Am o jucărie nouă: răzătoarea ceramică Kyocera

Dacă ar fi să numesc ustensilele de care un bucătar are neapărată nevoie să fie de foarte bună calitate, aş vorbi doar despre cuţitul de bucătar (vezi aici), de fundul de tocat (vezi aici) şi de o tigaie solidă, cu fundul gros şi cu inerţie termică mare.
Fără orice altceva te poţi descurca în bucătărie, dar fără un cuţit, un fund de tocat şi o tigaie bună este foarte greu. Este clar însă că orice alte ustensile de calitate îţi uşurează mult munca.

De când trăiesc din gătit şi de când orice cumpărătură utilă poate fi privită ca o investiţie, am început să mă uit după lucruri de calitate cât mai bună. Sunt mai scumpe, dar rezistă mai mult timp şi îşi fac treaba extrem de bine. Una peste alta, deşi preţurile sunt mai mari, pot afirma că, de fapt, îmi revin mai ieftin.
Am avut şi norocul să găsesc o sursă de ustensile culinare de o calitate exceptionala, al cărui catalog îl puteţi parcurge pe site-ul www.ft-shop.ro. Materialele oferite sunt foarte bune, ca urmare sunt şi scumpe, dar multe dintre ele nu sunt de neatins. Dat fiind că eu cumpăr ustensile din zona de preţ modică, m-am gândit să vă prezint ceea ce achiziţionez, lucruri pe care le-am încercat şi despre care vorbesc în cunoştinţă de cauză, nu de alta, dar poate că veţi găsi şi dvs. că sunt interesante şi folositoare.
Folosesc foarte mult ghimbir si usturoi când gătesc. Ceea ce au aceste ingrediente în comun este faptul că, adesea, trebuie să fie rase.
Storcătoarele de usturoi mi se par incomode şi greu de curăţat; răzătoarele obişnuite funcţionează destul de bine, dar am o problemă cu sucul ghimbirului: trebuie să-l captez mereu executând raderea deasupra unui castron sau a unei farfurioare adânci.
Razatoare ceramica Kyocera
Ei bine, am găsit o răzătoare foarte rezistentă şi comodă. Este fabricată din ceramică extrem de dură, manufacturată de o firmă celebră în domeniu: Kyocera. Aceeaşi firmă produce cuţite ceramice de foarte bună calitate, mandoline şi alte obiecte culinare unde duritatea şi rezistenţa sunt puncte cheie.
Razatoare ceramica Kyocera
Pe baza răzătoarei este aplicată o bandă de cauciuc aderent, astfel ca aceasta să stea fix pe suprafaţa de lucru şi să ofere stabilitate, indiferent câtă forţă utilizezi atunci când razi diferitele ingrediente.
Raderea se execută pe o arie mare, ceea ce îmi permite, în cazul bucăţilor de ghimbir şi a celor de Parmesan, să le ţin bine în pumn şi să le rad cu o mişcare circulară destul de largă. Totul merge foarte repede, răzătura este fina, iar sucul este colectat integral în canalul circular ce înconjoară răzătoarea. Ciocul cu care este prevăzut canalul îmi permite să torn sucul, fără să pierd nimic, în orice fel de recipient.
Sunt sigur ca funcţionează foarte bine şi la raderea biscuiţilor, ciocolatei şi merelor, deşi nu am încercat-o încă, dar zău că aici mă puteţi crede pe cuvânt.
În plus, se curăţă foarte uşor, cu apă călduţă şi puţin detergent. Se lasă apoi la uscat, căci nu este nevoie să fie ştearsă imediat; nu rugineşte şi nu se pătează.
Razatoare ceramica Kyocera
Este un obiect prietenos şi folositor, deşi oarecum piperat ca preţ; dacă îmi aduc bine aminte puţin peste 100 lei. Nu este totuşi de neatins, cum spuneam mai sus şi, din ce am observat până acum, îşi merită banii, mai ales că o folosesc des şi rad pe ea cantităţi destul de importante.


  1. inasdo spune:

    Buna seara,
    Da, arata foarte bine si cred ca este mult mai buna decat celelalte ustensile de tocat usturoiu. Puteti sa-mi spuneti de unde ati achizitionat-o?

  2. ella von heizer spune:

    🙂 Totusi, de unde am putea avea si noi o astfel de razatoare? Pe site-ul lor costa 26 de eur, iar transportul in Romania 17,90 eur. Am vazut si alte minunatii acolo, mai ales cutitele. Daca nu gasim aici, cred ca o comanda mai complexa ar merita costul transportului 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @Ella: Nu-mi dau seama prea bine, dar cred ca exista o confuzie. Eu am luat razatoarea din Romania, nu de la Kyocera din Japonia sau din alta parte. Am indicat site-ul in articol. M-a costat cam 100 lei, adica vreo 26 de euro, dar transportul m-a costat 2,6 lei, adica un drum dus-intors cu metroul, pana la show-room-ul firmei respective. Daca doriti sa cumparati ceva de la ei, va pot ajuta cu date de contact, desi cred ca sunt trecute si in site.

  3. Corina spune:

    Ai perfecta dreptate, si eu sunt adepta unui lucru de calitate, chiar daca e ceva mai scump, in timp isi scoate investitia si nu ramai in pana cand ti-e lumea mai draga, ca cea de 25 de lei nu mai taie, sau rupe, sau pur si simplu se dezmembreaza.
    Plus ca cele metalice nu rad asa fin, asta face un fel de piure.

    Am pomenit de cele ieftine de sticla doar asa, ca amuzament, gandindu-ma ca era asa ceva pe vremuri pe piata si ca stia si romanul ce-i sofranul!

    • Radu Popovici spune:

      @Corina: Nu stiu daca acum 20-25 de ani existau razatoare ceramice… In fine, bine ca exista acum si, chiar daca sunt destul de piperate la pret, macar le putem cumpara. 🙂

  4. Corina spune:

    Radu, ca si Alison si Alice, si eu am zambit cand ti-am vazut razatoarea si m-am gandit la cea de bebe, au avut si ai mei portia lor de pireu de mere pe razatoarea de sticla.
    Cred ca e exact acelasi lucru, dar alea nu se mai gasesc nicicum.
    Mie aia mi se parea un lucru foarte util, o foloseam si la morcovi, si la pere, si la biscuiti, la ghimbir nu ca nu stiam ce-i ala atunci.
    Nu era mai fragila ca asta ceramica, fiind dintr-o sticla din aceea groasa de tot, turnata.
    Pretul la asta mi se pare putin mare, dar gating mult cu ghimbir cred ca e foarte comoda.
    Sa o stapanesti cu spor.

    • Radu Popovici spune:

      @Corina: Asa este, pretul este destul de piperat, dar am mai atins acest subiect in comentarii. Conteaza si materialul, si marca, si transportul etc. O folosesc insa cu placere si este foarte eficienta.

  5. Sylvia spune:

    Chiar mi-ai starnit interesul cu razatoarea asta 🙂 o sa caut sa imi cumpar si eu una. La capitolul razatoare eu am dat mare rateu cu una destul de profesionala, multifunctionala cu multe lame si stiluri de ras cu care visam sa gatesc o multime. Cusurul ei esta ca nu prea pot sa utilizez protectia in care trebuie prinse alimentele :))) nu stau multe dintre ele de ex morcovii. Am folosit-o cu curaj si fara pana mi-am taiat un deget f tare, de atunci o privesc cu frica si ma intreb daca chiar nu pot sa o inlocuiesc cu altceva :). A ta pare mai inocenta desi imi imaginez ca poate pune probleme .

    • Radu Popovici spune:

      @Sylvia: Este sigura, zic eu, daca esti atenta. Este un pic mai dificila la ingrediente foarte nici, cum sunt cateii de usturoi, caci vii, fara sa vrei, foarte aproape de dinti. Eu nu am avut probleme cu ea. Chiar imi place mult, cel putin pana acum.

    • Radu Popovici spune:

      @simina: Banii trec, razatoarea ramane. 🙂 O razatoare metalica simpla (si proasta) costa cam 25-35 lei si este fragila si instabila. Eu zic ca razatoarea mea face de 3 ori mai mult decat una de tabla… si este de 100 de ori mai buna. Pentru mine, cum spuneam, este o investitie, nu o extravaganta.

  6. Mierea Naturala spune:

    Cand dai usturoiul pe razatoare incearca sa-l tii cu coada de la o lingura de lemn .

    pana la urma prin presare il fixezi in dintisorii de razatoare iar coada te ajuta sa faci cursa de „du-te – vino” …

    • Radu Popovici spune:

      @Mierea Naturala: Am eu o metoda artizanala care imi este mai la indemana. Toc marunt usturoiul si il frec cu sare, folosind lama cutitului, pe fundul de tocat. Imi iese o pasta foarte fina. 🙂

  7. Alice spune:

    eu am asa ceva, adica semanator, din sticla. am folosit-o pt bebe sa ii rada marul…acum…ghimbirul, dar nu pt bebe. asta prezentata de tine arata foarte profi

    • Radu Popovici spune:

      @Alice: Da, arata bine si sunt convins ca este mult mai buna decat una de sticla. Costa si de vreo 10-15 ori mai mult, insa. Oricum mi-ar fi nu stiu cum sa lucrez cu o razatoare de sticla; daca se sparge cand o apas mai tare? Apoi, stiu ca razatoarea asta ma tine o viata. Constructiv este perfecta… astea de sticla nu stiu cum sunt: daca stau fix pe masa, daca au sant colector, daca au cioc pentru scurgere, ce dimensiune au etc.

  8. Ionut Staicu spune:

    Storcătoarele de usturoi mi se par incomode şi greu de curăţat;

    Cred că dincolo de incomode și greu de curățat ar trebui adăugat și fragile pentru un instrument ce funcționează pe bază de pârghie.

    Cred că am rupt vreo 10 prese de-astea de la începutul anului. Și chiar nu m-am zgârcit la bani când le-am cumpărat…

    Aș încerca o jucărie d’asta, dar eu am nevoie mai mult pentru usturoi, mai puțin pentru restul. Și nu sunt chiar cel mai atent om din Univers. Și îmi plac degetele mele întregi. 😀

    • Radu Popovici spune:

      @Ionut: Eu am un storcator care a rezistat foarte bine… cred ca l-am folosit, sporadic, vreo 3-4 ani. Daca vrei ceva pentru usturoi, nu cred ca aceasta razatoare este cea mai potrivita. Ghimbir, Parmesan, biscuiti, mere, ciocolata… astea merg de minune.

  9. Mirela Stanescu spune:

    Multumesc ca ai generozitatea sa ne pui la curent cu obiectele, ustensilele pe care le folosesti in bucatarie, cu plusurile si minusurile lor. Materialele, formele, utilizarile acestor „gadget-uri” de bucatarie s-au diversificat foarte mult in ultimii ani, plus ca au inceput sa apara si pe piata noastra.
    Intr-o viitoare emisiune televizata poate vei spune, intr-o scurta fraza, si cum trebuie folosite ustensilele din bucatarie…Este doar o sugestie

  10. alison spune:

    seamana cu razatorile din sticla pe care mamele pregatesc
    fructe pentru bebelusi,la diversificarea alimentatiei .chiar nu stiam de existenta lor in varianta ceramica.

    • Radu Popovici spune:

      @alison: Sunt extrem de rezistente. Daca nu esti atenta la degete, ai putea avea o surpriza neplacuta. Se comporta exceptional la ghimbir, biscuiti, mere, ciocolata si Parmesan, bine la citrice, mai putin bine la usturoi, caci cateii sunt mici si degetele vin primejdios de aproape de dintii razatoarei. Cu altceva inca nu am incercat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.