Deşi originea exactă a amestecului „5 arome” se pierde în începuturile istoriei, există numeroase însemnări despre încercările chinezilor de a prepara „asezonatorul minune”, care să includă toate cele 5 gusturi principale ale bucatariei chinezesti: acru, amar, dulce, iute şi sărat.


Toate acestea se regăsesc în „5 arome”, amestecul de mirodenii cel mai popular al bucătăriei cantoneze, socotită a fi cea mai sofisticată dintre bucătăriile regionale ale Chinei.
Este posibil ca, accidental, un bucătar să fi dat peste această combinaţie particulară de condimente, sau poate amestecul este rodul mai multor ani de cercetări conştiente. Indiferent cum a fost obţinut, „5 arome” este cu adevărat unic.

Desi astăzi multe site-uri sau carti propun mai multe variante ale acestui amestec, eu nu vad rostul acestora, decat doar prin prisma gustului personal al celui care il prepara. Unele dintre aceste noi variante ar trebui, de fapt, să fie numite „7 arome”, căci conţin 7 ingrediente.
Reţeta standard, cea preferata de mine, caci mi se pare foarte bine echilibrata, foloseşte seminţe de fenicul, cuişoare, cassia (o rudă a scorţişoarei, populară în special în China şi în sud-estul Asiei), anason stelat şi piper de Sichuan. Există însa destule alte variante care utilizează cassia, ghimbir, nucsoara şi chiar lemn-dulce (în loc de anason stelat), sau piper negru în loc de piper de Sichuan.

Formula are la bază o combinaţie între filozofia chineză a formării lumii din cele 5 principii fundamentale (apă, pământ, lemn, foc şi metal – asimilate aici celor 5 gusturi) şi principiul chinez al echilibrului dintre yin şi yang. Yang sunt alimentele zise “fierbinţi”, asociate cu masculinitatea (în acest caz piper, scorţiloara şi cuisoare), în timp ce yin sunt alimente “reci” (fenicul şi anason stelat), asociate cu feminitatea. Nici una dintre aceste categorii nu are nimic de-a face cu temperatura la care alimentele sunt gătite sau servite. În principiu, ingredientele din cele doua categorii trebuie să fie echilibrate. Un echilibrul stricat este văzut drept cauza îmbolnăvirilor, iar prima reacţie a bolnavului trebuie să fie reechilibrarea dietei. Aceste credinţe există şi astăzi, poate deoarece chinezii preferă să mănânce decât să ia medicamente.

Amestecul acesta este folosit în special în bucătăriile din restaurante şi mai puţin de către gospodine. Este utilizat la asezonarea marinadelor pentru carne, sau la prepararea sosurilor, supelor, tocanelor etc.

Amestecul a fost răspândit de diaspora chinezească, el devenind un ingredient extrem de apreciat şi în bucătăriile din Vietnam, Singapore, Filipine, Hawaii.
„5 arome” se prepara prăjind ingredientele la foc mic, într-o tigaie uscată, fără ulei sau altfel de grăsime, după care se pisează şi se amestecă.

Ingrediente:
2 linguriţe de boabe de piper de Sichuan
4-6 steluţe de anason
1/2 linguriţa de cuişoare
1 lingură de seminţe de fenicul
1 lingură de bucatele de cassia

Instructiuni:
Se prajeşte piperul de Sichuan 1-2 minute, într-o tigaita. Se adaugă cassia, anason stelat, cuişoare şi seminţe de fenicul şi se amestecă încă 30-40 de secunde.
Se pisează mixtura într-o piuă, sau se proceseaza cu o rasnita de cafea. Se strecoară apoi, pentru a îndepărta particulele ramase mari.
Se păstrează amestecul la adăpost de lumină şi umezeala şi se foloseşte cu atenţie, căci are gust puternic.

Sfaturi:
Piper de Sichuan, anason stelat si cassia se gasesc in magazinele alimentare chinezesti (Dragonul Rosu 1 si 2) si in cele specializate pe mirodenii asiatice (Ki-Life, Piata Amzei Bucuresti).
La nevoie, cassia se poate inlocui cu scortisoara, caci cele doua condimente sunt foarte apropiate ca gust si aroma.

Piperul de Sichuan nu se poate substitui cu piper negru. Piperul de Sichuan are un gust mai puţin picant, cu nuanţe sărate şi sălcii, iar iuţeala sa este întârziată şi are efectul de a amorţi puţin limba.

La nevoie, anasonul stelat poate fi substituit cu anason simplu, dar trebuie ţinut cont de faptul că acesta din urmă are gust şi aromă mai slabe, deci cantitatea trebuie să fie mărită cu circa 25-30%. Oricum, in ultimii ani anasonul stelat nu mai este o mirodenie invizibila pe piata noastra; cu putin noroc dati de el in toate magazinele cu mirodenii si chiar in hipermarketuri.