. Pacatuiesc insa printr-un fel de megalomanie culinara: cumpar in exces ingrediente. Cum reusesc?Le cumpar fiindca sunt curios si vreau sa le incerc, si ajung la exces fiindca intre timp uit ca le-am cumparat si ca zac ascunse in spatele unor stive de cutii, punci, borcane etc.

V-am povestit de celebra (deja) mea zugraveala si v-am promis fotografii cu noua bucatarie. Ma conformez, desi nu este gata decat vreo 95%. Restul de 5% este reprezentat de mici accesorii si decoratii care o vor face sa “dea bine” la filmari. Am reusit ca in 16 mp sa asigur loc unei bucatarii complete, luminilor si spatiului necesar pentru 2 camere de filmat.
Noul meu mini-studio culinar
Noul meu mini-studio culinar
Insula, adica zona mea de lucru, este, in sfarsit, inalta. Nu mai trebuie sa stau aplecat si, dupa 2-3 cepe si alte cateva legume tocate, sa simt ca scartai cand ma indrept de sale. Sa nu ma acuzati ca m-am bosorogit, ca n-aveti dreptate. Chestia asta se intampla si celor foarte tineri…
Este extraordinar de important sa poti executa miscarile necesare in mod lin, de la sine, fara chinuri si sfortari. Scapi de oboseala si te poti concentra mai bine la gatit.

Noul meu mini-studio culinar
Nu doar insula, ci si plita incastrata este minunata. Are 4 ochiuri, dintre care unul cu arzator dublu, care face o flacara de 30-40 cm inaltime, asa ca ma pot aventura sa gatesc un stir-fry decent. Cuptorul tine pasul cu ea. Are control separat pe arzatorul din tavan si pe cele de la baza. Are, bineinteles, si obisnuita frigare rotativa. Atat plita cat si cuptorul au alimentare cu gaz, caci cele cu alimentare electrica mi-au mancat nervii. Nu fac doi bani pe langa cele cu gaz.
Noul meu mini-studio culinar
Ce ma incanta foarte mult sunt cele 4 rafturi pe care le am la dispozitie. Nu 4 polite, ci 4 ansambluri de cate 5-6 polite fiecare. Imi pot aseza lejer, dupa cum se vede, nu doar ustansilele, ci si ingredientele. Condimentele si mixurile de condimente (fara paste si sosuri) ocupa singure 3 astfel de polite. Nu le-am pozat, caci inca nu sunt aranjate cum imi doresc eu.
Noul meu mini-studio culinar
Ce mai tin pe aceste rafturi? Bineinteles, o gramada de vase si ustensile, de la micul cutit-econom, pana la tava pentru carne, dotata cu un stativ in V, ca sa pot roti in voie curcanii, puii, pulpele de miel si alte animale intregi ori bucati mari. Sunt depozitate frumos, una langa alta (nu una peste alta) pe un raft dedicat. Pana si cele 60-70 de farfurii diferite (recuzita pentru poze), cele 30-40 de covorase de bambus si colectia mea de betisoare si-au gasit loc in dulapuri, aranjate astfel ca sa poate fi vazute si accesate usor.
Noul meu mini-studio culinar
Ce mai am? Un lucru foarte important: posibilitatea de a spala ingredientele, o hota puternica si un mic frigider.
In tavan sunt 20 de spoturi a 50 w si 4 becuri de cate 150 w (acestea sunt dispuse deasupra colturilor insulei), toate cu lumina alba. In plus, mai exista 2 trepiede reglabile ca inaltime, pe care sunt fixate cate 2 alte lumini de cate 400 w. Pentru fotografie am chiar prea multa lumina; de filmat inca nu am filmat, dar sper sa fie de ajuns.

Stiu ca ma dau mare, dar mi-am dorit-o foarte mult si este facuta cu multe sacrificii, mai ales financiare. Sunt foarte mandru de ea si sper sa o folosesc in asa fel incat sa va fie de folos, chiar daca indirect, si dvs. Tineti-mi pumnii.