Razatoarea de calitate – o ustensila ce te poate scoate din multe dificultati
Cu cateva zile în urma v-am prezentat o razatoare ceramica Kyocera, frumos construita, excelenta în multe situatii.
V-am mai spus ca am cumparat-o de pe site-ul FT-Shop, unde cei interesati pot gasi ustensile de bucatarie de foarte buna calitate.
Tot din acelasi loc am cumparat un alt tip de razatoare, o Microplane, fabricata în SUA si asamblata în Mexic. Cine spunea ca americanii nu mai produc nimic? Iata, produc razatoare de buna calitate. Sau, mai corect, de foarte buna calitate, caci este construita într-un mod cu totul special.
Razuitoarea Microplane a fost inventata în 1990 de fratii Richard si Jeff Grace, la fabrica lor, „Grace Manufacturing Inc.”, din Russellville, Arkansas, SUA.
Lamele razatorilor Microplane sunt obtinute printr-un proces total diferit de cele ale razatoarelor standard, procedeu numit foto-gravare, prin care orificiile sunt dizolvate folosind procedee chimice, rezultand astfel lame care feliaza extrem de fin, fara sa rupa sau sa sfasie, taioase si rezistente.
Am în bucatarie, în afara de razatoarea ceramica, trei razatoare standard.
Una dintre ele este germana, de buna calitate, pe care am dat destul de multi bani acum vreo 2 ani.
Totusi, niciuna dintre ele nu se compara cu Microplane.
Aceasta rade extrem de fin si diferenta se vede mai ales la citrice. Coaja este rasa perfect, fara ca razatoarea sa rada membrana alba, amaruie, de sub coaja.
Razatura iese perfect, foarte fina si, credeti-ma, este o diferenta sesizabila. Am folosit razatoarea si la ghimbir, Parmesan, ciocolata si s-a comportat perfect.
Am cautat pe Internet date despre fiabilitatea ei, dar nu am gasit nimic. Probabil înca nu s-a stricat nimanui vreo razatoare Microplane.
Oricum, impresia pe care o lasa este de soliditate si anduranta. Orificiile razuitoare par extrem de rezistente, iar muchiile raman foarte ascutite.
Microplane mai are un detaliu constructiv interesant si folositor: spatele ei este curbat, ca sa formeze un fel de sant în care se colecteaza cea mai mare parte a razaturii. Aceasta se aduna apoi usor, împingand-o cu degetul în vasul colector.
Razatoarea vine si cu o teaca de protectie, din plastic. Desi este extrem de ascutita, este foarte sigura si se spala foarte usor.
Pretul ei este destul de ridicat, daca mai tin bine minte undeva pe la 100 lei. Una obisnuita, din supermarket, costa circa 20 lei, dar diferenta de calitate este foarte mare, pe masura pretului.
O razatoare Microplane rezista însa cel putin de 10 ori mai mult decat una de 20 lei; este deci o investitie profitabila pe termen mediu si lung. Ştiti cum se spune: suntem prea sarai ca sa cumparam lucruri proaste.
Oricum, eu am una acasa, lucrez excelent cu ea (si cu cea ceramica, celelalte razatoare metalice zac acum uitate, într-un sertar) si v-o prezint, ca sa stiti despre ce este vorba atunci cand dati de ea pe Internet sau prin vreun magazin.
……dupa ce m-am delectat cu site-ul celor de la fusiontehnique si am admirat produsele lor ( unele sint chiar cochete….cu acele culori pastelate ….) am o intrebare : razatoare Microplane Premium sau Citrice ????…..am vazut ca pot fi folosite cam pentru aceleasi produse….ce parere ai ?
@gratiela: Eu am luat Premium pentru ca mi se pare ca este mai comod de folosit pe un fruct rotund. Mi-a placut si forma, si santul de pe spate… Ambele sunt bune, depinde cum te acomodezi cu fiecare dintre ele.
Oho, si inca ce tamplari….:) Unde sa incapa mobila standard printre atatea grinzi 🙂
Ha,ha, pai exista avand in vedere ca obiectul a fost creeat pt. tamplari http://www.schreinerhandel.de/…/Microplane…/Hobelraspel-Micr. 🙂
@katze: Si ce, fetele sunt neaparat tamplari? 😀
cunosc si eu jucaria si e perfecta ptr citrice,dupa cum ai spus si tu. Chiar ma intrebam deunazi de ce nu se gaseste la noi. Spoke too soon:)))
@mitinita: Se gaseste doar pe anumite site-uri si in anumite magazine, putine la numar. 🙂
sa nu mai spunem ca razatorile Microplane se mai pot folosi cu succes, pe langa bucatarie, si la lemnarie (lucrari de rectificare, raschetare etc).
@razvan: Da, ar putea figura si pe blogurile de bricolaj. 🙂 Am o intrebare: rascheteaza cumva si calcaiele? 😀
Multumim pentru prezentare,Radu!Pare o jucarie foarte isteata fata de cele clasice care stim cu totii ce posibilitati au.De cate ori nu ma enervez folosind ce am in bucatarie desi e foarte buna.La citrice e o problema intr-adevar cu razatorile obisnuite…
@Teo: Este foarte buna la citrice. Am vazut acelasi tip de razatoare folosit in restaurante bune si de bucatari excelenti, ca Godon ramsay. Nu ca posesia acestei razatori ne ar face la fel de importanti, dar, in mod sigur, ne face mai eficienti. 🙂
Si nu numai portocala si alte citrice, eu rad parmesan, ghimbir, usturoi, ciocolata, cu alte cuvinte am o “jucarie” 🙂
@Katze: Deci si fetele au jucarii, nu doar baietii… 🙂
Hallo,
Este o placere de a vedea rezultatul final al acestei razatori 🙂
Istoria ei este amuzanta, utilizarea ei in bucatarie a fost introdusa de o gospodina din Ottawa / Canada in 1994. Razatoarea obisnuita nu a facut fata cojii de portocala de care avea nevoie pt prajitura asa ca, a “imprumutat” razatoarea pt lemn Microplane( cea inventata in 1990) din trusa de scule a sotului. Rezultatul….a facut o mare bucurie tuturor “activistilor” in bucatarie, profi, amatori , gospodine 🙂
O zi frumoasa
Katze
@Katze: Razatura de coaja de portocala obtinuta cu razatoarele obisnuite este una foarte umeda, care se aduna in cocoloase. Microplane da o razatura mai “uscata” si mai pufoasa, mult mai usor de folosit.
……profesionala , intr-adevar !…..care este diferenta dintre cele doua (ceramica si cea de aici ) ?……care ti se pare mai buna ???…….ma tenteaza cea pe care o prezinti azi …..datorita finetii razaturii de lamiie…..pe care nu ma satur sa o adulmec !!…
@gratiela: Pentru citrice, indiscutabil aceasta este mai buna. In rest, as zice ca sunt la fel de bune. Totusi, razaturile sunt diferite, asa ca mai corect ar fi sa spun ca depinde si de scopul razaturii.