Amestecarea cu tigaia

Astazi va voi descrie pe scurt o tehnica nmita în engleza “pan tossing”; o traducere a acestui termen ar fi “amestecare cu tigaia”. Ştiu ca nu suna prea bine, dar nu am alta idee; sunt, însa, dispus sa accept una mai buna de la dvs.
Amestecarea cu tigaia este o metoda de gatit eficienta, care permite gatirea uniforma a si amestecarea usoara a ingredientelor taiate în forme mici, prin scuturarea tigaii. Aceasta miscare de amestecare este folosita la metode de gatit ca sotare si stir-fry.

Exersarea miscarii de amestecare cu tigaia
Pentru a executa corect miscarea de amestecare, trebuie mai întai aleasa o tigaie cu margini rotunjite si oblice, destul de înalte. Curbura marginilor imprima aruncarii traiectoria necesara ca ingredientele sa se amestece si sa cada înapoi, în tigaie. O tigaie cu pereti drepti nu permite executarea miscarii de amestecare.
Pentru a exersa miscarea, se pune în tigaie o jumatate de cana de boabe uscate de fasole. Se scutura usor tigaia, ca boabele de fasole sa se adune în capatul opus cozii tigaii. Se executa amestecarea cu o miscare scurta, înainte si în sus, care permite ridicarea ingredientelor si caderea lor înapoi, în tigaie.
Miscarea se poate descompune în trei componente:
1. tigaia se împinge înainte si un pic în jos,
2. apoi se ridica,
3. dupa care se trage înapoi.
Toate aceste trei componente se compun într-o singura miscare continua.
Se adauga în tigaie un al doilea ingredient, o jumatate de cana de boabe de orez, langa cele de fasole. Cele doua componente se amesteca foarte bine utilizand aceasta miscare.
Miscarea de amstecare nu tine cont de cat de sus sunt ridicate ingredientele, ci de faptul ca trebuie sa se amestece si sa se distribuie uniform.
Folosirea miscarii de amestecare cu tigaia tunci cand se gateste
Tigaia nu se scutura prea curand, ci abia dupa ce este bine încinsa si dupa ce ingredientele încep sa se gateasca si sa se coloreze.
Functie de greutatea tigaii, miscarea se poate efectua cu o singura mana, sau cu amandoua.
Cand se amesteca anumite ingrediente, mai ales carne, mai întai se scutura putin tigaia, ca ingredientele sa se desprinda de fundul acesteia. Daca ingredientele nu se misca liber, înseamna ca nu sunt gata pentru amestecare. Se lasa sa se rumeneasca putin, apoi se scutura din nou tigaia.
Desi executarea reusita a miscarii da un sentiment placut, nu trebuie exagerat. Ea trebuie facuta periodic si doar de cîteva ori de fiecare data. Ridicarea tigaii de pe foc provoaca scaderea însemnata a temperaturii. Mai mult, ingredientele astfel amestecate se racesc în contact cu aerul, ceea ce va prelungi timpul de gatit ducand, în cele din urma, la supra-tratarea termica a ingredientelor.
Dupa amestecare, tigaia se asaza pe flacara si se scutura putin, ca ingredientele sa se aseze uniform.

Un comentariu pe “Amestecarea cu tigaia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.