Amestecarea cu tigaia

Astăzi vă voi descrie pe scurt o tehnică nmită în engleză „pan tossing”; o traducere a acestui termen ar fi „amestecare cu tigaia”. Ştiu că nu sună prea bine, dar nu am altă idee; sunt, însă, dispus să accept una mai bună de la dvs.
Amestecarea cu tigaia este o metodă de gătit eficientă, care permite gătirea uniformă a şi amestecarea uşoară a ingredientelor tăiate în forme mici, prin scuturarea tigăii. Această mişcare de amestecare este folosită la metode de gătit ca sotare şi stir-fry.

Exersarea mişcării de amestecare cu tigaia
Pentru a executa corect mişcarea de amestecare, trebuie mai întâi aleasă o tigaie cu margini rotunjite şi oblice, destul de înalte. Curbura marginilor imprimă aruncării traiectoria necesară ca ingredientele să se amestece şi să cadă înapoi, în tigaie. O tigaie cu pereţi drepţi nu permite executarea mişcării de amestecare.
Pentru a exersa mişcarea, se pune în tigaie o jumătate de cană de boabe uscate de fasole. Se scutură uşor tigaia, ca boabele de fasole să se adune în capătul opus cozii tigăii. Se execută amestecarea cu o mişcare scurtă, înainte şi în sus, care permite ridicarea ingredientelor şi căderea lor înapoi, în tigaie.
Mişcarea se poate descompune în trei componente:
1. tigaia se împinge înainte şi un pic în jos,
2. apoi se ridică,
3. după care se trage înapoi.
Toate aceste trei componente se compun într-o singură mişcare continuă.
Se adaugă în tigaie un al doilea ingredient, o jumătate de cană de boabe de orez, lângă cele de fasole. Cele două componente se amestecă foarte bine utilizând această mişcare.
Mişcarea de amstecare nu ţine cont de cât de sus sunt ridicate ingredientele, ci de faptul că trebuie să se amestece şi să se distribuie uniform.
Folosirea mişcării de amestecare cu tigaia tunci când se găteşte
Tigaia nu se scutură prea curând, ci abia după ce este bine încinsă şi după ce ingredientele încep să se gătească şi să se coloreze.
Funcţie de greutatea tigăii, mişcarea se poate efectua cu o singură mână, sau cu amândouă.
Când se amestecă anumite ingrediente, mai ales carne, mai întâi se scutură puţin tigaia, ca ingredientele să se desprindă de fundul acesteia. Dacă ingredientele nu se mişcă liber, înseamnă că nu sunt gata pentru amestecare. Se lasă să se rumenească puţin, apoi se scutură din nou tigaia.
Deşi executarea reuşită a mişcării dă un sentiment plăcut, nu trebuie exagerat. Ea trebuie făcută periodic şi doar de cîteva ori de fiecare dată. Ridicarea tigăii de pe foc provoacă scăderea însemnată a temperaturii. Mai mult, ingredientele astfel amestecate se răcesc în contact cu aerul, ceea ce va prelungi timpul de gătit ducând, în cele din urmă, la supra-tratarea termică a ingredientelor.
După amestecare, tigaia se aşază pe flacără şi se scutură puţin, ca ingredientele să se aşeze uniform.


Un comentariu pe “Amestecarea cu tigaia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.