Trebuie sa marturisesc ca m-am chinuit ceva sa gatesc titlul acestei retete. Imi trebuia o denumire astfel gandita incat sa o diferentieze de alte variante de retete de andive, sau salate cu mar si somon afumat din acest blog. Pana la urma, preparatul chiar este crocant, datorita marului si ardeilor grasi, si chiar este cremos, datorita amestecului de iaurt si maioneza. Mai mult, se serveste cu andive pe post de lingura! Ma rog, andiva tine nu doar loc de tacam, vine ea si cu un plus de textura si de gust.
Una peste alta, crocant-cremoasa mea se prepara foarte usor si rapid, nu arata rau si face impresie buna la musafiri. Gustul acrisor-picant, cu usoare nuante sarate si amarui, o face potrivita ca antreu, caci stimuleaza apetitul.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2-4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 0
Ingrediente:
2 andive spalate, curatate si desfacute in foi
1/2 mar acrisor si crocant, curatat de coaja si cotor, taiat cubulete mici
1/2 ardei gras rosu, curatat si taiat cubulete mici
1/2 ardei gras verde, curatat si taiat cubulete mici
75 g somon afumat, taiat bucatele
1/2 ceapa mica rosie, tocata foarte marunt
6 linguri de iaurt
4 linguri de maioneza
2 lingurite de mustar iute
cateva fire de marar proaspat, tocate
sare
piper
suc de lamaie
cateva masline intregi (verzi, negre, umplute etc.), pentru garnisit
fire de marar proaspat, pentru ornat
Instructiuni:
Se amesteca bine intr-un castron mare ardeii grasi cu mar, somon, ceapa, marar, mustar, maioneza si iaurt. Se gusta si se asezoneaza cu sare, piper si suc de lamaie.
Se transfera sosul intr-un castron. Se asaza langa castron foile de andiva crude. Se garniseste salata cu masline si se orneaza cu marar proaspat. Se serveste imediat.
Cred ca este delicioasa. As dori sa incerc si eu aceasta salata, insa nu ma dau deloc in vant dupa marar. Il pot inlocui cu alta verdeata? Multumesc!
O seara buna.
@Madalina: Incercati cu patrunjel sau menta.
Multumesc pentru promptitudine!
Suna bine reteta asta, o mica intrebare as avea:
Daca exclud maioneza ii stric gustul? Sotul meu e la regim ( a cam pus pe burta) asa ca am taiat de pe lista anumite produse.
Multumesc!
@Amalia: Inlocuieste-o cu iaurt colorat cu putina curcuma. 🙂
Am facut reteta, am avut noroc ca am gasit andive la Mega Image. A iesit foarte bine, asa cum ma asteptam. Abia astept sa-ti faci noua bucatarie, poate ne vei delecta cu noi experimente. 🙂
@simina: N-ai idee cum astept eu sa fie gata… 🙁
Imi place salata asta! Mi se pare eleganta si un pic fitoasa, cat sa merite sa o servesti musafirilor. 🙂 Cred ca este si buna la gust, ca toate combinatiile tale!
@simina: Multumesc pentru incredere! 🙂
Faina salata! Presupun insa ca ai atribuit-o bucatariei belgiene datorita andivelor, altminteri ingredientele se gasesc oricunde iar modul de lucru este foarte general. N-am putea sa spunem ca este o reteta romaneasca?
@memphis: Nici nu stiu ce sa zic. Andivele si somonul afumat sunt de import, dar asa sunt si piperul, scortisoara, nucsoara etc. si figureaza in destule retete romanesti. Poate mai trebuie asteptat, ca toate ingerdientele sa ne fie foarte familiare. Andivele sunt o mare necunoscuta pentru majoritaea romanilor.
In ce priveste atribuirea ei bucatariei belgiene, asa este, am facut-o din cauza andivelor, fiindca de la inceput am clasificat retetele etnic, si trebuia s-o atribui cuiva.