Ce poti face cu un subsol compus din trei incaperi, una de 16 mp si alte doua de cate 6-7 mp? Cate nu poti face, asa-i? Ei bine, eu mi-am facut bucatarie, camara si depozit.
Tanjeam de mult sa am un mini-studio culinar, unde sa pot face fotografii, sa pot filma si, mai ales, sa pot gati. Vroiam sa scap de fire intinse prin bucatarie, de prelungitoare si triplu-stechere si de lumini improvizate, agatate de hota sau prinse de blatul mesei. Acum am o bucatarie bine dotaa, casnica, in care ma simt bine si care incepe sa capete un aere cald si primitor.
Vroiam sa scap de ingramadeala din camara, unde pe fiecare raft erau stivuite cutii si pungi, si ingramadite sticlute si borcanele. Ce sa mai spun de oale, tigai, gratare, cratiti, capace, site, borcane, platouri, funduri de tocat si multe alte ustensile. Era un chin sa scotocesc printre ele ca sa scot o tava de copt de o anumita dimensiune sau tuciul pentru mamaliga.
Cred ca multi dintre dvs. ma intelegeti. Aceasta lipsa de spatiu a devenit cronica, mai ales pentru cei care locuiesc la bloc. Eu inca am fost rasfatat de soarta, caci bucataria “titulara” are si ea vreo 16 mp, ce-i drept, aproape jumatate ocupati de o masa cu doua banchete. Pacatuiesc insa printr-un fel de megalomanie culinara: cumpar in exces ingrediente. Cum reusesc?Le cumpar fiindca sunt curios si vreau sa le incerc, si ajung la exces fiindca intre timp uit ca le-am cumparat si ca zac ascunse in spatele unor stive de cutii, punci, borcane etc.
V-am povestit de celebra (deja) mea zugraveala si v-am promis fotografii cu noua bucatarie. Ma conformez, desi nu este gata decat vreo 95%. Restul de 5% este reprezentat de mici accesorii si decoratii care o vor face sa “dea bine” la filmari. Am reusit ca in 16 mp sa asigur loc unei bucatarii complete, luminilor si spatiului necesar pentru 2 camere de filmat.
Insula, adica zona mea de lucru, este, in sfarsit, inalta. Nu mai trebuie sa stau aplecat si, dupa 2-3 cepe si alte cateva legume tocate, sa simt ca scartai cand ma indrept de sale. Sa nu ma acuzati ca m-am bosorogit, ca n-aveti dreptate. Chestia asta se intampla si celor foarte tineri…
Este extraordinar de important sa poti executa miscarile necesare in mod lin, de la sine, fara chinuri si sfortari. Scapi de oboseala si te poti concentra mai bine la gatit.
Nu doar insula, ci si plita incastrata este minunata. Are 4 ochiuri, dintre care unul cu arzator dublu, care face o flacara de 30-40 cm inaltime, asa ca ma pot aventura sa gatesc un stir-fry decent. Cuptorul tine pasul cu ea. Are control separat pe arzatorul din tavan si pe cele de la baza. Are, bineinteles, si obisnuita frigare rotativa. Atat plita cat si cuptorul au alimentare cu gaz, caci cele cu alimentare electrica mi-au mancat nervii. Nu fac doi bani pe langa cele cu gaz.
Ce ma incanta foarte mult sunt cele 4 rafturi pe care le am la dispozitie. Nu 4 polite, ci 4 ansambluri de cate 5-6 polite fiecare. Imi pot aseza lejer, dupa cum se vede, nu doar ustansilele, ci si ingredientele. Condimentele si mixurile de condimente (fara paste si sosuri) ocupa singure 3 astfel de polite. Nu le-am pozat, caci inca nu sunt aranjate cum imi doresc eu.
Ce mai tin pe aceste rafturi? Bineinteles, o gramada de vase si ustensile, de la micul cutit-econom, pana la tava pentru carne, dotata cu un stativ in V, ca sa pot roti in voie curcanii, puii, pulpele de miel si alte animale intregi ori bucati mari. Sunt depozitate frumos, una langa alta (nu una peste alta) pe un raft dedicat. Pana si cele 60-70 de farfurii diferite (recuzita pentru poze), cele 30-40 de covorase de bambus si colectia mea de betisoare si-au gasit loc in dulapuri, aranjate astfel ca sa poate fi vazute si accesate usor.
Ce mai am? Un lucru foarte important: posibilitatea de a spala ingredientele, o hota puternica si un mic frigider.
In tavan sunt 20 de spoturi a 50 w si 4 becuri de cate 150 w (acestea sunt dispuse deasupra colturilor insulei), toate cu lumina alba. In plus, mai exista 2 trepiede reglabile ca inaltime, pe care sunt fixate cate 2 alte lumini de cate 400 w. Pentru fotografie am chiar prea multa lumina; de filmat inca nu am filmat, dar sper sa fie de ajuns.
Stiu ca ma dau mare, dar mi-am dorit-o foarte mult si este facuta cu multe sacrificii, mai ales financiare. Sunt foarte mandru de ea si sper sa o folosesc in asa fel incat sa va fie de folos, chiar daca indirect, si dvs. Tineti-mi pumnii.
buna, bravo tp ca ti-ai indplinit visul, vreau si io da nu am bani
acum ma gandesc la o plita ca a ta, poti sa-mi spui ce marca e si de unde ai cumparat-o , te rog… ca imi place cu arzator dinala si butoane lateral
@merima: Nu mai stiu de unde am luat-o. Au trecut cativa ani de atunci. Oricum, nu as mai cumpara-o a doua oara. M-a dezamagit.
Radu, de-abia acum am dat peste acest post – felicitari pentru noul laborator culinar (pentru ca e mai mult decat o bucatarie acum!), sa te bucuri de el mult timp si sa te inspire cu retete delicioase.
Un singur lucru ar fi fost frumos sa fi avut in plus – o ferestruica, pentru ca lumina naturala sa poata patrunde; din experienta stiu ca cele mai reusite poze se fac la lumina naturala, fie ca e vorba de mancare, flori/plante sau animalute de casa.
@FlyingRoo: Am si o ferestruica, dar nu indeajuns pentru a face fotografii la lumina naturala. Pe de alta parte, nici lumina naturala nu este cea mai buna intotdeauna si este mult mai putin controlabila. Am un igloo pentru fotografiat obiecte, am lumini. Aparatul nu este prea potrivit pentru asta si nici “talentul” meu, dar merg mai departe. 🙂
Multumesc, sper sa am spor, mai ales acum, ca s-a racorit vremea, iar cuptorul pare mai “prietenos”. 🙂
Super bucataria, sunt invidios 😛 interesant suportul de capace de pe perete. Ma bucur ca am ales si io acelasi tip de cutit… KPN
Spor la gatit!
Radu, eu abia acum am vazut articolul cu noua ta bucatarie si nu pot decat sa te felicit pentru amenajarea ei! Toate la locul lor, design simplu dar de efect! Imi plac rafturile acelea (cred ca sunt metalice), ti-ai organizat totul super fain pe ele…nu pot decat sa te invidiez ca ai atata spatiu pentru bucatarie..dar invidie in sensul pozitiv, desigur.
@Corina: Multumesc. Rafturile sunt intr-adevar metalice, destul de solide. 🙂
Salut!
E fain ce se vede, arata relaxat, lejer, desi cred ca nu sunt tocmai cuvintele potrivite pentru a descrie o bucatarie, dar cred ca intelegi ce zic. Se mai vede acolo si pasiunea si asta e f fain…
Acum ma preocupa doua chestiuni tehnice; hota nu e un pic prea sus?
Intreb asta pentru ca eu am dat ceva banuti pe o hota, performanta zic eu pt. o bucatarie si nu sunt tocmai multumit cum trage, si hota mea e montata clasic, la 60cm inaltime fata de aragaz(cam astea sunt recomandarile).
De ce e mai buna o plita cu gaze si nu una electrica?
Dupa ce am luat un aragaz care are cuptor tot pe gaz si grill electric, am tot auzit ca e mai sanatos si mai bine sa gatesti pe o plita electrica, cum sta treaba?
@andrei: Cu hota n-am avut de ales, am nevoie sa filmez si trebuie sa existe spatiu liber deasupra plitei. In ce priveste controversa plita electrica-plita cu gaz, eu am ales-o pe cea cu gaz fiindca vreau sa gatesc. Nu cred ca exista vreun bucatar care sa prefere electricitatea gazului. Plitele electrice au inertie mare in a raspunde scaderilor si cresterilor de temperatura. in plus, nu poti obtine temperaturile necesare unui stir-fry, de exemplu. Oricum, fiind bucataria mea si eu impacandu-ma mai bine cu gazul, este clar de ce am ales astfel. In plus, sincer, putin imi pasa daca plitele cu gaz sunt mai “sanatoase”, desi nu cred nici chestia asta.
N-am intrat în yakuza. Ei sunt la periferia societatii. Însa agentul imobiliar pare sa fi avut cel putin legaturi cu yakuza. As spune ca majoritatea agentilor imobiliari din zona sunt fosti mafioti care au reusit sa-si spele banii si sa devina persoane frecventabile. În rest, yakuza nu se baga peste mine. Nu-i permite datele statistice despre vînzarile mele. (daca le-or afla vreodata) Mafiotii se orienteaza numai acolo unde, fie proprietarul are nevoie urgenta de bani, fie unde cîstiga baban. Am grija ca cel putin chiria sa o platesc cu întîrziere. As plati-o tîrziu si daca as cîstiga mai mult. Prefer protectia data de profilul meu sters. Ies mai ieftin pe toate planurile daca se citeste pe fata mea ca am CAR-ul mare, dar sunt cît de cît solvabil. 🙂
@Marius: Intrebarea mea s-a vrut o gluma, n-am stiut ca ating o potentiala problema reala. Deci chestia cu taxa de protectie este chiat reala. Ma bucur ca poti scapa de ea si iti doresc sa-ti mearga bine restaurantul. Daca ajung vreodata in Japonia, desi nu ma simt ispitit sa o vizitez, la Hiroshima vin, special sa te cunosc. 🙂
2400w lumina.
WOW.
felicitari pentru bucatarie
@animaloo: De fapt sunt vreo 3200 w.
Pai ce, crezi ca eu am avut vreun talent de manager? Talentul vine mîncînd. 🙂
În privinta conditiilor legale, într-adevar, e o problema majora, semn ca suntem înca luati drept vite. Poti face un restaurant clandestin, strict cu rezervari. Cu minimum doua zile înainte. Iar daca te întreaba careva ce-i cu restaurantul, spui ca esti om de stiinta amator si ai nevoie de loturi de experienta. Daca vecinii nu se vor plînge de galagie, nici nu are cine te pîrî.
@Marius: Mai, tu ai intrat in Yakuza? 🙂
Cînd mediul de afaceri va deveni mai permisiv, poti deschide acolo o scoala de gatit pentru tinerele gospodine, sau chiar un mic restaurant. Pentru ca visul sa tina, poti boteza pravalia înca de pe acum. Ce zici de “Clandestinul”?
@Marius: Nu cred ca ma am talent de manager, iar ca sa tii un restaurant in Romania este un adevarat purgatoriu. Cu scoala de gatit insa este altceva. Am acest proiect in cap si am inceput sa avansez. Bucataria aceasta este si ea unul dintre pasii necesari proiectului.
Multumesc pentru detalii. Nici nu stii cît ma bucur pentru tine!
Te rasfeti. Ai o bucatarie de doua ori mai mare decît cockpit-ul meu.
De obicei, aerul cald care scapa hotei se acumuleaza sub tavan si-ti poate supraîncalzi ingredientele aflate sus.În cazul bucatariei tale, un strat de circa 30 cm. Daca ele sunt numai de decor, e OK. Daca nu, n-ar strica înca un exhaustor fixat în tavanul fals. Dar daca hota trage si “aer fals” prin vreo gaura situata mai sus de poalele fustei, atunci nu ai nevoie. Poti face si o evacuare naturala, daca deasupra usii faci o gaura de circa 20 cm si o acoperi cu capace demontabile cu plasa de inox. Pe acolo vei avea, fie admisia, cînd folosesti hota, fie evacuarea naturala, în cazul contrar. Daca nu ai o gaura de admisie, îti poti da seama de depresiunea din bucatarie cînd deschizi usa brusc. Sunetul exhaustorului creste cu un diez.
Alta solutie este sa deschizi cîteva fante la baza usii, ca la uscatoriile de bloc, însa asta nu rezolva decît admisia. Nu si evacuarea din stratul fierbinte de sub tavan. Vei întelege mai bine tot ce am scris aici, deîndata ce vei constata ca zgomotul de fond dat de exhaustorul hotei te va deranja la captarea suntetului cînd filmezi si ai microfoane omnidirectionale.
@Marius: Am doua ferestruici, bune si la admisie si la evacuare. In plus, pot gati si cu usa deschisa, caci da afara, in curte (trebuie doar sa leg cainele, altfel vine si ma “ajuta” la gatit). Asa este, zgomotul hotei este suparator. Cat filmez nu va functiona. Oricum, nu se filmeaza retea in totalitate. Mai sunt timpi morti de genul: sta la cuptor, se prajeste, se fierbe, stii cum este. In rest ce sa zic, stiu ca sunt norocos, dar daca ai sti cat am economisit pentru ea si cat am asteptat-o… 🙂
Felicitari, s-o stapanesti sanatos si la cat mai multe retete!Radu, sticlele cu sosuri le tii afara dupa deschidere sau in poze sunt inca “virgine”?! o seara buna
@brigytte: Multumesc pentru urare! Sticlutele si borcanele sunt inca “virgine”, dupa ce le desfac le tin intotdeauna in frigider.
M-am referit doar la dulap. Secretele trebuie pastrate!!!
Si cum ramane cu cuptorul?
Radu, iti multumesc din suflet!
@mihaela: Pentru putin. Vezi ca desi se gasesc greu cuptoare incastrabile alimentate cu gaz, cred ca si alte firme ofera produsul asta. Eu am cautat cateva saptyamani pana am gasit.
De mult tanjesc dupã o bucãtãrie ca a ta!am remarcat plita pe gaz.
Meritã sã investim in ceea ce meritãm,si ne dorim din tot sufletul.Sã o stãpanesti sãnãtos!
@Ramona: Multumesc, incep sa fiu din ce in ce mai mandru de ea. 🙂
Felicitari! Bucataria este centrul unei case si merita investitia. S-ar putea si o poza cu cuptorul? Si ce se ascunde in spatele usilor?
@Katze: In spatele caror usi? Dulapurile adapostesc farfurii de multe feluri, iar usile mari dau in 2 camarute mai mici; intr-una este instalatia de aliemntare cu apa a casei, in cealalta sunt rafturi unde am depozitat diverse chestii. Gata, nu mai am secrete. 🙂
Radu, felicitari. Te invidiez nu doar pentru spatiu, ci si pentru gaze. In Occidentul civilizat, unde ma aflu de ceva vreme, cred ca doar 5% dintre case au gaze. Cum se gateste pe o plita electrica, stiti cu totii, asa ca esti norocos si din acest motiv.
@memphis: Am remarcat acest lucru peste tot unde am fost in Occident. Cred ca plitele pe gaze din apartamentele lor sunt, de fapt, un indemn sa iei masa in oras, la restaurant. 🙂