Andive cu salata de creveti

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.
Reteta este simpla, dar sofisticata; rapida, dar delicioasa; usoara, dar hranitoare. Partenerul sau perfect este vinul roze Enira 2010, un vin cu gust generos, cu aciditate placuta, cu nuante fructate de prune si caise verzi, racoritor si usor condimentat.
Andive cu salata de creveti

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Preparare: 15 minute
Gatit: 5 minute
Ingrediente:
2 andive, frunzele separate
1 lingura de capere
12 creveti decorticati
1 lingura de ulei de masline
1 cana cu frunze proaspete de valeriana, ruccola ori, spanac tanar
2 lingurite de mustar
2 lingurite de suc de lamaie
3 galbenusuri de ou
300 ml ulei rafinat
cateva masline negre, curatate de samburi si taiate in jumatate
sare
piper negru, proaspat macinat

Instructiuni:
Se incinge cuptorul la 180 C. Se asaza miezul de nuca pe o tava de copt si se prajeste la cuptor cateva minute. Se lasa sa se raceasca putin, apoi se toaca. Se pastreaza cateva miezuri pentru ornat.
Intre timp se sareaza si se pipereaza crevetii. Se incinge uleiul de masline intr-o tigaie si se prajesc crevetii 3 minute, pana ce se fac rozalii la culoare. Se scot si se asaza pe un grilaj metalic.
Se prepara o maioneza punand intr-un blender mustarul cu suc de lamaie. Se adauga galbenusurile si se proceseaza scurt. Se adauga apoi treptat uleiul de masline, cu motorul blenderului mergand, pana ce se obtine maioneza. Se sareaza si se adauga sucul de lamaie. Se proceseaza o ultima data, scurt.
Se combina frunzele de ruccola cu masline, nuci, capere, creveti si maioneza. Se asaza cate o lingura cu varf de salata pe frunzele de andiva si se presara cu piper proaspat macinat. Se servesc reci, ca gustare, sau antreu, ornate cu jumatati de nuca si masline.
Vin pentru servit: Rose by ENIRA 2010
WineRo pe FaceBook.
Iata lista magazinelor de unde se pot cumpara vinurile produse si distribuite de WineRo.

Un comentariu pe “Andive cu salata de creveti

  1. pansy spune:

    cum despre vin nu am prea mare experienta, desi vinurile care imi plac, se pare ca de regula sunt vinuri bune, nu stiu sa le potrivesc cu asa o migala, drept care am o mare pretuire pentru somelieri. dar salata mi se pare gustoasa.

  2. cristi-j spune:

    puteai sa scoti vinul din beci si era ok dar nu s-ar fi pastrat prea mult ok , mai ales in temperatura din bucatarie . si la fel cum e important sa nu se puna mult in pahar si sa se tina paharul de picior e important si vinul din sticla sa ramana la temperatura potrivita .
    corect , cel mai important e sa fie la temperatura potrivita , mijloacele conteaza mai putin .
    total de acord cu ultimul paragraf , orice ar spune un somelier , pana la urma e vorba de gusturile si preferintele celui care bea iar variantele sunt atat de multe incat fiecare isi poate gasi ce i se potriveste .

  3. cristi-j spune:

    andivele sunt mai mult sau mai putin amare in functie de sezon , de conditiile de crestere si de ambalare/depozitare .
    cu cat sunt mai tinere , mai proaspete si mai albe sunt sanse mai mari sa fie mai putin amare .
    sfaturile pentru a atenua amareala sunt diverse si uneori se contrazic . temperatura ajuta , proportia potrivita de zahar ajuta , un dresing putin mai sarat ajuta .
    la aceasta reteta as spune ca salata de creveti ajuta daca ramane calda si daca maioneza e un pic sarata . mie mi se pare ca gustul acid nu ajuta , se adauga acru la amar .

    o singura observatie : la o salata si mai ales prezentata in acest fel in frunze de andive eu as fi taiat crevetii in bucati mai mici .
    intrebare : ce ai in toate borcanele ermetice mai mari de pe dulapuri ? si sunt mai mult pentru decor sau nu neaparat ?
    mircea a insistat mult pe temperatura de servire a vinului iar cineva a spus ca vinul e servit ca la carte . am totusi o observatie . in frapiera de obicei se pune cam 50/50 % gheata si apa , aici e mai multa apa si se pune suficient cat sa acopere toata sticla (vinul din ea) aici e mai mult afara (probabil sa se vada eticheta pentru filmare) deci nu e chiar ca la carte .

    nu am vazut vinuri enira/alira , nu stiu cum sunt . nu ca m-as pricepe foarte mult (mai bine spus nu ca as avea cine stie ce experienta la incercat diverse tipuri de diverse calitati si preturi) si mai am si oarece pareri preconcepute despre vinurile romanesti . mie mi se pare ca la acelasi nivel de pret vinurile romanesti sunt intotdeauna daca nu mai putin bune macar mai putin interesante decat vinurile straine sau altfel spus e mult mai usor sa gasesc vinuri straine ieftine si bune (pe gustul meu) decat vinuri romanesti ieftine si bune . posibil sa gresesc dar asta e parerea mea .
    si inca o intrebare : spui ca enira 2010 ti se pare mai bun decat 2009 . prin ce se deosebesc si carui fapt se datoreaza diferentele ?

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Sa le iau pe rand:
      Mie mi se pare ca un pic de aciditate taie si iuteala si amareala; poate este insa chestie de gust.
      Normal, crevetii mergeau si taiati bucatele, dat imi place sa-i vad intregi, pe cat posibil. Oricum, nu sunt prea mari.
      In ce priveste proportia apa-gheata din frapiera, a fost cam 50-50%, dar gheata s-aa mai topit pe parcursul filmarii. Nivelul de apa imi este o necunoscuta. Totusi, daca un somelier a pregatit astfel vinul, inseamna ca a avut motivele sale.
      Temperatura era insa cea corecta, si asta este cel mai important. Puteam sa scot sticla din beci, deci fara frapiera, si era OK.
      In ce priveste vinurile straine, in principiu, adica in cele mai multe cazuri, ai dreptate. insa, in nultimii cativa ani, calitatea unor vinuri romanesti a crescut extrem de mult. Alira si Enira sunt printre cele mai bune din gama lor, cel putin pe piata noastra. Merita sa le gusti, daca dai de ele.
      In ce priveste roze 2010 si 2009, nu pot sa spun decat ca cel din 2009 a stat mai mult pe coaja si are o culoare un pic mai inchisa. In rest, nu este vorba decat despre gustul meu personal. 2010 mi se pare mai proaspat si mai racoros… mai “gustos”.
      De fapt,. desi exista cateva ” ghidaje” despre cum trebuie sa alegi vinurile, in final cel mai important lucru este sa-ti placa. De aceea trebuie sa incerci cat mai mult, ca sa gasesti ceea ce ti s epare cel mai potrivit.

  4. Gabriela spune:

    Multumesc pentru sfat. Am stabilit ca astazi sa am in meniu salata prezentata de tine asa ca merg sa-mi iau creveti proaspeti…
    Felicitari si astept urmatoarea propunere de meniu din gala serialelor realizate in colaborare cu WineRo.

  5. simina spune:

    Buna idee! Vinul este practic o necunoscuta pentru mine asa ca te voi urmari cu ochii mari. Vom avea deci miercuri o video reteta avand ca tema alaturarea vinului la mancare, iar vineri una cu orez. Excelent!

    • Radu Popovici spune:

      @simina: Ai dreptate, voi posta saptamanal, o perioada de timp, cate doua video retete pe saptamana. Ma bucur ca iti place ideea de vin asociat cu bucate, este extrem de importanta in gandirea unei mese complete.

  6. Yoyo spune:

    Imi place abordarea, cu accentul pus pe vin si pe legatura dintre el si mancare. ma tenta de mult timp sa incerc pe cont propriu aceste asocieri dar este mult mai bine cand cineva iti explica principiile de baza. Macar am un ghid care imi va evita unele greseli inerente.
    Felicitari pentru acest proiect si promit sa fiu printre cei care vor urmari fiecare episod.

    • Radu Popovici spune:

      @Yoyo: Ma bucur ca vei fi alaturi de noi. Felicitari pentru curiozitate si sper ca filmuletele acestea sa-ti fie de ajutor. Mie imi sunt. 🙂

  7. Gabriela spune:

    Imi placea ideea. Aici in Iasi, unde locuiesc, este un restaurant unde in fiecare zi de joi au organizata o seara speciala dedicata vinului si modului de asociere al acestuia cu preparatele culinare (in prezenta unui mare oenolog, celebrul prof.Cotea) si desi il apreciez foarte mult pe acest om, nu reusesc sa ajung mereu, asa cum mi-as dori. Vinul prezentat de voi, este un vin placut, cu aroma fructata, spun asta tinind cont de faptul ca a fost degustat si ca am in familie un oenolog. Vorbesc aici de vinul roze Enira 2009 pentru ca in filmulet voi il folositi pe cel din 2010 ( e vorba de anul productiei, nu?).
    Ma bucura modul de prezentare video al retetelor pentru ca totul pare mai realizabil.
    Radu, exista un mod special de pregatire in prealabil al andivelor pentru ca uneori (desi caut mereu sa fie proaspete), gustul amarui este prea intens.

    • Radu Popovici spune:

      @Gabriela: Adesea regret faptul ca educatia culinara a populatiei este foarte precara; cea legata de vin este intr-o stare si mai rea. Cred ca orice idee care ofera informatii despre cum sa gatesti si cum sa asociezi ingredientele face mult bine. Macar cei care doresc sa afle lucruri noi si sa invete au de unde sa capete cateva informatii.
      Mie Enira 2010 mi se pare chiar mai bun decat 2009.
      In ce priveste andivele, nu m-a preocupat vreun tratament care sa le indeparteze gustul usor amarui, caci imi place. Se poate estompa prin asociere cu ingrediente cu gust acid. In plus, am folosit-o intotdeauna cruda. Stiu insa, din citite nu din proprie experienta, ca amareala se reduce daca sunt oparite in apa clocotita in care s-a dizolvat putin zahar, dupa care se racoresc in baie de gheata. Cum insa amareala lor nu m-a deranjat niciodata, nu am incercat procedeul.

  8. toni spune:

    Binevenit pentru mine acest serial. nu stiu mai nimic despre asocierea vinului cu mincarea asa ca am multe de invatat din el. la reteta asta merge orice vin roz sau doar cel de la enira?

    • Radu Popovici spune:

      @toni: Nu orice vin roze, dar merg mai multe vinuri; chiar si albe. Trebuie doar sa aiba un pic de aciditate si sa fie fructat si racoritor. Un somelier ti-ar putea explica mult mai bine.
      Retetele sunt facute ca sa mearga bine cu vinurile Alira si Enira, dar asta nu inseamna ca nu se potivesc si cu alte vinuri oarecum similare.

  9. Ducky spune:

    Excelenta ideea seriei! Intotdeauna mi s-a parut ca suntem deficitari la educatia oenologica, si in special la asocierile dintre vin si mincare. O sa ai cite un invitat diferit la fiecare emisiune? Toti vor fi de la Enira? Aaa, si inca ceva: unde se gasesc vinurile lor?

    • Radu Popovici spune:

      @Ducky: Nu la fiecare emisiune, dar vor fi mai multi invitati, in special somelieri si bloggeri din domeniu, deci nu de la WineRo. Vinurile distribuite de WoneRo se gasesc in magazinele de specialitate si la Real.

    • Radu Popovici spune:

      @Sabin: Nu doar culoarea este frumoasa. 🙂 Mi s-a parut un vin foarte bun si merge excelent cu aceasta reteta. Asa este, avem nevoie de educatie si in acest domeniu, al asocierii mancarii cu vinul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.