Am bucatarie noua!

Ce poti face cu un subsol compus din trei incaperi, una de 16 mp si alte doua de cate 6-7 mp? Cate nu poti face, asa-i? Ei bine, eu mi-am facut bucatarie, camara si depozit.
Tanjeam de mult sa am un mini-studio culinar, unde sa pot face fotografii, sa pot filma si, mai ales, sa pot gati. Vroiam sa scap de fire intinse prin bucatarie, de prelungitoare si triplu-stechere si de lumini improvizate, agatate de hota sau prinse de blatul mesei. Acum am o bucatarie bine dotaa, casnica, in care ma simt bine si care incepe sa capete un aere cald si primitor.

Vroiam sa scap de ingramadeala din camara, unde pe fiecare raft erau stivuite cutii si pungi, si ingramadite sticlute si borcanele. Ce sa mai spun de oale, tigai, gratare, cratiti, capace, site, borcane, platouri, funduri de tocat si multe alte ustensile. Era un chin sa scotocesc printre ele ca sa scot o tava de copt de o anumita dimensiune sau tuciul pentru mamaliga.
Cred ca multi dintre dvs. ma intelegeti. Aceasta lipsa de spatiu a devenit cronica, mai ales pentru cei care locuiesc la bloc. Eu inca am fost rasfatat de soarta, caci bucataria “titulara” are si ea vreo 16 mp, ce-i drept, aproape jumatate ocupati de o masa cu doua banchete. Pacatuiesc insa printr-un fel de megalomanie culinara: cumpar in exces ingrediente. Cum reusesc?Le cumpar fiindca sunt curios si vreau sa le incerc, si ajung la exces fiindca intre timp uit ca le-am cumparat si ca zac ascunse in spatele unor stive de cutii, punci, borcane etc.

V-am povestit de celebra (deja) mea zugraveala si v-am promis fotografii cu noua bucatarie. Ma conformez, desi nu este gata decat vreo 95%. Restul de 5% este reprezentat de mici accesorii si decoratii care o vor face sa “dea bine” la filmari. Am reusit ca in 16 mp sa asigur loc unei bucatarii complete, luminilor si spatiului necesar pentru 2 camere de filmat.
Noul meu mini-studio culinar
Noul meu mini-studio culinar
Insula, adica zona mea de lucru, este, in sfarsit, inalta. Nu mai trebuie sa stau aplecat si, dupa 2-3 cepe si alte cateva legume tocate, sa simt ca scartai cand ma indrept de sale. Sa nu ma acuzati ca m-am bosorogit, ca n-aveti dreptate. Chestia asta se intampla si celor foarte tineri…
Este extraordinar de important sa poti executa miscarile necesare in mod lin, de la sine, fara chinuri si sfortari. Scapi de oboseala si te poti concentra mai bine la gatit.

Citeste si articolul →   Somon cu sos teriyaki

Noul meu mini-studio culinar
Nu doar insula, ci si plita incastrata este minunata. Are 4 ochiuri, dintre care unul cu arzator dublu, care face o flacara de 30-40 cm inaltime, asa ca ma pot aventura sa gatesc un stir-fry decent. Cuptorul tine pasul cu ea. Are control separat pe arzatorul din tavan si pe cele de la baza. Are, bineinteles, si obisnuita frigare rotativa. Atat plita cat si cuptorul au alimentare cu gaz, caci cele cu alimentare electrica mi-au mancat nervii. Nu fac doi bani pe langa cele cu gaz.
Noul meu mini-studio culinar
Ce ma incanta foarte mult sunt cele 4 rafturi pe care le am la dispozitie. Nu 4 polite, ci 4 ansambluri de cate 5-6 polite fiecare. Imi pot aseza lejer, dupa cum se vede, nu doar ustansilele, ci si ingredientele. Condimentele si mixurile de condimente (fara paste si sosuri) ocupa singure 3 astfel de polite. Nu le-am pozat, caci inca nu sunt aranjate cum imi doresc eu.
Noul meu mini-studio culinar
Ce mai tin pe aceste rafturi? Bineinteles, o gramada de vase si ustensile, de la micul cutit-econom, pana la tava pentru carne, dotata cu un stativ in V, ca sa pot roti in voie curcanii, puii, pulpele de miel si alte animale intregi ori bucati mari. Sunt depozitate frumos, una langa alta (nu una peste alta) pe un raft dedicat. Pana si cele 60-70 de farfurii diferite (recuzita pentru poze), cele 30-40 de covorase de bambus si colectia mea de betisoare si-au gasit loc in dulapuri, aranjate astfel ca sa poate fi vazute si accesate usor.
Noul meu mini-studio culinar
Ce mai am? Un lucru foarte important: posibilitatea de a spala ingredientele, o hota puternica si un mic frigider.
In tavan sunt 20 de spoturi a 50 w si 4 becuri de cate 150 w (acestea sunt dispuse deasupra colturilor insulei), toate cu lumina alba. In plus, mai exista 2 trepiede reglabile ca inaltime, pe care sunt fixate cate 2 alte lumini de cate 400 w. Pentru fotografie am chiar prea multa lumina; de filmat inca nu am filmat, dar sper sa fie de ajuns.

Stiu ca ma dau mare, dar mi-am dorit-o foarte mult si este facuta cu multe sacrificii, mai ales financiare. Sunt foarte mandru de ea si sper sa o folosesc in asa fel incat sa va fie de folos, chiar daca indirect, si dvs. Tineti-mi pumnii.


  1. Radu Popovici spune:

    @Emil40: Domeniul, dupa cum vezi, este personalizat nu este un „blogspot” sau un „wordpress”. Ma lasa si acest blog sa pun poze la rezolutie mare, dar am planurile mele cu acele poze. Nu pot oferi chiar totul gratis; am investit zeci de mii de ore de munca si o gramada de bani ca sa va ofer ceea ce cititi zilnic pe blog. Trebuie sa-i scot candva si cumva.

  2. Emil40 spune:

    Felicitari din toata inima Radule acum trebuie sa vedem filme,actiune,pasiune,”orgasme culinare”,stii ca eu sunt cu critica cea constructiva,un mic repros trebuie sa fac,baga un site ca lumea cu un domeniu personalizat al tau si care te lasa sa pui poze la rezolutie mai mare,sa ne delectam si noi cu poze adevarate,sa ne „scufundam” alaturi de tine in bucataria exceptionala care ai creat-o,chiar imi place si te felicit inca odata,de fapt acum este ca un studio deja 🙂

  3. Corina spune:

    Felicitari, se pare ca ai fost pana la urma copil cuminte, de ziua copilului a adus asa o splendoare.
    Splendid, ai facut o treaba grozava, cred ca esti tare fericit.

  4. Cami spune:

    Radu, te felicit! Sa o stapinesti cu bine. Este o investitie minunata, mai ales ca la tine nu sta bucataria numai de bibelou. Spor si reusinta in toate! O zi buna! Cami

  5. mihaela spune:

    Te rog mult, Radu! Mai ales ca nu dorecs o plita electrica sau una vitroceramica tocmai din considerentul ca stir-fry-ul nu cred ca s-ar mai putea reusi. Daca imi spui si modelul de cuptor ar fi super! Eu chiar nu ma pricep la detaliile acestea si mi-ar fi tare utila experienta ta cu accest gen de aparatura pentru ca tu gatesti mult, iar eu …ma pregatesc. Deocamdata fac doar incercari. Iti multumesc mult!

    • Radu Popovici spune:

      @mihaela: Plita este Beko HIG 64221, iat cuptorul este Beko OIG 12100. Cred ca le-am luat de la Domo si amandoua au costat cam 1500 lei.

  6. Mirela Stanescu spune:

    Mult prea-fericitule ! Mi-au iesit ochii din cap ca la melc la pozele din bucatarie ! Meriti cu prisosinta ! Oricum ar fi, o casa cu o curte cat de mica este o binecuvantare in comparatie cu un apartament chircit de bloc. Sa-ti ajute Dumnezeu sa te bucuri cu familia de ce ai. Eu am inceput operatiunea curatenie generala (cu revopsit, dat jos tapetul vechi, etc., etc, ) in apartamentul de bloc in care stau. Sunt la faza de impachetat, aruncat ce este stricat si nefolositor si cumparat materiale…Am urmarit (uneori cu intarziere ) toate articolele, dar, cand am vazut bucataria, nu m-am putut abtine sa nu imi exprim admiratia. Sa fiti sanatosi si sa va bucurati de ea cat mai mult timp !

  7. mihaela spune:

    Bravo Radu! Te felicit pentru lumina pe care ai asigurat-o in bucatarie, iti invidiez multimea de ingrediente, dar si calmul si organizarea cu care le-ai asezat pe toate. Pentru ca si eu sunt in proiectarea bucatariei, ai putea sa imi spui tipul de plita pe care il foloseti? Din pacate eu voi avea o bucatarie foarte mica – 7mp, de bloc, mare lucru nu pot sa fac in ea la nivelul depozitarii, dar sper sa compensez prin calitatea mancarii;-) Sa ai mare spor la gatit!

    • Radu Popovici spune:

      @mihaela: daca vrei o plita incastrabila, ma uit ce marca este a mea si revin. Punctul forte, care imi place cel mai mult, este insa cuptorul pe gaze, care are arzatoare si sus si jos ce pot fi folosite separat sau concomitent.

  8. ioana spune:

    Bravo! Bucataria mea are mai putin de 5mp, fiecare lucru are locul lui bine stabilit, alfel toate mi-ar cadea in cap, iar din aceasta cauza nu este comod de gatit. admir felul in care ai organizat-o, simplu si usor de folosit. felicitari 🙂

  9. Ada spune:

    Imi plac mult bucatariile in care sunt la vedere ingrediente, borcane, ceramica etc pt. ca nu le suport pe cele amenajate in stilul minimalist in care toate-s ascunse si parca nu locuieste nimeni acolo, interioare lipsite de personalitate, la mare moda in ziua de azi, de aceea consider ca e frumoasa noua ta bucatarie, incerc sa ma pun in locul tau sa simt si eu un pic de bucurie 🙂 imi doresc si eu spatiu mai mult si plita incastrata pe mijloc si nu renunt la speranta 🙂 ca face bine la psihic, oricum, eu stau prost la capitolul invidie, asa ca ma bucur de-adevaratelea pt tine, sigur esti in al noualea cer 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @strumfa: Iti tin pumnii! Toti pasionatii d ebucatarie ar merita asa ceva, desi se poate gati minunat in spatii mult mai mici, dupa cum se pot da rateuri imense in spatii ca al meu, sau chiar mai mari. O bucatarie mare este minunata, dar mai importante sunt pasiunea si talentul. Cu ele poti face minuni oriunde, chiar si pe un resou asezat pe un taburet. 🙂

  10. Denisa spune:

    Felicitari, Radu, cred ca va fi si mai mare placerea sa gatesti de acum inainte! Si, da, si eu te invidiez, nu ca bucataria mea nu ar fi mare dar nu are atatea locuri de depozitat. Mi-ai dat idei, ma apuc si eu de reorganizarea ei!

  11. Cristi spune:

    Radu, respectul meu sincer, felicitarile mele sincere, si invidia mea prietenoasa, la modul pozitiv.
    Eu am fluturi in stomac acum doar cand vad pozele, imi dau seama ce-nseamna ptr. tine, care chiar ai un astfel de spatiu.
    Respect!

  12. cristi-j spune:

    felicitari ! arata excelent ! chiar aveam de gand sa te rog sa ne arati la ce-ai muncit atit . si sa inteleg ca mai exista sus inca o bucatarie la fel de mare , plina si bine utilata ? uau ! hahaha . cum o sa te imparti intre ele ?
    deci fara amenajare (zugraveala + restul) si fara ingrediente (sticle , borcane , cutii , pungi) a fost 10 000 ? pai plita , cuptorul si hota cam 4 mii , mobilierul si luminile inca vreo 4 iar tot echipamentul si accesoriile (tigai , tavi , farfurii + restul) vreo 2 mii . sper sa-si scoata banii cit mai repede … hehehe .
    din punct de vedere practic , ai spus ca e pe gaz , cum ai facut cu teava de gaz , pe unde vine , sau e cu butelie ? de obicei la insule gasesti totul electric .
    si ai uitat sa deschizi usile la dulapuri pentru citeva poze .
    ce sa mai zic , spor la gatit , cred ca bucatareala + pozatul + filmatul vor fi o si mai mare placere de-acum inainte .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Da, este cu butelie. in bucataria cea veche, nu mai am atatea ustensile si nici ingrediente, dar bineinteles ca se poate gati si acolo. va fi fain cand am musafiri, voi gati pe doua fronturi.

  13. Ionut Staicu spune:

    WOW! Congrats! Arată super tare!
    Și când mă gândesc că eu mă chinui într-o bucătărie de aproape 4mp 🙁

    Cam cât a costat toată distracția? 😀

    • Radu Popovici spune:

      @Ionut Staicu: Cum ziceam si in text, mari sacrificii financiare. 🙁 Fara zugraveala, gresie si faianta cred ca tot ce este in ea (fara ingrediente) a costat cam 10.000 de lei, dar mi-e greu sa fac o estimare corecta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.