Ananas cu sirop si iaurt

Ananas cu sirop si iaurt
Acest desert este foarte rapid si simplu si foloseste ingrediente tipic sud-est asiatice: cocos, limeta (lamaie verde), ananas, zahar de palmier. Preparatul este usor si racoritor in acelasi timp, cu un gust dulce-acrisor, delicios. Contrastul dintre ananasul cald si dulce, si iaurtul rece si usor acrisor, este surprinzator si foarte placut.

Reteta foloseste, in mod oarecum surprinzator pentru Asia de Sud-Est, unt si iaurt; sud-est asiaticii folosesc mai curand lapte si smantana de cocos, sau branza de soia (tofu). Reteta de fata ar putea fi adoptata din bucataria indiana, care a exercitat o influenta importanta in Thailanda.

Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 7 minute

Ingrediente:
1 ananas mic, proaspat
3 linguri de unt
1 lingura de miez de nuca de cocos deshidratat
4 linguri de zahar de palmier (sau zahar de trestie, ori zahar brun)
4 linguri de suc de limeta
2 cm bucata de ghimbir
coaja rasa de limeta, pentru ornat (optional)
iaurt gros si rece, pentru servit

Instructiuni:
Se reteaza varful ananasului si se indeparteaza coaja cu un cutit ascutit. Se scot apoi “ochii” ramasi de la coaja. Se taie fructul in jumatate, pe inaltime, si se indeparteaza miezul lemnos. Se taie apoi miezul pe latime, felii de 1 cm grosime si 5-6 cm lungime.

Se topeste untul intr-un wok, sau tigaie mare. Cand este incins si incepe sa sfaraie, se adauga feliutele de ananas si se gatesc la foc mediu, circa 2-3 minute pe fiecare parte, sau pana ce incep sa se rumeneasca.

Intre timp se prajeste uscat miezul de nuca de cocos pana ce se rumeneste putin. Se pune apoi deoparte.
Se curata de coaja ghimbirul si se da pe razatoare; razatura se stoarce, sucul colectandu-se intr-un castronel.

Citeste si articolul →   Salata de cuscus cu legume

Se presara zaharul peste ananas, se adauga sucul de lamaie si cel de ghimbir si se gateste, amestecand constant pana ce se dizolva zaharul. Se impart feliile de ananas pe farfurii individuale, se presara cu miez de nuca de cocos si coaja rasa de limeta si se servesc alaturi de iaurt rece.

Sfaturi:
Folositi iaurt de oaie si bivolita, marca Cedra. Lasati-l peste noapte la scurs, intr-o sita, in frigider; veti obtine un iaurt gros si cremos.
Zahar de palmier se gaseste in magazinul Ki-Lite din Piata Amzei.

6 comentarii pe “Ananas cu sirop si iaurt

  1. mircea spune:

    Cred ca este un desert deosebit si il voi incerca negresit. Si asa imi place ananasul la nebunie! Radu crezi ca niste seminte de susan in loc de miez de nuca de cocos ar dauna retetei?

    • Radu Popovici spune:

      @mircea: Nu stiu daca dauneaza, in mod cert insa ii schimba total gustul si aroma. Dar poti incerca, cine stie, poate iti place. 🙂 Rau nu are cum sa fie…

  2. Corina spune:

    Foarte interesanta reteta, dar e ca un facut, exact retetele care stiu sigur ca vor fi devorate de ai mei le pui spre weekend, cand eu gatesc. E perfect asa.

    • Radu Popovici spune:

      @Corina: Dupa ce am privit spre stanga, spre sondajul de opinie apropo de zilele cand gateste lumea, mi-am dat seama ca multi gatesc in week-end, asa ca postez si eu retetele in a doua jumatate a saptamanii; ca sa va ajut. Cum s-ar zice, “la dispozitia dvs.!”

Dă-i un răspuns lui Radu Popovici Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.