5 Arome – amestec chinezesc de condimente
Desi originea exacta a amestecului „5 arome” se pierde în începuturile istoriei, exista numeroase însemnari despre încercarile chinezilor de a prepara „asezonatorul minune”, care sa includa toate cele 5 gusturi principale ale bucatariei chinezesti: acru, amar, dulce, iute si sarat.
Toate acestea se regasesc în „5 arome”, amestecul de mirodenii cel mai popular al bucatariei cantoneze, socotita a fi cea mai sofisticata dintre bucatariile regionale ale Chinei.
Este posibil ca, accidental, un bucatar sa fi dat peste aceasta combinatie particulara de condimente, sau poate amestecul este rodul mai multor ani de cercetari constiente. Indiferent cum a fost obtinut, „5 arome” este cu adevarat unic.
Desi astazi multe site-uri sau carti propun mai multe variante ale acestui amestec, eu nu vad rostul acestora, decat doar prin prisma gustului personal al celui care il prepara. Unele dintre aceste noi variante ar trebui, de fapt, sa fie numite „7 arome”, caci contin 7 ingrediente.
Reteta standard, cea preferata de mine, caci mi se pare foarte bine echilibrata, foloseste seminte de fenicul, cuisoare, cassia (o ruda a scortisoarei, populara în special în China si în sud-estul Asiei), anason stelat si piper de Sichuan. Exista însa destule alte variante care utilizeaza cassia, ghimbir, nucsoara si chiar lemn-dulce (în loc de anason stelat), sau piper negru în loc de piper de Sichuan.
Formula are la baza o combinatie între filozofia chineza a formarii lumii din cele 5 principii fundamentale (apa, pamant, lemn, foc si metal – asimilate aici celor 5 gusturi) si principiul chinez al echilibrului dintre yin si yang. Yang sunt alimentele zise “fierbinti”, asociate cu masculinitatea (în acest caz piper, scortiloara si cuisoare), în timp ce yin sunt alimente “reci” (fenicul si anason stelat), asociate cu feminitatea.
Nici una dintre aceste categorii nu are nimic de-a face cu temperatura la care alimentele sunt gatite sau servite. În principiu, ingredientele din cele doua categorii trebuie sa fie echilibrate. Un echilibrul stricat este vazut drept cauza îmbolnavirilor, iar prima reactie a bolnavului trebuie sa fie reechilibrarea dietei. Aceste credinte exista si astazi, poate deoarece chinezii prefera sa manance decat sa ia medicamente.
Amestecul acesta este folosit în special în bucatariile din restaurante si mai putin de catre gospodine. Este utilizat la asezonarea marinadelor pentru carne, sau la prepararea sosurilor, supelor, tocanelor etc.
Amestecul a fost raspandit de diaspora chinezeasca, el devenind un ingredient extrem de apreciat si în bucatariile din Vietnam, Singapore, Filipine, Hawaii.
„5 arome” se prepara prajind ingredientele la foc mic, într-o tigaie uscata, fara ulei sau altfel de grasime, dupa care se piseaza si se amesteca.
Din ce face amestecul chinezesc 5 Arome – Ingrediente:
- 2 lingurite de boabe de piper de Sichuan
- 4-6 stelute de anason
- 1/2 lingurita de cuisoare
- 1 lingura de seminte de fenicul
- 1 lingura de bucatele de cassia
Amestec chinezesc 5 Arome – Mod de preparare
Se prajeste piperul de Sichuan 1-2 minute, într-o tigaita. Se adauga cassia, anason stelat, cuisoare si seminte de fenicul si se amesteca înca 30-40 de secunde.
Se piseaza mixtura într-o piua, sau se proceseaza cu o rasnita de cafea. Se strecoara apoi, pentru a îndeparta particulele ramase mari.
Se pastreaza amestecul la adapost de lumina si umezeala si se foloseste cu atentie, caci are gust puternic.
Sfaturi:
Piper de Sichuan, anason stelat si cassia se gasesc in magazinele alimentare chinezesti (Dragonul Rosu 1 si 2) si in cele specializate pe mirodenii asiatice (Ki-Life, Piata Amzei Bucuresti).
La nevoie, cassia se poate inlocui cu scortisoara, caci cele doua condimente sunt foarte apropiate ca gust si aroma.
Piperul de Sichuan nu se poate substitui cu piper negru. Piperul de Sichuan are un gust mai putin picant, cu nuante sarate si salcii, iar iuteala sa este întarziata si are efectul de a amorti putin limba.
La nevoie, anasonul stelat poate fi substituit cu anason simplu, dar trebuie tinut cont de faptul ca acesta din urma are gust si aroma mai slabe, deci cantitatea trebuie sa fie marita cu circa 25-30%. Oricum, in ultimii ani anasonul stelat nu mai este o mirodenie invizibila pe piata noastra; cu putin noroc dati de el in toate magazinele cu mirodenii si chiar in hipermarketuri.
Pot sa fac ceai din “5 arome”?
@constantin: Mirodeniile intregi se pot infuza in apa fierbinte, bineinteles. Nu prea imi dau insa seama ce ar iesi.
In cele „5 arome” exista cu siguranta si monoglutamat. Serios, nu glumesc. In bucataria chineza, cantoneza este nelipsit…
@adisan: Exista si MSG, dar cu siguranta nu in cele 5 arome despre care vorbesc in articol. Nu trebuie sa mananci mancare chinezeasca ca sa ai parte de MSG, este de ajuns sa cumperi mezeluri de pe piata.
Sunt consumator de mancare chinezeasca in toate formele oferite de iubita noastra capitala( restaurant, home delivery si home made, atunci cand sunt invitat). Am abilitati gastronomice asa ca, atunci cand am avut posibilitatea sa cumpar un wok, am facut-o. Datorita blogului lui Radu am realizat ca acesta( wok-ul) nu este o simpla tigaie mai mare.
Este ceva mai mult.
Multumesc Radu !!!
@Lerr-y-k.17: Cu placere. Dar ati fi aflat asta si singur pe masura ce l-ati fi folosit. 🙂
Se gasesc 5 condimente gata preparate de vanzare in Bucuresti?
@floc: Se gasesc la Bacania Veche, Magazinul de mirodenii, Ki-Life, la magazinele alimentare din Dragonul Rosu etc.
multumesc fffffff mult o duminica placuta
te rog frumos sa ma lamuresti cu codimentele tumeric si curcuma is diferite sau is aceeasi vreau sa mi cumper si eu si nu ma pricepis cam bita la condimente nu le cunosc pe toate multumesc frumos
@Ely: Turmeric inseamna curcuma in engleza, deci sunt acelasi lucru. 🙂
@Marius Delaepicentru: Radu are dreptate, am verificat si eu pe internet. Feniculul este diferit de anason, semintele arata altfel, cele de fenicul sunt mai mari si de culoare verde. Chiar si aroma este diferita: feniculul este usor mentolat, anasonul este camforat.
Cu acelasi respect, fenicul si anason sunt 2 plante diferite. Foeniculum vulgare si Pimpinella anisum. Sunt inrudite, este adevarat, dar sunt diferite. Anasonul stelat nu are nici o inrudire cu anasonul, afara de o similitudine a aromei. Inlocuirea cu ulei de anason nu este valabila in cazul amestecului 5 arome.
Cu tot respectul, dar fenicul si anason sunt una si aceeasi planta. Nu însa si feniculul (anasonul) stelat, desi aroma este identica. Chiar, nu-mi dau seama de ce inventatorul a preferat folosirea a doua componente cu acelasi miros. Poate, daca as reproduce reteta, în doua versiuni, m-as dumiri. Însa, pentru cine vrea, si nu are fenicul stelat la îndemîna, el poate fi înlocuit bine mersi cu anason, sau, la o adica, chiar cu ulei de anason, desi ultimul, chiar de miroase a anason, nu reproduce identic buchetul anasonului, dar provoaca pe deplin senzatia de dulce.